Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
jordanvass - майстор
Това "трансформатор около 60 вата" прочете ли го някъде или сам го прецени за толкова? Като гледам как пада напрежението при натоварване - хич не ми прилича на 60 вата.
Няма как да имаш и със, и без товар изходно напрежение 12 волта, ако не го стабилизираш.
Имаш място за 10 големи диода на резба, а нямаш място за един стабилизатор? Интересна теория. :wink:
Що не си сложиш един интегрален стабилизатор за 12 волта и да си решиш проблема? Хем ще ползваш неговата вградена защита по ток от 1А. То като гледам - трансформаторът ти едва ли ще понесе по-голям ток.
preslav - майстор
shadow__01 написа:
fox_vt написа:
Утрешния ден не се знае какво ще се наложи да свързвам и трябва да има 12V.
Еми колега ти като незнаеш тоя изправител за кво ще го ползваш ние как да ти помогнем :?: Ако го ползваш за токове към и над 5А си го остави така на 18 волта.Ако го ползваш да захранваш електроника и токове под 1А ще ти трябва стабилизатор.Нали каза че имаш две крушки 20 и 50 вата свържи ги последователно измери тока и пада на напрежението и пиши кво се е получило,да ти кажа дали можеш да си пуснеш 50 ватовата самостоятелно.
Имам и 5 вата и 65 вата, но ги използвам за опитно за максимално натоварване.
Просто искам да смъкна напрежението без товари и съпротивления.
П.П. Като има товар около 20 вата напрежението е 12V, но искам без товар да е толкова. А за стабилизатори съм мислил, но нямам място.
Отново се връщам на варианта с диодите, но по-мощни. Предполагам 10 такива http://elimex.bg/product/7746/ky194.html последователно биха свършили работа, ако успея на ги навра в кутията. Нали пада на всеки един през P-N прехода е около 0.6 волта без значение от товара?
Извини ме за израза, но се ебаваш нещо - има прекрасни схеми за стабилизиране на напрежението - ще ти е в пъти по-евтино и по-сигурно да използваш една интегралка 7812 и един мощен транзистор. Да не говорим, че като видях, че импулсно захранване със същата мощност и напрежение е около 18 лв. и направо ме заболя мозъка за какво съм се мъчил да пренавивам трафове, да си играя със стабилизатори и радиатори.
Не се сърди, но явно си решил да направиш своите си експерименти, а в същото време някой да поеме отговорността за издумканите бадева диоди!
ben84 - специалист
Отново се връщам на варианта с диодите, но по-мощни. Предполагам 10 такива http://elimex.bg/product/7746/ky194.html последователно биха свършили работа, ако успея на ги навра в кутията. Нали пада на всеки един през P-N прехода е около 0.6 волта без значение от товара?
А нали под товар ще клекне трафа, какво значение има тогава, че пада върху диодите няма да се промени?
Явно ти се ще лабораторно захранване, ама то само с диоди няма да стане.
shadow__01 - майстор
То лабораторно няма да става, но поне да не клеква от крушка 21 вата.
След няколко седмици може да го погледна и с малко късмет ако успея да навра малка платка да го направя регулируемо с LM338 поне да си държи напрежението при товар.
sstefanov - майстор
1. Падът на напрежение в права посока на диодите не е 0.6V независимо от товара! Зависи от товара и може да стигне над 1V.
2. В заданието ти липсва максималния ток, който да отдава изправителя. От това зависи всичко. Каква схема ще използваш, какъв трансформатор и т.н.
3. Стабилно напрежение се получава със съответния стабилизатор. Какъв точно - зависи от тока, който искаш.
4. Акумулатори се зареждат с ток, а не с напрежение. Там с подходящ резистор (или друг товар) осигуряваш необходимия заряден ток, а напрежението се променя.

Ако трансформаторът ти кляка при 20 вата, това по никакъв начин не можеш да го компенсираш (освена ако не смениш трафа с по-мощен). Затова ти писах да измериш напрежението на вторичната намотка под товар.
fox_vt - майстор
shadow__01 написа:
fox_vt написа:
Утрешния ден не се знае какво ще се наложи да свързвам и трябва да има 12V.
Еми колега ти като незнаеш тоя изправител за кво ще го ползваш ние как да ти помогнем :?: Ако го ползваш за токове към и над 5А си го остави така на 18 волта.Ако го ползваш да захранваш електроника и токове под 1А ще ти трябва стабилизатор.Нали каза че имаш две крушки 20 и 50 вата свържи ги последователно измери тока и пада на напрежението и пиши кво се е получило,да ти кажа дали можеш да си пуснеш 50 ватовата самостоятелно.
Имам и 5 вата и 65 вата, но ги използвам за опитно за максимално натоварване.
Просто искам да смъкна напрежението без товари и съпротивления.
П.П. Като има товар около 20 вата напрежението е 12V, но искам без товар да е толкова. А за стабилизатори съм мислил, но нямам място.
Ами колега ти или се шегуваш или нз за какво става на въпрос :) Като имаш товар 20 вата и падаш от 18 на 12 волта а като го направиш с диодите на 12 без товар като включиш лампата колко ще падне я си помисли.Хем във първото ти мнение пишеш
Понижил съм напрежението с последователно свързани диоди и изкарвам 2 напрежение14.5V за заряд на малки акумулатори и с добавянето още 3 диода ще имам и около 12V
и стигаш до това
Дотук всичко нормално си работи, но като свържа консуматор около 20 вата и почва един пад на напрежение и волтметъра показва около 8 волта
Не ти ли идва на акъла че каквито и диоди да сложиш ако имаш 12 волта пак ще има пад.Единствения ти вариант е да смениш трафа със по мощен и готово.
shadow__01 - майстор
Знам, знам. Явно се опитвам да създам перпетум мобиле с слаб трансформатор,
Ще го оставя проекта за известно време пък ще му мисля друг път.
Благодаря много за поясненията. Търсих някакво универсално решение, но явно с този трансформатор не става.
shadow__01 - майстор
Здравейте, пиша в тази тема понеже не искам да отварям друга.
Вчера поправих един импулсен трансформатор VIKO от тези малките за лунички. Дават му мощност около 50 вата. Най-вероятно е само за една луничка. Заработи и като се загледах ми хареса, че платката му е достатъчно малка за да се побере в доста неща. Ще му сложа радиаторчета на транзисторите(вече съм ги приготвил).
Напрежението което изкарва идва директно от вторичната намотка на трансформатора. Не знам точно с колко килохерца е. Искам да го изправя, но не съм сигурен какво шотки диоди да купя. Знам, че няма да стане с обикновен гретц.
Как се изправя импулсно напрежение?
Трябва ли да са 4 диода или може само 2.
Какви диоди да купя? Най-вероятно ще са някои от тези http://elimex.bg/category/587/diodi-shotki.html?page=3 (може и на другите страници). Тока който предполагам е максималният ще е около 5А.
За в бъдеще ще може да се ползва за захранване на нискомощни устройства на ниско напрежение като адаптер или като трансформатор захранващ цифров измервателен уред на някакво самоделно устройство.
hidrazin - майстор
Вторичната намотка на тези боклуци е само една. За изправяне - само един шотки диод и електролитен кондензатор.
Не ти препоръчвам да захранваш с такова чудо нещо, което да не можеш после да прежалиш. :cool:
:partyman:
a_anastassov - специалист
Можеш да си направиш Грец от 4 бр. шотки диоди + електролитен и биполярен кондензатор за филтрация.
Но послушай съвета на hidrazin:
hidrazin написа:
Не ти препоръчвам да захранваш с такова чудо нещо, което да не можеш после да прежалиш. :cool:
:partyman:

Тема "Изправяне на напрежение?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: