• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vk - специалист
6 квадрата , при растояние 20 метра, както ще го прокарваш - да не се окаже че малее квадратурата. Топлофицирана ли е сградата - как се отопляваш ?
Освен това само един проводник ли ще теглиш ? Да не би да е за земен проводник, за ДТЗ ?
valentin112 - специалист
fikata написа:
А ти за кабел или за проводник питаш ?
Що се гъбаркаш тъй с човека?
blv - специалист
Процедурата е следната: гледаш тръбата колко е дебела, гледаш етажните кутии дали се прекъсва твоята тръба, ако се прекъсва имаш възможност да претегляш линията, за най-лесно ПВА2 3х6 ( най-вероятно сега е някакъв 2х6 , но ако прекарваш ново захранване пусни 3-ка, освен че така е по наредба по-малко ще си скубеш косите после). Едно основно правило искам да ти споделя, захранваща линия никъде по трасето не се прекъсва. Относно квадратурата на захранващата линия, гледаш в проекта какво пише и си ок. :)
fikata - майстор
valentin112 написа:
fikata написа:
А ти за кабел или за проводник питаш ?
Що се гъбаркаш тъй с човека?
valentin112
И ти ли не правиш разлика между:
- проводник и кабел
- едножилен и многожилен
- едножичен/масив/ и многожичен /гъвкав/
(ПВ-А2) е проводник едножилен ,многожичен/гъвкав/ мед
ПВ-А1) е проводник едножилен, едножичен /масив/ мед

Въпросът на Pablo беше за кабел, и след моето запитване се уточни, че пита за проводник. :idea:
Последна промяна от fikata на ср ное 30, 2011 2:23 pm, променено общо 2 пъти.
bulhomes2 - майстор
Аз не знам и не ме е срам да питам. Кабела е изолиран проводник. Това ли е разликата?
svetliopi44 - Чирак...
Изолиран електрически проводник.
:wink:
Pablo - специалист
PCL82 написа:
Като прокарваш проводника, спазвай правилото:
в една тръба не бива да има проводници от една и съща фаза, защитени с различни предпазители/ако са на общ предпазител може/. Затова обикновено има по една тръба за всеки етаж, и отделните апартаменти на етажа са на различни фази. Най-лесно е ако апартаментите са три.

Ако апартаментите са по два на етаж допускам, че може в една тръба да вървят по три фази, като две се разделят на един етаж, а третата на друг, за да има запълване на тръбите.

В отделни тръби вървят: захранването на асансьора и стълбищното осветление-там нямаш работа и не бира да добавяш нови проводници.

Не бива да прокарваш проводник и през тръбата на общата магистрална нула, ако има такава.

Така остават тръбите с проводниците на апартаментите /най вече на твоя/ и резервните тръби ако има такива.

В правите тръби може би ще успееш да вкараш проводника направо, но може и да трябва да го издърпаш със парче стоманизирана тел с ухо, която влиза по-лесно. Възелчето към телта се прави с прегъране на кука на заголения проводник и се омотава с изолирбанд.
Мерси ! Това наистина са много полезни уточнения.
vvventsi - специалист
Многожичния издържа на 15-20% по голям ток от едножичния с едно и също сечение!Даже е за предпочитане не само заради това че издържа на по голям ток ами и лесно се гъне,да не забравяме че става въпрос за 6mm2 a не за някой по тънък.
Последна промяна от vvventsi на ср ное 30, 2011 2:48 pm, променено общо 1 път.
fikata - майстор
vvventsi
многожичен = stranded
едножичен = solid
многожилен = multicore
едножилен = single core
:-D
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Препоръчайте модел кабел 6кв.мм лесен за прокарване в канал" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: