Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
angelkitov - специалист
bulhomes2 написа:
В 1 и 6 на първия ключ вкарваш фаза. 2,3,4 и 5 на първия ключ се свързват съответно с 2,3,4 и 5 на втория ключ. От 1 на втория ключ взимаш фаза за едната лампа, а от 6 - фаза за другата лампа. Нулите до лампите си ги караш от разклонителните кутии - те не се прекъсват.

За да си сигурен, че изводите са точно така както са номерирани не е лошо преди да ги вържеш да ги пробваш с един мултицет. В едното положение на ключа трябва да имаш връзка 1-4, а в другото 1-5. На другата половинка от ключа съответно 6-2 а в другото положение 6-3. Такъв сериен девятор съм виждал само в Кауфланд и имам смътни спомени, че при връзването не го пробвах и се наложи да го отварям, проба и ново връзване. Ако ще слагаш някакви ЛЕД лампи и ако ключовете си имат техни лампички (глим) - по добре им ги махни, че правят проблеми.

Има и друг начин с фаза и нула при ключовете. При него ще ти идат малко по-малко кабели, но е по-опасно и не съм сигурен дали не е забранен.

ПП. Сега загледах, че кабелите ти са прекарани. До отсамния ключ се виждат 5 кабела - единия трябва да е фаза. За другия ключ трябва да излизат 6 кабела.
1. Връзваш на отсамния ключ четирите кабела, които не са фаза на 2,3,4 и 5, а фазата на 1.
2. Гледаш на кой извод от 2,3,4 или 5 имаш фаза. В един от кабелите за другия ключ трябва да се е появила фаза. Връзваш го на същия номер, на който е имало фаза на първия ключ (2,3,4 или 5)
3. Щракаш първия ключ и повтаряш т.2 - имаш втори кабел на втория ключ.
4. Правиш мост между 1 и 6 на първия ключ (демек пускаш фаза и за втората линия)
5. Повтаряш т.2 - връзваш трети кабел на втория ключ
6. Повтаряш т.3 - вече имаш 4 вързани кабела
7. Останалите 2 кабела са за 1 и 6 - няма значение кое към кое ще е.
Чак сега ти видях послеписа. Иначе преди малко пробвах да ги вържа по първоначалните ти инструкции и така вързани и двете лампи имат фаза независимо от положението на ключа.
Иначе и на двете конзоли имам по 6 кабела като на конзола 1-2 имам две фази, а на конзола 3-4 нямам фаза. След като вкарам фаза в 1,6 на първия ключ на конзола 3-4 се появяват две фази, които вкарвам в 1,6 на втория ключ. 2,3,4,5 и на двата ключа ги свързвам както ти каза - и при всяко положение на ключовете имам фаза и на всички лампи.
Утре ще пробвам с обновените ти инструкции и ще докладвам какво е станало.

Мерси много!
bulhomes2 - майстор
НЕЕЕЕЕЕЕЕЕ. Не вкарвай фазите в 1 и 6 на конзола 3-4. Какво не написах правилно - не разбрах. Прочети ми точките от послеписа и го направи точно така, както е написано!

Тези фази в конзола 3-4 са ти за някой от изводите 2,3,4 или 5. Сега като щракнеш и двата ключа в конзола 1-2 фазите ще идат на други 2 кабела. Затова пусни първо едната фаза примерно 1, и в конзола 3-4 ще ти излезе фаза за извод 4 и 5 (в зависимост от положението на ключа в конзола 1-2)
angelkitov - специалист
bulhomes2 написа:
НЕЕЕЕЕЕЕЕЕ. Не вкарвай фазите в 1 и 6 на конзола 3-4. Какво не написах правилно - не разбрах. Прочети ми точките от послеписа и го направи точно така, както е написано!

Тези фази в конзола 3-4 са ти за някой от изводите 2,3,4 или 5. Сега като щракнеш и двата ключа в конзола 1-2 фазите ще идат на други 2 кабела. Затова пусни първо едната фаза примерно 1, и в конзола 3-4 ще ти излезе фаза за извод 4 и 5 (в зависимост от положението на ключа в конзола 1-2)

хаха, много съм зле. Е нищо не е гръмнало поне :) Довечера ще пробвам пак и ще дам update
bulhomes2 - майстор
То няма да гръмне, но ще работи само при определени позиции и на двата ключа.
vk - специалист
Аз не разбрах защо схемата на синята картинка (преди няколко поста), а и тази по-долу - мисля че са еднакви, защо да са забранени ? Защото понякога е трудно между двата девят.ключа да се осигурят 2 кабела, които ги свързват пряко. (особено при поправка на стара инсталация, където се кърти)
Изображение
moimoimoi - майстор
vk написа:
Аз не разбрах защо схемата на синята картинка (преди няколко поста), а и тази по-долу - мисля че са еднакви, защо да са забранени ? Защото понякога е трудно между двата девят.ключа да се осигурят 2 кабела, които ги свързват пряко. (особено при поправка на стара инсталация, където се кърти)
Изображение
забранени са защото в ключа има фаза и нула-което е опасно-обикновено има само фаза
и поради малкото разтояние между пластините в ключа е възможно възникването на късо съединение
другото което е че прекъсването на нулата не е препоръчително
ако линията е двупроводна и си занълил абажура и като прекъснеш нулата и офазяваш крпуса му
друг проблем може да се появи пак с прекъсването на нулата-изключваш лампата от ключа,но прекъсваш нулата- лампата спира да свети и нормално човек си мисли че на нея няма напрежение ,обаче то има--- е това е опасно
vk - специалист
moimoi, разбрах те
А този въпрос с двоен девятор, не може ли да се реши с ето това импулсно реленце, което с едно реле може да управлява три различни вериги.
Изображение
fikata - майстор
vk
CRM- 93H е реле за време, а не импулсно реле.При твоето реле трите отделни вериги се командват от релето и имат еднакво времезакъснение, за което е настроено релето.
Наистина чрез импулсно реле и бутони може да се замести схемата с девиаторни и кръстати ключове/кръстати ключове се монтират, когато осветлението трябва да се управлява от две и повече от две места/.
Схема на осветление с импулсно реле:
Изображение
Използва се импулсно реле. То си променя състоянието на контакта при всеки следващ импулс - така лампата се пали и гаси като се подава импулси от ключовете-бутони, които са с пружинно връщане - като тези в стълбищата на блоковете.
Тази инсталация е по икономична,защото се изпълнява с по малко проводници,по евтини ключове, а цената на релето не е висока/около 7 лв./
Последна промяна от fikata на нед окт 30, 2011 2:49 pm, променено общо 1 път.
vk - специалист
Fika, прав си, това са три контакта, но с една управляваща верига.
А къде има такива импулсни реленца за по 7 лева, че аз шнайдерските ги гледам над 40 лв
fikata - майстор
vk,
Ето един пример,без да претенции, че цената е актуална в момента.Все пак поразцъкай се из нета... :)
http://www.elektromarket.eu/bg/product/1323.html
Друг пример:
http://elkid.org/products.php?type=1&id=425
Трети пример7
http://www.kolko.bg/bg/not-specified-im ... /p/1874128
и т.н....

Тема "как да свържа сериино-девиаторен ключ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: