1115 написа:Това е схема с пусков и работен кондензатор.Да ''токови релета'' има викат на тези на компресорите в хладилниците,ами дали ще има такова реле конкретно за 1.1 мотор или ще е някакво специално ,задачата става по трудна защото трябва да стане както е оригинално,да не издъним нещата защото тая помпа е бая скъпа .
При подаване на напрежение, тока през бубината на релето е висок, защото не се е развъртял мотора и се включва пусковият кондензатор.
Когато помпата тръгне тока става под някакъв праг и отпада единия (пусков) кондензатор.
Лошото е, че ще трябва да си го купиш това реле. То е изчислено за конкретен мотор.
Във всички хладилници, без електронно управление на компресора го има същото реле, но за по-слаб мотор.
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
puh4
- специалист
24 мнения в "Пускане на монафазна помпа."
valentino76bs
- майстор
hladnia
- специалист
1115 написа:Това е схема с пусков и работен кондензатор.Бобината на хладилните релета за компресора е 4 килоом, и повече на повечето контактори 5-10А е толкоз
При подаване на напрежение, тока през бубината на релето е висок, защото не се е развъртял мотора и се включва пусковият кондензатор.
Когато помпата тръгне тока става под някакъв праг и отпада единия (пусков) кондензатор.
То е изчислено за конкретен мотор.
Във всички хладилници, без електронно управление на компресора го има същото реле, но за по-слаб мотор.
Ще си позволя да поправя колегата това което е описал е при домашните хладилници.
При пускане на ел.двигателя протича голям ток през кондензаторите, и съответно има пад на напрежението ,и затова бобината не включва това става за секунди.
Последна промяна от hladnia на нед дек 11, 2011 1:19 pm, променено общо 2 пъти.
preslav
- майстор
1115 написа:Това е схема с пусков и работен кондензатор.Защо си мисля, че при пусковите релета на хладилниците няма изобщо кондензатор, а за дефазиране на пускова и работна намотка се използва точно индуктивността на бобината на релето, после пусковата намотка се самоизключва поради спада на протичащия през нея ток.
Лошото е, че ще трябва да си го купиш това реле. То е изчислено за конкретен мотор.
valentino76bs
- майстор
1115 написа:Защо пък аз си мисля, че не съм споменавал в хладилника да има кондензатор?+1
Въпреки, че съм виждал модел и с кондензатор?
valentino76bs
- майстор
Климатик ли...?
valentino76bs
- майстор
Писах мейл на ШНАИДЕР ЕЛЕКТРИК и ми препоръчаха това реле/RM4JA32M /,обаче е на цена 100евро иначе наИстина е перфектно с настройки...но...100евро...
,и реших с едно време реле да го направя поне имам всички части,ще го настроя на около 3 4 секунди да изключва пусковия кондензатор и така.

Тема "Пускане на монафазна помпа." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература