Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
me_against - специалист
Тани написа:
me_against написа:
Аз така направавиш вкъщи, защото мразя висящи кабели. Всички кабели за LAN и кабелната са вкопани в мазилката, заедно със самия сплитер и снадката за LAN-а. Накрайниците ги увиваш с изолирбан и пристягаш, сплитерът го омотаваш плътно в найлон. Гледай поне 3-4 см да е вкопан на дълбочина. Поне при мен не оказа влияние на качеството на сигнала. Това много зависи и от силата на самия сигнал от кабеларката. Сага съм с цифриви приемници и картината е идеална. :)
А ако се беше сетил да вкараш и едно гофре , цена нямаше да имаш! Не знам по каква причина , но коаксиалните кабели променят свойствата си и някои програми започват да стават на снежинки (явно затихва на определени честоти) Тогава е необходима смяна на кабела, Какво ще направиш тогава? Пък и не се знае след някоя година какви оптични кабели ще се налага да прекарваме !
Тани, това го мислех да го направя. Но вече съм с цифрови приемници на кабеларката. Тия снежинка могат да да се появят при аналоговата, главно от смущения и наистина промяна на съпротивлението на проводниците. Иначе взех екранирани кабели, доколко са незнам.
kuger - майстор
Inch HIgh написа:
Johny написа:
Като начало да кажеш от къде ти идва сигнала /сателитен приемник или местен кабелен оператор/. :-D
В момента от никъде.
:?

Въпроса е, че се опитвам да предвидя всички възможни варианти докато съм разкопал стените.

Знам, че:
Виваком - сателитна чиния, коаксиален кабел към декодиращо устройство
Булсатком - сателитна чиния, коаксиален кабел към декодиращо устройство
при другите цифрови ТВ предполагам е същото, нужен е декодер с карта към всеки телевизор

Кабеларките, пускат един кабел и към него мога да вържа няколко телевизора, съответно със сплитери, но колегата пише, че има затихване на сигнала.
Мислех, че в самия сплитер има нещо като усилвател, а не е само разклонител на кабела...

Скоро ако не се лъжа, имаше промоция на някоя дигитална ТВ за 4 телевизора, едва ли пускат отделна чиния и кабел до всяка стая, някак трябва да се разделя сигнала.
Тази дигитална /няма да правя реклама/ ТВ работи така: една чиния, четворен конвертор /за сега, предполагам/, четири кабела до четири приемника /декодера/.
torbalan - Дървен философ
май всичките за сега така работят...
ArturDent - Почти Безобиден
Inch HIgh написа:
Мислех, че в самия сплитер има нещо като усилвател, а не е само разклонител на кабела...
Само си мислиш. За да има усилване на сигнала ти трябва допълнителна енергия, демек захранване.
velas - специалист
Вграждаш една по-голяма(поне 120/120) разкл. кутия в коридора (високо над вратата) и една на южна тераса (ако имаш възможност и/или на покрива). От двете кутии пускаш по един кабел за всяка стая/телевизор - правиш звездообразно свързване. С такова свързване можеш да си пуснеш всичко, докато с кабелджийското - само кабелна.

В стаите предвиди розетки с декоративни капаци, на които да се сложи F-муфичка или ако искаш да караш по учебник - ето тази розетка. И сложи по-читави кабели, има и евтини по 0,30-0,40лв/м.
Fender_str - специалист
Лан-а и коаксиалния не трябва да вървят заедно със силовите кабели, после дали ще е сплитер, таб или каквото и да е, НЕ ГО ЗАМАЗВАЙ В СТЕНАТА!!! трябва да има достъп до него, найлоновите торбички тикса и т.н. са глупости, като всичко друго и те се развалят, да не говорим, че ако не го сложиш правилно после, колегите от кабеларката ще ти направят една дупка и хич няма да се замислят. Щом искаш да предвидиш всички варианти, ето ти примерна схема. Правиш ревизия от която ще ти тръгват N на брой коаксиални кабели към всяка стая и всеки телевизор плус още два, единия да ти идва от входа(ако ще включваш мсат, близу, ариел или херос (гледам си от Варна)), другия от вън, така че да може да се върже булсат или там другите оператори които са с чинии, като решиш какво да правиш (кой оператор, тогава се свързват елементите които разпределят сигнала. Ако пуснеш мсат, близу, ариел или херос ще можеш на единия тв да си гледаш с приемник а другите аналогово (за мсат аналоговите са 44-45 програми а цифровите ако телевизора ти има DVB-C тунер са над 200 вече, инсталационна такса за всеки следващ аналогов тв 10лева, месечната такса си остава същата) За всички останали оператори, за всеки телевизор ще ти трябва допълнителен цифров приемник(включително и интербилд) по техните кабели има само цифров сигнал. Ако ще слагаш розетки има едни които са на F конектор само, другите които са с платка са с обхват обикновено от 80 до 2400 MHz и много от тях силно затихват сигнала, а ако решиш да слагаш модем, ако розетката ти не е на F конектор ще спира обратния канал на модема, който е на честота от 30-тина до към 44 MHz (за интернет на мсат, близу, ариел и херос се ползват коаксиалните кабели). Aко има нещо друго питай!
vk - специалист
leosat, посочи едни хубави разклонители за кабелна(сплитер или тап се казваше). хубава марка с ниско затихване
Fender_str - специалист
По-добре посочи до колко телевизора искаш да пуснеш сигнал, какъв е източника на сигнала. Общо взето при качествените марки затихванията в изходите са стандартизирани. Има обаче и честотна лента, в зависимост от това къде ще се постави елемента се подбира стойноста и вида му. Тап и сплитер са две различни неща.
ArturDent - Почти Безобиден
leosat varna написа:
Вграждаш една по-голяма(поне 120/120) разкл. кутия в коридора (високо над вратата) и една на южна тераса (ако имаш възможност и/или на покрива). От двете кутии пускаш по един кабел за всяка стая/телевизор - правиш звездообразно свързване.
Таман такова направих на обекта.
Коаксиален кабел от всяка стая, паралелно с него и едно FTP. Като се пуска нещо всеки да си ръга нещата дето иска. Ако затихва много сигнала, може в центъра на "звездата" , някакъв усилвател да сложа.
Fender_str - специалист
Toва е начина само, че слагането на усилватели е работа на поддръжката на съотфетния оператор иначе рискуваш ако е много силен сигнала усилвателя да изкриви, а ако е твърде слаб да вкараш единствено шум в системата. Имах случай в който клиент беше наредил 3 усилваеля по един за всеки тв и след първия още всичко беше изкривено. Да не говорим, че има неща които няма да забележиш на аналогова телевизия, но при цифровата като изкриви пакета и всичко отива подяволите. Каква е идеята, качествени кабели, розетки "разклонители" по пътя на сигнала и така всичко се нарежда. За информация, нормалното входно ниво на един телевизор или цифрово устройство е 65dB колкото и пускат кабелните оператори обикновено, цифровите устройства работят устойчиво до спад в сигнала с 10-12dB. Един троен сплитер затихва около 7dB коаксиалния кабел 18dB/100m за високите честоти, при ниските по-малко, 100 метра кабел няма къде да се разпъне обикновено в един апартамент. От това следва, че ако искаш да захраниш 3 тв-та едва ли ще имаш проблем.

Тема "Как да разклоня коаксиалните кабели в стените?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: