Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
evil - специалист
ето нещо и от мен,начертах го и го изпробвах го с EKTS и затова е с трифазен мотор,смятам че не е проблем да се пригоди за всякакви други мотори

Прикачен файл

L_R.jpg
L_R.jpg (59.46 KиБ) Видяна 8781 пъти
Justy - майстор
trifun, покажи контактните групи, които управляват дрелката и осъществяват реверса.
evil, много усложнено - trifun е на прав път. Даже мисля, че ще стане с две релета :wink:
Само някой ще даде ли схемата на свързване в превключвателя за посока :?
bonjyr89 - специалист
trifun е на много прав път!!!
Аз измислих същата схема вчера докато бях на място но само със два контактора!! :) Благодаря Ви за старанието и помоща която оказахте сега ви предоставям моя вариант;разглобих дрелката и и видях принципа на реверса той е показан на втората схема.Общо взето принципа е следния:има две бобини на статора на единия край на двете бубини се подава фаза и нула, а на останалите (по един на бубина)кабела се свързват двете четки,като се разменят четките се обръща посоката.
Ето и моето предложение за включване на дрелката (позволих си да исползвам за основа схемата на трифун защото беше добра)

а както виждате на втората снимка (за реверса ) исползвам комутационните контакти на контакторите,които при изчен контактор са нормално затворени а силовите контакти са нормално затворени.
Принципа на реверс е като старт и стоп бутон които включват и изключват контактора.когато е включен е наляво а когато е изключен надясно.Като съберем първата и втората схема става така,че като натиснем бутона тръгва количката стига крайно положение изключва дрелката и включва контактора който когато е включен сменя посоката.При повторно натискане на бутона количката тръгва в обратна посока допира другия краен изключвател спира контактора на дрелката и изключва контактора на реверса,който от своя страна като е изключен прехвърля на противоположната посока.
Ако имате някакви други предложения или мнения ще се радвам да ги чуя!!!

Прикачен файл

това е схема на включване на дрелката!!.jpg
това е схема на включване на дрелката!!.jpg (84.05 KиБ) Видяна 8743 пъти

Прикачен файл

това е схема на на певключване ляво дясно!!.jpg
това е схема на на певключване ляво дясно!!.jpg (120.96 KиБ) Видяна 8743 пъти
Trifun - специалист
bonjyr89, забелязвам разлики в двете схеми, които си постнал - по-точно в бобината на контактора - частта откъм фазата. При първата схема, този контактор ще стои задействан САМО и ЕДИНСТВЕНО при крайно ляво положение на количката, така както е начертано. Когато количката "отлепи" мааалко надясно, LK превключва, контактора изключва и ... ??
Освен това, с 1 контактор е рисковано да се сменя посоката - в този случай контактите му трябва да са страхотно добре юстирани - т.е. при прелитането на самата котва да няма застъпващи се контакти (едновременно включили). Затова в моята схема съм предвидил по един нормално включил контакт на единия, във веригата на другия - когато единият е включил, прекъсва веригата на другия и обратно - така се изключва възможността за едновременно задействане да двата по някаква причина.
Друга кофти възможност при смяна на посоката с един контактор : Представи си че по време на движение на количката при задействан контактор, се прекъсне проводник във веригата на намотката ! Тогава контактора отпада, и сменя посоката по време на движение !!! Как ще се отрази тази смяна на самата дрелка ? :?
Според мен един контактор повече няма да те "събори" - заложи на сигурността. :)
А доколкото разбрах от обясненията, при схема с два контактора за смяна на посоката, тя трябва да става по следният начин :
Изображение
Последна промяна от Trifun на ср мар 07, 2007 6:07 pm, променено общо 1 път.
bonjyr89 - специалист
Да прав си техническа грешка.
ясно ми е как трябва да стане за да работи контактора.
Относно твоята идея за двата контактора,добра е но има една малка подробност,че трябват още крайни изключватели.
Според мен дори и да стане нещо с единия контактор нищо няма да и стане на дрелката (шанса да се случи е много малък а дори и да стане ще е инцидентно).
Другата подробност е как да се командват двата контактора след като имаме предвид че крайните изключватели ще се управляват механично,настройката на два крайни изключватела един до друг няма да е лесна а ако единият по някаква причина се разцентрова ще има много по-големи щети от тези на един контактор.
Попринцип досега опита ми показва,че контакторите са добре центровани в смисъл такъв,че не се застъпват.Те ако се застъпваха по-големите механизации които се правят с тях биха се развалили.Все пак смятам да го направя с един контактор,който добре ще подбера и смятам,че ще стане работата,но може да се помисли сериозно и по твоята идея.
Trifun - специалист
Защо да трябват още крайни изключватели ??? :?
По магазините се продават точно такива, каквито съм начертал - с един нормално отворен, и един нормално затворен контакт - има ги различни модели - по-финни, по-груби ...
Все пак - както си решиш де - аз само давам идеята :wink:
Ако срещнеш трудности - викай ме да помагам ... :)
bonjyr89 - специалист
Добре благодаря много за помоща ! :respekt:
Justy - майстор
Ето схемата

Схемата за управление на дрелката - от Трифон.

Не е лошо във веригата на фазата да сложиш автоматичен предпазител - от него можеш да изключиш цялого устройство като ти омръзне да търкаляш количките :wink:

Прикачен файл

posokadrelkaqs9.jpg
posokadrelkaqs9.jpg (12.01 KиБ) Видяна 7920 пъти

Прикачен файл

reverse.JPG
reverse.JPG (12.35 KиБ) Видяна 7922 пъти

Прикачен файл

1.JPG
1.JPG (6.59 KиБ) Видяна 7922 пъти

Прикачен файл

2.JPG
2.JPG (6.35 KиБ) Видяна 7922 пъти
Trifun - специалист
Даам, Justy, наистина можело само с две релета (контактора) - поздравления ! :)
Ето затова го обичам този форум - защото с дружни усилия стигаме до най-правилното и икономично решение в крайна сметка :)
И тъй като наистина много ме кефят такива задачки, си позволих да изчертая пълната схема, заедно с постановката на задачката.
Ето я :
Изображение

Тема "Спешно ми трябва помощ!!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: