• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
anton70 - помощник
Да не е задължително да е на триъгълник, може и успоредно, паралелно стига да работи както трябва. Не е проблем да сложа още един контактор, имам и по малки от 100А, някаде към 40-50А.
Иначе мощностите са както следва 14 000W и 8 000W = 22 000 wata. А релето за време не е задължително да се монтира, за сега ще съм с еспа на тази пещ, но след време ще и сложа и на нея пид термоконтролер.
Mapek - специалист
Приятелю anton70, види се, най-добре е да си извикаш техник. Писал съм ти на лични да не дразним лъвовете тук ...
fikata, и как ще докараш 380V ако ги вържеш тези различни по мощност/съпротивление товари в звезда? Има много неща за уточняване - заданието е едно /определено непълно/, на снимките е по-различно. Вместо насоки му се нахвърлиха с любопитство и поднасяне /както обикновено/. Постнах във форума колкото да отклоня нападките, иначе обикновено пиша повечето на лични!
Последна промяна от Mapek на чет ное 17, 2011 9:05 pm, променено общо 1 път.
kam34 - специалист
Ако нагревателния елемент е изчислен за работно напрежение 220V трябва да се свърже задължително в звезда, свързвайки го в триъгълник ще прегори много по бързо. За да работи в триъгълник нагревателните елементи трябва да се изчислят за работно напрежение 380V.

Ако искаш да ти работи ефективно пещта трябва да се изчисли и проектира цялостно а не с кръчмарски сметки по форумите. Никой не каза нищо за топлинните загуби, какво е количеството на изпичаната керамика, времето необходимо за подгряване и достигане на работната температура, какви са температурните цикли във времето.

Електротермията е сериозна наука не е за горе-долу там някъде.
anton70 - помощник
Моя познат си пази и ел. схеми в една папка сканирах ги.

А ето ги и тях:

Прикачен файл

3-3.jpg

Прикачен файл

2-2.jpg

Прикачен файл

1-1.jpg

Прикачен файл

600049-2.jpg
kotyo - специалист
Ако дъното на пеща наистина е 40/60 и като гледам е висока не повече 65, то 22kW е огромна мощност за нея. Сигурно вдига 1200 за 4 часа. Предполагам е зидана с лековесни тухли, а не с шамотни, че там половината енергия отива на вятъра. Най-добре някой дето е наясно да ти я преизчисли, по възможност с по-равномерно натоварване на трите фази.
А, и не слагай програмируем контролер с обикновени контактори. Ще полудееш от щракане, а и ще ге гътнат без време. Само солид стейт контакторчета за него.
П.П. Имам наблюдения върху 6 пещи в моята рода, та не говоря наизуст. За съжаление не съм ги смятал аз, правил съм само таблата.
Успех.. :)
anton70 - помощник
твойте хора какво печат, аз пък на старите ми две са с пид контролер на комеко и контактор и не имало проблем, иначе щракането не е болка от контактора
kotyo - специалист
Пекат тъй наречения полупорцелан( санитарен порцелан, порцелин) на 1160-1210С. И при брат ми едните пещи са още с контактори, но защото все нямам време да ги сменя. За сметка на това полудявам първия половин час от щракането( докато вдигне 200С). Така или иначе цената на "електронния контактор" и на механичния е почти една и съща, та можем да пожалим нервите си.
anton70 - помощник
за санитарен порцелан като мивки и моноблокове и трябват големи пещи. Ако може да ги снимаш да ги погледна.
kotyo - специалист
Съжалявам, но все не мога да стигна до ателието. Всъщност изделията са по-малки, но от същия материал. Все пак едната пещ е около 0.8м3 и е 23kW, а другата е почти наполовина и е около 12. И двете са възможно най-равномерно разпределени м/у трите фази и вдигат 1200С за 7-8часа. Това е оптималното време за качествено изпичане на изделията от този материал.
  • 1
  • 2

Тема "Направа на ел. пещ за 1250°С" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: