Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
puh4 - специалист
може да работи и без това табло.
valentino76bs - майстор
1115 написа:
Това е схема с пусков и работен кондензатор.
При подаване на напрежение, тока през бубината на релето е висок, защото не се е развъртял мотора и се включва пусковият кондензатор.
Когато помпата тръгне тока става под някакъв праг и отпада единия (пусков) кондензатор.
Лошото е, че ще трябва да си го купиш това реле. То е изчислено за конкретен мотор.

Във всички хладилници, без електронно управление на компресора го има същото реле, но за по-слаб мотор.
Да ''токови релета'' има викат на тези на компресорите в хладилниците,ами дали ще има такова реле конкретно за 1.1 мотор или ще е някакво специално ,задачата става по трудна защото трябва да стане както е оригинално,да не издъним нещата защото тая помпа е бая скъпа .
1115 - специалист
Ами продават се доста модели на които им се настройват разни параметри.
Само бегло съм ги мяркал, но май това е решението.
hladnia - специалист
1115 написа:
При подаване на напрежение, тока през бубината на релето е висок, защото не се е развъртял мотора и се включва пусковият кондензатор.
Когато помпата тръгне тока става под някакъв праг и отпада единия (пусков) кондензатор.
То е изчислено за конкретен мотор.

Във всички хладилници, без електронно управление на компресора го има същото реле, но за по-слаб мотор.
Бобината на хладилните релета за компресора е 4 килоом, и повече на повечето контактори 5-10А е толкоз
Ще си позволя да поправя колегата това което е описал е при домашните хладилници.
При пускане на ел.двигателя протича голям ток през кондензаторите, и съответно има пад на напрежението ,и затова бобината не включва това става за секунди.
Изображение
Последна промяна от hladnia на нед дек 11, 2011 1:19 pm, променено общо 2 пъти.
preslav - майстор
1115 написа:
Лошото е, че ще трябва да си го купиш това реле. То е изчислено за конкретен мотор.

Защо си мисля, че при пусковите релета на хладилниците няма изобщо кондензатор, а за дефазиране на пускова и работна намотка се използва точно индуктивността на бобината на релето, после пусковата намотка се самоизключва поради спада на протичащия през нея ток.
1115 - специалист
Защо пък аз си мисля, че не съм споменавал в хладилника да има кондензатор?
Въпреки, че съм виждал модел и с кондензатор?
valentino76bs - майстор
1115 написа:
Защо пък аз си мисля, че не съм споменавал в хладилника да има кондензатор?
+1
hladnia - специалист
1115 написа:
Да има.
Ето и едно реле от стар климатик за компресора 1,1КW
Изображение
Изображение
Последна промяна от hladnia на нед дек 11, 2011 1:16 pm, променено общо 1 път.
valentino76bs - майстор
Писах мейл на ШНАИДЕР ЕЛЕКТРИК и ми препоръчаха това реле/RM4JA32M /,обаче е на цена 100евро иначе наИстина е перфектно с настройки...но...100евро...:),и реших с едно време реле да го направя поне имам всички части,ще го настроя на около 3 4 секунди да изключва пусковия кондензатор и така.

Тема "Пускане на монафазна помпа." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: