Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
dido73 - помощник
mirk написа:
Пробвал ли си да захраниш групата диоди директно с променливо напрежение през един траф например. Да ли ще работят клещите тогава. На колко години е тази чешка разработка.
Това е уред от 70-те години на миналия век и е комплект с много други измервателни устройства вървящи с доставяните тогава чешки локомотиви за БДЖ.
Изображение
За съжаление при измерването няма условия да се захранват диодите с променливо напрежение. Взима се постоянно напрежение от акумулаторна батерия. Освен това при захранване с променливо напрежение едната полувълна ще индуцира в клещите е.д.н. при всеки замерен диод. И купуването на амперклещи за DC ток не приемливо. При положение, че има налично това устройство, да дам за служебни нужди 100лв е доста пресилено.
sstefanov - майстор
Свържи резистор 10к между база-емитер на BD238.
Смени R3 със 100к.
Мери с амперклещите тока през колектора на BD238. Ако схемата работи там трябва да имаш импулси.

Пиши какво е станало.
Би трябвало при изключени диоди да има пулсации в светенето на крушката (ако не е много инертна).
dido73 - помощник
sstefanov написа:
Смени R3 със 100к.
Мери с амперклещите тока през колектора на BD238. Ако схемата работи там трябва да имаш импулси.

Пиши какво е станало.
Би трябвало при изключени диоди да има пулсации в светенето на крушката (ако не е много инертна).
При изключени диоди от уреда, крушката от уреда (на Фиг.1 и Фиг.3 е обозначена "H") си мига със зададената честота примерно 3-5Hz при сегашната схема на таймера+транзисторите. Нали ви казвам и крушка и реле да сложа работят със зададената честота. Само дето нищо не се генерира в амперклещите.
Има нещо което първо трябва да пробвам . Добро захранване, защото досегашните ми проби бяха на 40V ТЕС със 1А защита и защитата му все климаше когато влюча схемата да генерира с окъсена верига в диодите (симулирам пробил диод).
Ще пробвам всички съвети. Този 10k между база и емитер с каква цел?
R3 от схемата на свързване на таймера е след извод 7 (Discharge). Ако го вдигна на 100k предполагам ще се намали честота драстично. Аз сега съм я нагласил на f≈5Hz, колкото е едно енергично и бързо ръчно натискане на бутон А1.
Утре се надявам да има яснота след пробите със мощно захранване, а не ТЕС-а.
sstefanov - майстор
Говорех за R3 от фиг.3 (този към базата на PNP транзистора)
dido73 - помощник
sstefanov написа:
Говорех за R3 от фиг.3 (този към базата на PNP транзистора)
Аха, той съвпада с R6 от схемата на свързване на таймера. Ще пробвам утре. Благодаря за съветите.
sstefanov - майстор
Резистор база-емитер на PNP транзистора ще обере обратните му токове.
За R3 от фиг.3 е твърде малко 1к. Обаче съм сбъркал като ти казах 100к (не прецених колекторния ток).
Трябва да осигуриш поне 1A колекторен ток, следователно, ако коефициента на усилване е 100, то базовият ток рябва да е 10mA. Това ще се получи с 4.7к базов резистор.
Би трябвало с P MOS също да се получи. Може би проблемите ти идват от захранването.
Със сигурност ще ти трябва добро захранване (>1A).
dido73 - помощник
sstefanov написа:
За R3 от фиг.3 е твърде малко 1к. Обаче съм сбъркал като ти казах 100к (не прецених колекторния ток).
Трябва да осигуриш поне 1A колекторен ток, следователно, ако коефициента на усилване е 100, то базовият ток рябва да е 10mA. Това ще се получи с 4.7к базов резистор.
Би трябвало с P MOS също да се получи. Може би проблемите ти идват от захранването.
С "P" MOS като единствен транзистор в схемата имах проблем. Включен по обратен начин на този в сегашната схема, "P" MOS се запушва с високо ниво на гейта и се отпушва с ниско. Да ама спрямо 50V на сорса тия 12V от таймера не достигаха за високо ниво и си стоеше все отпушен. Не можеше да се запуши само с 12V на гейта. Затова само промених част от платката и сложих "N" MOS + биполярен. Само с "N" MOS също не става, защото товара на устройството се явява в сорсовата част на "N" MOS, а при такова положение той пък не се отпушва , ако на сорса на "N" MOS нямам чисто GND.
Така че, ако стане само с малки козметични промени ще е идеално за да не преправям изцяло схемата.
Понеже биполярния не е на платката ще пробвам с тези промени и с добро захранване.
Да тока при устройството с пробив в измерваните диоди е около 1A, толкова и трябва да осигури биполярния.
Базовия ток на биполярния не го измерих опитно, но на компютърния симулатор на същата схема ми дава 48mA с 1kΩ резистор в базовата верига.
Утре ще измеря в отпушено състояние колко ток осигурява биполярния.
Последна промяна от dido73 на пет апр 22, 2011 12:21 am, променено общо 1 път.
mirk - майстор
:lol: Грешно ме разбра, не те карам ти да си купуваш клещите, а да ти ги купят. Почваш да ги обработваш колко необходими ще са за работата AC/DC клещи, колко се е сдухало това устройство и т. н. каквото се сетиш, въпроса е да ги убедиш че ти трябват постояннотокови клещи.
dido73 - помощник
Здравейте форумци!
Нещата горе долу се изясниха. За съжаление начинанието ми е неуспешно, или полууспешно. Ще ви кажа хронологически как извърших всички изпитания и промени.
Първостепенно бе да определя дали от слабото захранване (ТЕС) евентуално да не работи схемата. С мощно 50V локомотивно захранване проблема остана.
Веднага предприех промените в схемата. Първо да уточня, че установих грешка или неточност в схемата на захранване на таймера.
mirk написа:
Съпротивлението R1 10ком на захранването за какво е.
Естествено, че е прекалено. Понеже 7812 е за макс 35V реших да си поделят 50-те волта с ограничителен резистор - олял съм се. Оказа се, че таймера едвам работи на някакви мижави 4V заради това R1= 10kΩ. Намалих го на 2kΩ и всичко по таймерната част заспа - R1 и 7812 си поделиха 50V както следва 23/26V.
Друга промяна е намаляването на R5 от 100Ω на 47Ω по данни на оригиналния вариант.
Изображение
Друга малка промяна е добавянето на R7=680Ω и LED1 за индикация, че таймера работи нормално.
Обнадеждих се, че може проблема е решен - нъц. Проблема си оставаше все същия.
Продължих натам
sstefanov написа:
Смени R3 със 100к.
sstefanov написа:
Пиши какво е станало.
Речено сторено. Ето окончателната схема на таймера + транзисторите + свързването към устройството Metra Blansko:
Изображение
:cry: Проблема си остава - с ръчно натискане А1 с честота f≈4÷5Hz отчетено от тежката артилерия генерации в клещите има. При натискане на А2 и честота f≈4÷5Hz отчетена пак от тежката артилерия генерации - нъц.
Платката с таймера и транзисторите си работи с обикновени товари перфектно по примерната схема:
Изображение
Реле ли ще е, крушка ли ще е, всичко си работи нормално.
cvetanmu написа:
Аз също мисля, че полевака прави белите.Ако не искаш да го махнеш вържи едно съпротивление 1к от гейта към маса.
Не, издивях :wallbash: и махнах генераторната платка и оставих само и единствено "P" биполярния транзистор по следния начин:
Изображение
Бутон А2 ръчно симулирах генераторна платка с бързо равномерно и енергично натискане, както се натиска и бутон А1.
:cry: :ka:
Никаква промяна. С натискане на А1 генерации има и уреда отчита. С натискане на А2 - нъц. :wallbash: :wallbash:
Пробвах с всичките от изброените биполярни транзистори BD238, 2T7538, KD617 - мощности от всякакъв калибър - нъц.
До тук 100% не е от полевака, не е от каквото и да е по платка таймер. :-k
Докарах тежката артилерия FLUKE-97 да видя аджеба какво става като импулси.
Осцилограми върху R1(C) при натискане на оригиналния А1:
по честота Изображение по напрежениеИзображение
Осцилограми върху R1(C) при натискане на А2:
по честота Изображение по напрежениеИзображение
При разкачен шунт симулиращ пробив и в двата случая при натискане А1 или А2 лампата си мига нормално.
Стойностите на токовете замерени с ампермер във силовата верига са абсолютно еднакви - при постоянно натиснат А1 или А2 - 800mA. При интензивно натискане на А1 или А2 около 300mA и в двата случая. Тока на базата на биполярния при постоянно натиснат А2 е 10mA. И да го увелича на 20mA с R6=2,2kΩ колекторния ток няма да се вдигне, защото силовия резистор 56Ω/50W си ограничава тока на максимум 900mA.

За съжаление утрепах доста време и труд за да стигна до задънена улица. :sad: Единственото, което се набива на око като причина е доста плавния преден фронт на транзистора. Бутона А1 дава перфектен отсек. Нещо повече - опитно установих, че генерацията като малък пик (пак замерен с осцилоскоп) е при предния фронт (натискането на бутона А1). Транзистора не може да даде такива резултати.
Е, за да не бъда съвсем нечестен има съвсем незабележимо трепкане на стрелката на милиампермера на клещите при натискане на А2. Мъчи се да генерира, но не му се отдава.

След всичко сторено до тук се налага да се откажа от тази идея.
Благодаря на всички които се отзовахте. Нищо не е напразно!
Схемата с таймера е перфектно отработена покрай тая история и работи на 100%.
Уточнявам, че реализирания от мен вариант на астабилен таймер е ЧИМ не ШИМ, т.е. изменя само честотата при приблизително еднакъв коеф. на запълване в целия честотен диапазон.
За да се реализира ШИМ просто се добавят диодите, както е в оригиналната схема на © Elektor Electronics
sstefanov - майстор
Аха, ясно е вече какво става. Транзисторът не може да даде достатъчно ток, за да зареди бързо кондензатора!
Може би трябва да пробваш с някой PNP дарлингтон за поне 10А колекторен ток.

Или даже да използваш тиристор (пак за поне 10А).

Общо взето грешката е, че смятахме схемата за 1А, а трябва да я смятаме за 10А или даже повече.

Тема "Помогнете за преобразуване на устройство Metra Blansko" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: