• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
c5pro - специалист
infomar написа:
masteradmin написа:
Усилените контакти и бойлера - задължително 32А, да не говорим че и на печката бих сложил такъв.
При положение, че мощностите им по отделно на линия не надхвърлят 4 киловата, защо трябва вместо 25 да се поставят 32 ампера предпазители? От каква гледна точка е необходимо това презапасяване? Кабелът ще бъде 4 квадрата към тях.

за да използваш максималния капацитет на кабела.оставаш без резерв.
infomar
c5pro написа:
............а досети ли се на тази къщичка да и направиш гръмозащита и да набиеш още 2 кола за РЕ проводника?също да си изкараш кабел за (градинско (фасадно) осветление + барбекю,портална врата,звънец,някоя и друга помпа за поливане на китките-райграса)?
колегата paralesa много добре ти е описал кутията за слаботоковата.не забравяй да пуснеш коаксиал и (UTP или FTP) от нея през стената навън.било то за сателитна чиния или за кварталния тоставчик на кабелна телевизия.ако телевизията е чрез интернет доставчик не пускай коаксиал,пусни още едно (UTP или FTP).
Имам в предвид захранване на външни потребители в градината, но за да не се претрупа схемата умишлено не съм ги включил. Към тях са предвидени 36 ам. предпазител с 4 кв. кабели.
Кутия и изводи за външен доставчик интернет и телевизия се подразбира също и го имам в предвид. Бях забравил, че телевизията се подава вече и по UTP или FTP кабел, та и него трябва да го имам в предвид. Той същият като на интернета ли е или различен? Кой от показаните по-доло е добър и става?
Също така колко ома трябва да е кабелът за телевизията - 500 или 75?
UTP UTP - unshielded twisted pair FTP - foiled twisted pair UTP за вътрешно полагане(в къщи, в сгради), FTP за външно(между сгради)
K FTP KAT.5E КАБЕЛ КАБЕЛ FTP 4x2x0.51 С ЕКРАН ФОЛИО И ДРЕНАЖНО ЖИЛО Цена: 0.40 лв.
Изображение
K SFTP KAT.5E КАБЕЛ КАБЕЛ SFTP CAT5E/24AWG ЕКРАНИРАН Цена: 0.90 лв.
Изображение
Кабел UTP Cat5E Цена 0,64 лв. Висококачествен UTP кабел категория 5Е, PVC, AWG 24 Подходящ за изграждане на сигнални трасета с видеонаблюдение
Изображение

П.С.
За гръмоотвода ще му мисля след време, Трябва да степенувам нещата полека-лека. Трябва също да почета за него как се прави, къде.... та тогава да питам.
Последна промяна от infomar на пон яну 30, 2012 6:09 pm, променено общо 2 пъти.
Trifun - специалист
@masteradmin, за какво му е на бойлер 2-3 кW предпазител 32А ? :?
При 3 кW консумацията му е грубо 15А - 20А е напълно достатъчно ...
То и кабела 4 кв.мм. е много, ама хайде - на клемите на термозащитата ще се закачи лесно :)
infomar
Забележки и коментари до тук:

1. Коридорите да се изведът в отделна магистрала с 10 амп. предпазител
2. Кабелите към коридорното осветление 1.5 квадрата. и разклоненията 1 квадрат.
3. Магистралата на климатиците да е 4 квадрата с разклонения 2.5 квадрата към всеки един с персонален предпазител от 20 ампера до климатика.
4. Общата ДТЗ 63А/300мА отпада.
5. Предпазители на бойлера и печката се двоумя 25 или 32 ампера.
6. Допълнителна магистрала за потребители в градината и външно осветление. Кабел 4 квадрата с бушон 32 ампера. Към осветлението 1.5 квадрата.Към 2-3 контакта 4 кв. Всички навързани на един бушон.
6. За интернет поставяне мрежа по стаите с K SFTP KAT.5E КАБЕЛ КАБЕЛ SFTP CAT5E/24AWG ЕКРАНИРАН с външна кутия.В кутията наличие 220 волта с разклонител тройка.
Изображение
7. За телевизия поставяне мрежа по стаите с K SFTP KAT.5E КАБЕЛ КАБЕЛ SFTP CAT5E/24AWG ЕКРАНИРАН с външна кутия. Необходимо ли е осигуряване на захранване?
Изображение
8. За телевизия кабел COAX 50OM RG58W CU МЕДЕН КОАКСИАЛЕН КАБЕЛ 50OM с външна кутия.Необходимо ли е осигуряване на захранване? Или само ако се ползва усилвател?
Изображение
9. Кабел към звънеца с подходящо захранване.
10. Място за кабели за гръмотвода - при правене на заземляването да се поставят колове вързани с 16 квадрата проводник.(ако се намери алуминиев или друг??)
11. Кабел за телефона - запояване свръзките.
12. Всички кабели за телефон, интернет и телевизия в гофрирани тръби.

Препоръчайте добри марки кабели за ЛАН и телевизия.продават се различни и се чудя от толкова купи слама коя да подхвана
c5pro - специалист
моето мнение е да заложиш на обикновено UTP положено в гофра под мазилката.
гръмозащита се прави преди да се нареди (пренареди) покрива и преди да се сложи външна изолация на къщурката.
ползвай 75 омов коаксиал,не се набутвай на по скъпия 50 ома.няма да правиш видео наблюдение,ще гледаш телевизия.
kam34 - специалист
Явно имаш пари в излишък :wink:

За осветлението кабел 3х1 максимум 3х1.5 с предпазител максимум 10А. Връзките усукани и изолирани с обикновен PVC изолирбанд. Бойлер, пералня, климатици - отделен токов кръг за всеки уред с кабел 3х2.5кв и предпазители 16А, само за бойлера 20А. 4кв само за печката с предпазител 32А. Връзките клеми Ваго или болтчета изолирани с обикновен изолирбанд, няма смисъл от самовулканизиращия на Бишоп освен ако не ти е аванта :wink: да не говорим за греста изобщо не ти трябва. Главната ДТЗ 63А/300мА може и да я оставиш ако искаш. Сечениео на РЕ проводника трябва да е същото като на фазовия и нулевия и да върви с тях в един кабел до всеки консуматор, същото важи и за главните кабели 4кв е малко за там.

Главната ДТЗ е 300мА и няма да има проблем с осветлението.
Има и комбинирани ДТЗ+АП по добре е по отделно така през една ДТЗ може да захраниш повече АПта.
Ники274 - специалист
c5pro написа:
щом искаш да ползваш обща ДТЗ не дублирай с други (другите отпадат) обезсмисля се поставянето на 2 бр.ДТЗ в една верига.
ролята на ДТЗ-то е да те предпази от директно попадение на електрическо напрежение.
ДТЗ която е предвидил човека да слага като главна се води против пожар защото прага и на задействане е 300 милиампера.Нейното приложение е най-вече в промишлеността.А за защита на човек се слагат ДТЗ-та с праг на сработване по-малко от 30 милиампера.За бани,мокри помещения и т.н. има защити под 10 милиампера.Как така с лека ръка реши,че другите ДТЗ-та трябва да отпаднат.

Та infomar според мен си направи по стаи кръговете,всяка стая предпазител и климатика във всяка стая да е вързан към кръга на съответната стая.Целта е спираш от предпазителя тока на стаята-знаеш няма ток никъде освен на осветлението.Общия товар във всяка стая не вярвам да е много голям.Ако нямаш климатици и компютри във всяка стая за да ти излезе по евтино слагаш едно ДТЗ (40А ти е достатъчно) на 2-3 стаи,където предпазителите едва ли ще са по големи от 16А или 20А.Но ако във всяка стая имаш климатик и компютър слагаш комбинирана ДТЗ с АП 20А на всеки кръг,защото ще ти изключва ДТЗ-то от въпросните консуматори ,до колкото си спомням компютъра или климатика имаха ток към земя около 7-8 милиампера.Ако бъркам някой да ме поправи.Осветлението както каза колегата по-горе на два кръга поне.Бойлера е хубаво да си е отделен и той с комбинирано ДТЗ с АП 25А максимум.Пералнята ако е на отделен кръг същото изпълнение.Печката въпреки ,че е на твърда връзка също е добре да е с ДТЗ,защото водата е неизбежно свързана с работата и ,и един заземен корпус няма да помогне в случая,особено ако е керамичен плота.Пусни си едно заземяване минимум 16 квадрата до таблото.Понеже е къща, добре да има катоден отводител(защита от пренапрежения-най-вече директно попадение на мълнии в електропровода към къщата).Същия за да не ти товари сметката в момента можеш да сложиш след време.Но самото заземяване трябва да предвидиш в самия ремонт.
За изграждането на мълниезащитата на самата къща е добре да се направи преди да я запечаташ отвън.Но има и красиви варианти да се изгради такава защита и в последствие :)
За слаботоковите връзки.Където имаш връзки слагай достъпна кутия с цел евентуални преработки,проверки на връзката и т.н.Ако ползваш булсатком от всеки приемник теглиш коаксиал към самата антена.Тя трябва да гледа на юг.За интернет ,който ще влиза отвън предвиди външна кутия на фасадата или по оградата.
Предвиди също така окабеляване за охранителна система и видеонаблюдение.
Домофонна система също е добре да се предвиди,особено ако има външна дворна врата.
Външното осветление е хубаво да се предвиди да има два режима на работа- външен фотодатчик (или време реле в таблото) и ръчно управление.Това долу горе което се сетих .....
В момента окабелявам една голяма къща.Предвидил съм доста интересни неща да се реализират.Сега започвам и вътре още нищо не е правено друго освен,че монтирах СОТ и видеонаблюдение .В момента на компютъра виждам целия обект,собственика също има достъп до камерите по всяко време.
Идеи много,стига човек да има възможност и желание :)
paralesa - специалист
Гледам си се насочил към SFTP и се чудя защо ...Всмисъл,че не е необходим. Да,кабела е железен,но...просто е прекалено. Обикновено UTP си вземи,ще ти кажа защо...
1- хубаво UTP е два пъти по-евтино от SFTP(не зная тия цени къде ги гледаш,но на дребно се продава далеч по-скъпо)
2- UTP кабела няма защитно фолио и метална нишка,което за преноса на данни и минус,но ти няма да ползваш кабели по-дълги от 20-30 метра парчето и не ти трябва екранировката. ОТ друга страна FTP -то при определени условия се превръща в жив кондензатор и рано или късно ще ти изгори WAN порта на рутера,ако не е заземено...Тоест грижи да заземяваш ..абе не си струва.
3- До няколко години(в зависимост в по-голям град ли си или по-малък е различно...но в големите градове вече се практикува) всичко ще премине на оптичен кабел...Тогава външния ти кабел трябва да се смени(не си струва да купуваш оптичен,те като ти го инсталират,така или иначе ще си го прекарат,само сложи парче тел или сезал,с който да се изтегли входния кабел. Тоест входен кабел може да не пускаш...или да пуснеш едно UTP което ако се наложи може да ползват за въже,с което да се дърпапрез гофрето оптиката. Затова имам предвид и гофрето,защото техниката се развива главоломно и не се знае докъде ще сме след 6-7 години. Като се замисля преди 5 години скоростта бе 16к сега е 100мегабита за БГ-то...току виж след някоя година всички сме с оптични лан-карти на компютрите. Затова вбъдеще винаги ще можеш да подмениш остарелия кабел с актуален.

В този ред на мисли ако питаш мен,виж отсега доставчиците какво предлагат ориентирай се към някой и направи една консултация с тях,как най-добре да го направиш. Примерно аз изграждам такива инсталации на клиенти и за мен е далеч по-лесно,когато предварително сме говорили с човек,консуолтирал съм го кое как да го направи и като дойде време да му пусна интернета с кеф си работя без затруднения,без да се нервя къде аванс не стига,къде положил кабелите не както трябва,къде не предивидл място за всички устройства и е тясно.Затова иди в офисите на тая фирма и се разбери с тях кое как да е. Например,може да се ориентираш към доставчик на услугата "трипъл плей" с интернет ,телевизия и телефония . Такава услуга се предлага САМО с оптичен кабел до клиента...от там вътре се слага устройво за преобразуване на светлинния сигнал в слаботоков и се разпределя. Тоест ориентирай се какво ще ползваш,за да ти е най-удобно после. Не че е кой знае колко трудно да се подменят кабелите ,когато са в гофре,но все пак си спестяваш това неудобство :)
Сега ще видя из нета дали мога да ти намеря някой линк с хубаво UTP. Че си ми далеч,иначе направо щях да дойда и да ти направя всичко както трябва и щеше да ти излезе по-евтино от някоя фирма :) Можеше и да ти намеря и по-евтино кабел,все пак във фирмата имат връзки с доставчици и пазаруват в количества,ще минем една ролка през общата поръчка и готово ,ама няма как :) Сега ще поразровя за кабели и ще ти пратя линк
paralesa - специалист
ето това е хубав UTP кабел
http://www.enicomp.com/shopping/product.php?p=62215
А как да се ориентираш мога да ти кажа...Не гледай какво пише...на всичките пише едно и също почти. Гледай кабела да е МЕД,да не ти пробутат алуминиев. Гледай ако е студено не е нито много гъвкав,нито да се чупи изолацията сама. Ако е вдървен в студеното се чупи много лесно и неприятно.Ако е пък прекалено мек като е студено,представяй си как ще се отпусне като стане 35 градуса...мек ли е разтеглят жилата(същото се случва и ако е алуминиев) и започват проблеми.
Значи от моя опит бягай далеч от марките MGS,Veos.bg,Draka,D-lan. Големи боклуци имат в отделни партиди.
Препоръчвам ти марката BELDEN,също Pirelli... Трудно се намират,но намериш ли,няма да сгрешиш.
Ако все пак няма такива и се наложи да вземеш някой от горните марки,просто гледай как се държи кабела когато го гънеш ,оголи част от изолацията и виж вътре жилото дали не се разтегля или къса и дали е мед или алуминка. Не е толкова трудно,хубавия кабел си личи.Ориентирай се и по цената,евтниите обикновено са боклук. Все пак няма да купуваш километри кабел :) Да ти трябва най-много 80метра по 0,50 ст ориентировъчна цена на UTP-to (толкова на дребно иначе вземеш ли цяла ролка 305 метра ще ти дойде далеч евтин метъра,обаче за какво ти е толкова кабел е друг въпрос :) ) До 40лв най-много да ти излезе UTP kabela. Вече за коаксиала не мога да ти препоръчам,но аз там нямам претенции...отивам,оглеждам критично и накрая купувам най-евтиното :) Засега нямам проблеми .
infomar
paralesa написа:
ето това е хубав UTP кабел А как да се ориентираш мога да ти кажа....
Благодаря за точния и конструктивен отговор.
Тази седмица ще ходя да вземам размерите и след 3 дена ще знам точно колко метра ми трябва за всичко. До месец трябва да напазарувам материалите,
че като се позастопли да я мятам и оправя за седмица всички кабели.

Убеди ме за кабела - ще се спра на UTP.
UTP кабела един и същ ли да е за интернета, телевизията, охранителната?
Този линк който си дал е добър, но продават на ролка. Ще трябва да търся на дребно - 50 ст. е добра цена все пак.
За подготовката при вкарване на външният кабел си прав и така трябва да постъпя!
Трябва да питам и доставчикът на ТВ и интернет какво предлага и как вижда бъдещето.
Ники274 написа:
........ според мен си направи по стаи кръговете......Предвиди също така окабеляване за охранителна система и видео наблюдение........Домофонна система също е добре да се предвиди,особено ако има външна дворна врата.
Това за направя всяка стая отделен кръг без осветлението също става, не знам доколко е функционално и ще го мисля....
Охранителна система бях пропуснал...а видео наблюдение .... чак толкова нямам за охрана - нормална селска къща без големи екстри, за средно статистически гражданин на страната който спи спокойно и няма угризения на съвестта.
Това, че се изхвърлям за някой неща не е от излишък на пари а от незнание кое колко струва и кой материал е подходящ и върши същата работа и е с по-ниска цена.
За домофонна система какъв кабел е необходим ? Тип/брой проводници в него, захранване? Ако може линк.
kam34 написа:
Явно имаш пари в излишък :wink: ............ Връзките усукани и изолирани с обикновен PVC изолирбанд. Главната ДТЗ е 300мА и няма да има проблем с осветлението.
Има и комбинирани ДТЗ+АП по добре е по отделно така през една ДТЗ може да захраниш повече АПта.
Това означава ли, че препоръчваш ДТЗ 300 ма да остане? То като гледам, на всеки кръг освен осветлението се оказа, че препоръчвате да слагам.... ДТЗ+АП ценово различава ли се ако се вземат по отделно? Ако някой знае качествени на по-скромна цена?

п.с.
Като гледам осреднените данни на готварските печки - фурна 3 кв, два котлона също около 2.5 кв, не е ли по-добре захранването да бъде с кабел 6 квадрата, вместо 4 квадрата? Някой път по невнимание може да се включат двата котлона заедно с фурната, не е речено да са на пълна мощност, но знаели ги човек жените....
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13

Тема "Идея за захранване на стара къща Електрич, TV Тел, интернет." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: