• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kam34 - специалист
Много филми гледате, по скоро ще се прекъсне нулата в твоето табло от немарливи връзки отколкото в главното на входа. Замислял ли се колко квадрата е захранващия кабел и с какви яки болтове е захванат за автомата с гаечен ключ. При теб е 6 или 10кв стегнати с отвертка в най добрия случай, а може и да са усукани на един куп всички нули :lol:
kuger - майстор
kam34 написа:
Много филми гледате, по скоро ще се прекъсне нулата в твоето табло от немарливи връзки отколкото в главното на входа. Замислял ли се колко квадрата е захранващия кабел и с какви яки болтове е захванат за автомата с гаечен ключ. При теб е 6 или 10кв стегнати с отвертка в най добрия случай, а може и да са усукани на един куп всички нули :lol:
Въпроса, кой е гледал повече филми е малко спорен. На автомат А2,Iн 250А, досега не съм виждал четвърти полюс за нулата, ама нейсе.... Нулевото жило на захранващия кабел беше вързано със зачукана медна кабелна обувка /да обяснявам ли какво е кабелна обувка?/, съответно с болт и гайка към нулевата шина на Главно табло във входа! Точно там беше прекъсването. Напрежението в нас варираше от160 до 311V. Последиците няма да ги казвам, всеки се сеща, аз успях да изключа главния в апартамента навреме.
ПП: при мен са вързани нулите на медна шинка, поставена от мен, и всяко жило е с отделни болт и гайка.
Така че, приятелю, прегледай дебелите книги! И без лоши чувства! :partyman:
vvventsi - специалист
kuger написа:
kam34 написа:
Въпроса, кой е гледал повече филми е малко спорен. На автомат А2,Iн 250А, досега не съм виждал четвърти полюс за нулата, ама нейсе.... Нулевото жило на захранващия кабел беше вързано със зачукана медна кабелна обувка /да обяснявам ли какво е кабелна обувка?/, съответно с болт и гайка към нулевата шина на Главно табло във входа! Точно там беше прекъсването. Напрежението в нас варираше от160 до 311V. Последиците няма да ги казвам, всеки се сеща, аз успях да изключа главния в апартамента навреме.
ПП: при мен са вързани нулите на медна шинка, поставена от мен, и всяко жило е с отделни болт и гайка.
Така че, приятелю, прегледай дебелите книги! И без лоши чувства! :partyman:
Колега въпросът беше за двупроводна инсталация (монофазен ток),не за трифазно захранване,но при твоя случай има едно решение на въпроса и тое реле което изключва ако напрежението между нула и земя се повиши да кажем над 10-20V!
kuger - майстор
Инсталацията си е двупроводна, но захранването е трифазно, като на леви апартаменти примерно фаза А, на средни фаза В и т.н., но нулата е обща, и когато прекъсне..
Лека нощ!
vk - специалист
Виждам че повечето хора настояват за контактор (нормално отворен, когато няма напрежение).
Но мога ли да захранвам един апартамент през контактор, който да стои постоянно залепнал. И ако случайно се случи веднъж на 3 год. да отпадне нула, този контактор ще отлепи и ще прекъсне фазата. Това не изглежда стабилно решение.
А отпадане на нула може да стане в главно табло, в трафопостове (където се крадат нулеви шини) и навсякъде по трасето.
Тани - модератор
kuger написа:
Инсталацията си е двупроводна, но захранването е трифазно, като на леви апартаменти примерно фаза А, на средни фаза В и т.н., но нулата е обща, и когато прекъсне..
Лека нощ!
Тя нулата може да прекъсне на много места. Ако знаеш къде ще прекъсне - оправи проблемната точка вместо да слагаш релета , ако не знаеш къде ще прекъсна , то релето няма да ти върши работа!
vk написа:
Виждам че повечето хора настояват за контактор (нормално отворен, когато няма напрежение).
Но мога ли да захранвам един апартамент през контактор, който да стои постоянно залепнал. И ако случайно се случи веднъж на 3 год. да отпадне нула, този контактор ще отлепи и ще прекъсне фазата. Това не изглежда стабилно решение.
А отпадане на нула може да стане в главно табло, в трафопостове (където се крадат нулеви шини) и навсякъде по трасето.

vk , писали сме заедно, но отчасти съм ти отговорил и на тебе! Ако поставиш контактора точно след главния предпазител , дори да се откачат всичките ти кабели от нулевата шина с изключение на този на контактора , то той няма да изключи смисъл от него няма! Ако нулата изчезне преди още преди да влезе в стълбищното табло , то ще имаш нула от останалите две фази от трифазния ток който идва до таблото , така ,че и в този случай няма да ти изключи релето и използването му е безсмислено! Единствено ще изключи ако ти се прекъсне нулата от стълбищното табло до твоето табло , но това са само две връзки , които може да ревизираш и да си спокоен!
kuger - майстор
"Тя нулата може да прекъсне на много места. Ако знаеш къде ще прекъсне - оправи проблемната точка вместо да слагаш релета"

Проблема не е като прекъсне да я оправиш, а какви са последствията!

"Ако нулата изчезне преди още преди да влезе в стълбищното табло , то ще имаш нула от останалите две фази от трифазния ток който идва до таблото"

Да ще имаш нула, но ако съседът ти в момента има, примерно, двойно по-голяма консумация от твоята, при него ще е много по-ниско напрежението, а при теб, съответно, доста по-високо.
Тани - модератор
И как контактора ще реши тези проблеми? :?
kuger - майстор
Тани написа:
И как контактора ще реши тези проблеми? :?
Аз не съм предлагал контактор в чист вид,казах, че има релета от реномирани марки, следящи параметъра напрежение и изключващи захранването при излизане извън настройка. При възстановяване в норми последва включване, но след зададено време.
julian1960 - напреднал
какво толкова е чепкате тази тема решението е едно правотоково реле и няколко диода е за схема точно не съм мислил но ще я измислим--важното е при прекъсване на нулата да нямаме нула от заземен бойлер :?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Реле което да наблюдава евентуално отпадане на нулата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: