• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Gladiator_BG - специалист
на всеки етаж си има отделно табло ...
в мазето идва трифазния ток от улицата който е закачен на тройка предпазител ... нулата си е на изолирана шина ... а земята е хваната за корпуса на таблото директно с шина ...
оттам от първата фаза върви на първия етаж .. втората на втория ... третата на третия ... (заедно с нулата и заземяването)
заземяването верно е самоделка на някакъв ел.техник но до колкото разбрах е наред ...
таблата на етажите са с по 3 ДТЗ и един предлазител за осветлението ...
в най скоро време ще се заема да прегледам всички контакти и да ги маркирам със съответния изолирбанд ...
kam34 - специалист
vvventsi написа:
този проблем може да се реши със една общаДТЗ 63А 300mA във елекромерното табло!
Относно безопасноста може, при всяко корпусно съединение ще пада общата защита и цялата триетажна вила остава без ток. Това което предлагаш е крайно не практично решение.

Gladiator_BG написа:
на всеки етаж си има отделно табло ...
в мазето идва трифазния ток от улицата който е закачен на тройка предпазител ... нулата си е на изолирана шина ... а земята е хваната за корпуса на таблото директно с шина ...
оттам от първата фаза върви на първия етаж .. втората на втория ... третата на третия ... (заедно с нулата и заземяването)
заземяването верно е самоделка на някакъв ел.техник но до колкото разбрах е наред ...
таблата на етажите са с по 3 ДТЗ и един предлазител за осветлението ...
в най скоро време ще се заема да прегледам всички контакти и да ги маркирам със съответния изолирбанд ...
Както го описваш че всичко е през ДТЗ и защитен от заземяването няма проблем. Осветлението по принцип е само фаза и нула и няма проблем да е само на предпазител.
В мазето ако имаш някакви контакти също трябва да са през ДТЗ включително и трифазните, а щепселите и контактите тогава трябва да са ти с 5 щифта 3P+N+PE (евро тип) а не масово разпространените черни български четириполюсни.
vvventsi - специалист
kam34 написа:
vvventsi написа:
този проблем може да се реши със една общаДТЗ 63А 300mA във елекромерното табло!
Относно безопасноста може, при всяко корпусно съединение ще пада общата защита и цялата триетажна вила остава без ток. Това което предлагаш е крайно не практично решение.
.
Да, затова си прав че само някъде да направи земно съидинение където няма ДТЗ 30mA и цялата къща остава без ток,но няма всеки ден да стават земни съидинения , другия вариянт е на всяка фаза по една ДТЗ 300mA!
kam34 - специалист
Кой знае, в случая всяко обикновено късо съединение между фаза и корпус се явява емно съединеие и ако е в кръг който наистина няма по малка ДТЗ ще настане дискотека. Но както казва собственика на вилата всичко му минава през съответните защити без осветлението. Ако на осветителните линии няма земно жило няма такава опасност.
baretata_7_62 - специалист
Според мен, проблема ти се корени някаде около лампата в коридора която не изгасва, след като си изключил всички предпазители. Изгаси лампата, отвий крушката и премери напрежението във фасунката. Ще ми се че и там ще е 111V при изключено осветление. Дефакто според мен, проблема ти е някаде по тази линия.
Ники274 - специалист
Gladiator_BG написа:
здравейте ... незнам каде и как но здраво са се оляли с инсталацията на вилата ...
незнам къде точно е проблема но по принцип тока "играе" много 210~240 волта и при всяко включване на ел. уред се усеща по осветлените ... лампите примигват ... или светлината намалява усезаемо ...

Този проблем,по-скоро е слаби връзки или ползване на малко сечение на захранването.Ако можеш замери напрежението при товар в контактите и преди електромера за да локализираш къде точно ти е проблема.Виж дали всички фази еднакво реагират или само една или две,т.е. нулата също има вероятност да е причина за това примигване.А може да се окаже,че не е при теб грешката.Според мен възможна слаба връзка или в разпределителното табло в мазето или в електромерното от вън.А може и преди него да е проблема.
Както спомена baretata_7_62 провери си тази лампа в коридора има някаква утечка,но от там да ти примигва цялото захранване на къщата-невъзможно,освен ако на осветлението предпазителят не е поне 63А
baretata_7_62 - специалист
Премигва, щото е слаб тока по вилите,ако са и далече от трафопоста. Включи 3kW бойлер и 2kW духалка, те каде съм ако напрежението в контакта не е 200V да не кажа 195 :)
  • 1
  • 2

Тема "проблем с тоците в новата вила" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: