Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fox_vt - майстор
Абе той хубав хубав ама ако е направен като димер от 10 лв само с електронни елементи ела ми обади кога ще издаде гък каквото и да му закачиш.

пп и каква е тая лампа преди трафа дето я дават по схемата :?
vk - специалист
Лампата преди трафа иска да покаже, че можеш направо, без трансформатор да закачиш лампи към димера (разбира се за 220 v)
fox_vt - майстор
Хмм че има ли димер който не може да управлява лампи директно :lol: всъщност да си отговоря сам всеки димер би трябвало да може но зависи ключовия елемент колко ток издържа.
ХУЛИГАНЮ2 - специалист
Колеги,и аз имах подобен проблем с неприятни пищящи звуци.Издаваше ги един триак ВТА.Една вечер слушах,слушах и по едно време страшно се изнервих.Чакай,да ... твойта мама!-викам.И като грабнах един силикон омазах навред цялата платка.И проблема се реши.
vk - специалист
Един познат си закупи въпросния димер на Schneider и го пробвахме за намаляване на обикновени лампи с нажежаема жичка. Също бръмчи, както сме коментирали по-горе. Засега нямаме обяснение и въпроса остава отворен ...
hidrazin - майстор
Пробвай с един звънчев трансформатор, какъвто имаш под ръка, който да ти изкара ≈ 12 volt. Друг въпрос е дали ще може да захранва такъв товар 4-5 лампи по 35 w всяка.
Звънчев траф? - че той и една нама да зхарани! А 4-5ламби са си към 150-200W.Сериозен траф в сравнения със звънчевия. :lol:
А зя да бръмчи нещо има незакрепени или хлабави елементи - най често мрежовия филтър, който е намотка на ферит.
Импрегнираш(заливаш) и спира.Лесно можеш да разбереш кой елемент вибрира като пуснеш димера отворен и с една дълга изолирана отвертка докосваш елементите по платката.Ако имаш "ухо" лесно се разбира.Автомобилните механици ползват подобен метод за установяване на механична повреда по двигателя на колата.Е разбира се по-старите и опитни пушки.
Успех!
:partyman:
Найденов - специалист
Бръмчат не само индуктивните елементи в такива схеми. Аз наскоро правих едно регулиране на поялник със симистор, динистор и два- три пасивни елемента- резистори и кондензатори и си бръмчи (чува се) ,като приближа ухо до дръжката на поялника, където е регулатора. Когато "навия" потенциометъра на макс бръмченето спира. На мен не ми пречи, но се чува. Явно отрязването на синусоидата през симистора води до този ефект и колкото по- голям е товара- толкова по- силно се чува.
Апропо, този дразнещ шум се чува и при една купешка лампа с димер, когато не е усилена на макс.
hidrazin - майстор
Да така е.звук съм чувал от най-неочаквани елементи.Ако ти се намира лампово радио го настрий на някоя станция и после прекъсни кабела на високоговорителя.Като усилиш звука почва да се чува от решетките на радиолампите.И още еди случай - бях малък и не село къщата ни беше в края.
На 200-300 метра военните си бяха направили лагер.В тиха стая и пусната печка ЛЪЧ от реотаните се чуваше сигнала от някаква мощна тяхна радиостанция!
Вярно неразбираемо но отчетливо.Ако не го бях видял(чул) честно казано нямаше да повярвам.
Та не пречи и на симистора да "свири". Може да се уплътни със силикон или пяна, но трябва да се вземе в предвид и охлаждането му да не се наруши.
Помага и подмяната на симистора с по-мощен и качествен.Предимно по-мощен. :mrgreen:
Аз ползвам едни стари модели със симистор в пластмасов корпус и филтър от дебел проводник на феритна сърцевина.
Симистора често гореше.Преди много години изхвърлих филтъра и сложих мощен симистор в метален корпус.И ето вече повече от
10 години съм ги забравил.Вярно - управлявам лампи с нажежаема спирала.
Успех!
vk - специалист
Обаждахме се в сервиза на Шнайдер и оттам ни казаха, че причината била в Транзистора/така си бръмчали димерите от тази серия-Sedna/, а при по-горния клас- димери от серия Unica този проблем го нямало, но трябва да се прибават още 25-30 лв и димера става златен. Още се чуди човека , дали да го връща, дали да добави пари за по-горния клас или да го пълни със силикон.
Найденов - специалист
А силовият елемент наистина ли е тразнистор или тиристор/симистор(триак)? А траснформатора трансформатор ли е (магнитопровод, първична, вторична намотка) или някакъв електронен преобразувател?
Питам, защото димерите, изградени на тиристор или симистор отрязват част от синусоидата и става нещо подобно на широчинно импулсните регулатори, а това нискочестотните, неимпулсни трансформатори НЕ ГО обичат (май вече споменах някъде за това, така че ако се повтарям- извинете). Ако искате да димирате трасформатор е по- добре да го направите с транзисторна схема, при която се управлява "размахът" на синусоидата. Имаше някъде една несложна и с малко елементи схемичка и ако те интересува ще се опитам да я изровя.

Тема "Бръмчащ димер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: