Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nikibi - специалист
"Здравейте,
Живея в малка жилищна кооперация, в която общото ел. табло със електромерите се намира в мазето и има нужда от ремонт.
Търсих нормативни документи и в крайна сметка останах с впечатление, че енерго дружествата все пак не са задължени да преместят това табло вън на улицата. Гледам в квартала има изнесени табла само на къщите, но не и на блоковете, което до някъде е обяснимо.
Таблото в блока ни се нуждае от ремонт. Със старите бушони е, през годините са се намирали всякакви специалисти да барат по него. В момента има леко нагорели изолации тук там, слаботоковата инсталация за домофон и ел.брава не работи. Общият брой електромери е около 15. Интересувам се някой от Вас занимавал ли се е с организацията по подмяна/ремонт на такова табло. При мен ще е необходимо, подмяна на окабеляването вътре, полагане на еврошини, нови предпазители. Тъй като в блока почти на никой не му пука, ми е нужна информация, грубо на абонат по колко пари ще трябва да се събират, за да може да ги предразположа и да действаме малко по малко. Интересно е, че при подмяна на кабелите между електромерите (те няма да се сменят, собственост са си на CEZ) и предпазителите, явно ще трябва да се плаща и на CEZ и всичко да бъде съгласувано и с тях, за да може да дойдат и да препломбират всичко.
Ще се радвам ако някой може да сподели ценен опит и информация и ако е възможно да даде и насоки за читава фирма, която може да свърши работата.
Поздрави."

Така цена никой не може да ти даде. Има поне 15 ценообразуващи подробности за уточнение. Ако ти действа успокояващо повечето табла из центьра на София са опасни и неотговарящи дори на елементарни стандарти по ПАБ. Факт е обаче че подобна сьсобственост се очовечава единствено след сериозен инцидент. Миналата година за 18 електромера в едно горяло табло им излезна около 2600 лв. като крайна цена + 2 седмици разправий сьс хартий и партиди.
pippo - напреднал
Здравейте,
От София съм, това защото някой се интересуваше.
За да не става объркване (някой беше писал донеси ми таблото и ще го оправя) става дума за общо разпределително табло на жилищен блок, а не на личното ми табло в апартамента.
Таблото е метално, във мазето, с 2 врати, габаритни размери около 1Х2Х0.5.м. Най-долу са клемите на енергото + главен прекъсвач. Следват електромери, над тях предпазители, и най горе свързващи клеми към изходящите кабели за апартаментите. Електромерите са микс. Има и от старите, има и от новите на Деизи, има и някакви междинни, без шайба, но със старите въртящи цифрички + 2 светлодиода. Снимка в момента не мога да направя, но ще се постарая да направя, за да стане по ясна картинката.
Така като гледам имам 2 варианта.
1. Намирам фирма, която слага еврошини и подменя само предпазителите. Оправя горе-долу кабелите от електромерите към предпазителите, като изчиства където се налага нагорялата изолация. Маха старите свързващи изходящи клеми и полага нови клеми. Това е евтиният вариант.
2. Ремонта се извършва от ЧЕЗ или фирма предложена от тях. Свалят се капачките на всички електромери, махат се всички връзки между тях и предпазителите. Полагат се кабел канали, нови кабели, еврошини, нови предпазители и прочие. Правят се нови връзки. Слага се двойна врата, така че пишман майсторите ми комшии, да нямат достъп, а само да могат да гледат. Това е по-скъпият вариант, който предпочитам.
По-големият ми проблем е, как да убедя комшиите, че този ремонт е належащ.
@nikibi - Благодаря за ориентировъчните цифри. Ясно ми е че е много трудно да се каже точна цифра, но аз и не търся такава точност, а по скоро някакъв ориентир, който да ми даде възможност да разбера горе-долу по колко пари ще трябва да се събират от семейство, за да подготвя комшиите си.
Конкретно, както казах по горе има 14 еднофазни електромера + 2 трифазни. Единият трифазен е за абонатна станция, която никога не е работила, няма и да работи. Блока е в квартал Редута, на около 15 години и е било предвидено да има парно, което го няма, няма и да го има. Другият трифазен електромер е на един от комшиите, той се използва.
Според така представената информация, според теб горе-долу за какви пари говорим? Ако имаш възможност сподели какви са основните ценообразуващи фактори?
Поздрави на всички.
paralesa - специалист
Аз се чудя само какъв толкова зор имаш да подменяш всичко кабели и предпазители? Още повече,че явно ти ще го плащаш,явно имаш пари за хвърляне. Виж дали кабела идващ до кооперацията е добре,смени си кабела до твоя електромер и предпазителя и си свиркай...Пломбата лесно можеш да позамажеш да не се види,че е късана,още повече е тъмно в мазето. Оправи си твоето и не пипай чуждото. Ако има проблем,първо техния си предпазител ще падне,това тебе не те засяга ни на малко. Като не ги интересува сега нека вбъдеще си берат гайлето. И не се вманиачавай толкова,че ако пообиколиш като мен всички блокове в града ще видиш далеч по-фрапиращи неща,но все още някак работят.
pippo - напреднал
Не знам с какъв акъл ги пишеш тези неща. Нямам излишни пари за хвърляне, но предпочитам нещата да са ми чисти, за да не се налага да се случи инцидента и да хвърля в пъти повече пари и нерви след него.
Какъв предпазител чакаш да падне? Аз не писах ли по горе, че става дума за табло с керамични стари предпазители? Те не падат, ако са изрядни ще им нагори жичката при претоварване. Като го претовариш втори път, отиваш и слагаш по лично усмотрение една дебела жица (виждал съм и пирон). Започва да се натоварва най-слабата връзка. Това в повечето случаи е кабел около бушона или клемореда. От там следва пожар, аз като живея на близко до това табло първо губя повече пари, нерви и време, второ ако това нещо се случи докато спя има вероятност да загубя и живота си. Още като съм влезнал в този 15 годишен блок, съм си сменил личният предпазител и съм почистил каквото има около него, но работата на дребно не решава проблемите.
Относно пломби и замазване не ми се разсъждава, в крайна сметка ако те нарочат, винаги служител на енергото може да ти скъса пломбата и да намери някой за свидетел.
paralesa - специалист
Без акъл ги пиша-хаха
Даа,убедих се,че имаш излишни пари...Само като чуя тая реплика "всичко да ми е чисто(изрядно,както трябва и т.н.)" и ми става ясно,че човека насреща има пари,които се чуди къде да похарчи.
"пада" всеки изряден предпазител,било то АП,което изключва или от старите с жичка,която гори. Тва,че сульо и пульо ги правят с квото им дойде ми е ясно,чувал съм да го правят с жичка от РЕОТАН.Няма да ти кажа какво се получава,сещай се.
А че живееш "близо" до таблото...където и да живееш,то пламне ли,върви го гаси ...тоест близо,далеч все същата опастност
Да не отричам,че не е шега работа,но това не значи,че трябва да се хванеш и сам да сменяш на сульо и пульо предпазителите и кабелите. Най-малкото после всички в кооперацията ти (особено ако е с повече семейства) ще те вземат на подбив. Едва ли не след това всичко да се им се развали теб ще викат да им го оправиш безвъзмездно,че да ти е спокойно и на теб,че няма проблеми в сградата :)
Не ме разбирай погрешно: Ако имаш излишни пари,прави каквото искаш с тях. Всъщност я кажи от колко апартамента се състои кооперацията,може да поразсъждаваме и над това,преди да издъниш собствените си пари за чужди хора.
pippo - напреднал
Ти май или не четеш или просто си решил да се заяждаш.
Горе съм писал - става дума за 14 монофазни предпазителя + 2 трифазни. Общо 9 апартамента.
Никъде не съм писал, че ще платя безвъзмездно ремонта на целият блок, а че ми трябва информация, към кой да се обърна, за да ми изготви оферта и да се разбираме вътре с комшиите в блока, по колко пари да събираме.
Живея на първият етаж, при един пожар ще го усетя най-бързо. Не съм и написал за гасене, горе става дума за задушаване.
Ако ще продължаваш да ми даваш такива съвети, относно парите ми, моля да спреш. Темата беше за изясняване, как се подхожда в такава ситуация - прави се от външна фирма или се ангажира енерго дружеството + някакви калкулации за да избистрим финансовите параметри.
paralesa - специалист
От написаното от теб,съм останал с впечатления ,че ти си решил да плащаш САМ ремонта на всички тия. На такава мисъл ме наведе изречението "На никой в кооперацията не му пука,затова се заемам аз" цитирам по памет . Затова и ти "правя сметка на парите" Съвсем друга бира,че всеки ще си плати равна част,извинявам се за неразбирането,моя грешка.
И не мисля,че самата подмяна на кабели и предпазители има връзка с енергото. Дори и преди електромера кабелите да са,ако не разпломбираш електромера не виждам проблем. Ако трябва да се пипат електромерите,най-добре се обади на телефона на електроразпределителното си дружество ЧЕЗ ЕОН или там каквото е попитай. Поне на въпроса ти,ще мога да ти отговорят веднага подробно. Иначе ако имаш нерви да ги почакаш,отиваш и направо си даваш заявка,те си берат грижат подизпълнителска фирма ли ще търсят или те ще си го правят :wink:
pippo - напреднал
Заемам се по организация, само това ще направя, плюс да си заплатя моят дял. Мислих да подам заявка в ЧЕЗ и те да се оправят, но едва ли ще мине този номер. Те отговарят, след електромера не ни вълнува какво е състоянието, оправяйте се сами. Все пак ще ида писмено да го заявя да видя какво ще кажат, преди да викам фирма.
paralesa - специалист
Щом е след електромера и ти отговарят така,наемай си фирма,ако не можете вие да си го направите и не се занимавай с тия да ги информираш
Здравей pippo,
Принципно ремонта на таблото е задължение на ЕРД-тата, в случая ЧЕЗ.
Позвъни на 070010010 и ги попитай, при условие, че искате да отремонтирате таблото, ще бъде ли необходимо подаване на някакви документи. Мога да ти гарантирам, че все ще намерят причина, да ти замажат очите, че блока е включен в програмите за инвестиции за другата година или какво ли още не. Така че, идеята за ремонт е много добра, виждал съм какво става от едно просто домофонно табло, направо не си е работа. Имай едно на ум, че от ЧЕЗ може да изискат да се монтират нови и здрави врати, позволяващи достъп само до изходящите предпазители, и заключващи се с ключалка тип "Енерго". Ако много го закъсате, имам приятели с фирма занимаваща с такава дейност, освен това са и бивши служители на Чез. Така че топката е в теб, и ти решаваш на кой да я подадеш. Ако написаното е неясно - не се притеснявай да попиташ.

Тема "Ел. табло в жилищна кооперация. - ремонт, съвети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: