• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Junak - майстор
lz1tar написа:
Старите стандарти са били такива,задължително предпазител на нулата,през ключа се прекъсва нулата и наи-светлия проводник е фаза
Когато имаше предпазители на нулата, кабелите още не бяха цветни, а с черна изолация :-D
paralesa - специалист
Junak написа:
lz1tar написа:
Старите стандарти са били такива,задължително предпазител на нулата,през ключа се прекъсва нулата и наи-светлия проводник е фаза
Когато имаше предпазители на нулата, кабелите още не бяха цветни, а с черна изолация :-D
Което не значи,че и кръгъл идиот не може да определи кой кабел е фазата и да го маркира някак НАЛИ?!
А кви са тия предпазители на нулата честно сега чувам за такава работа и никога не съм виждал напрактика такова изпълнение! А къщата на баба ми е строена 1910 година,вярно е с само един предпазител(кой си е мислил навремето,че ще има бойлери,печки с големи мощности и т.н. хиДяли консуматори :weedman: ) но той си е на фазата,макар кабелите да са с черен цвят

А и темата е друга,да не се отклоняваме. ПАк казвам,махни крушката и мери с фазомера да видиш,че нямаш две фази :)
plamen6100 - специалист
Хаха, обща болка май с тия панелки. И при родителите ми и е така, ключовете си прекъсват нулата - яко а :), дет вика колегата за една крушка до предпазителя трябва да ходиш. Че се наложи цялото табло да преправям/сменям/ и от там и си обърнах кабелите за осветлението и е ок вече
fikata - майстор
paralesa и за другите по млади колеги и за двете фази.`
До началото на 60-години за битово ел.захранване се ползваше т.нар. стара белгийска трифазна система 150V. Вторична намотка на кварталния трафопост на триъгълник. Във всеки дом влизаха две фази с междуфазно напрежение 150V. Всички битови уреди бяха за това напрежение. Съответно и предпазителите бяха два- на всяка фаза.
След преминаването на системата на четирипроводна трифазна 380 и монофазна 220V в старите битови инсталации някъде остана втория предпазител, който с прилагането на нулевия проводник като защитен трябваше да се елеминира.
paralesa - специалист
е то това е съвсем друго :) Разбрах го и благодаря за обяснението.
Нека само колегата с "двете" фази пише,че ми стана много интересно и единственото логично обяснение което имам е това,което му дадох.
Junak - майстор
paralesa написа:
Което не значи,че и кръгъл идиот не може да определи кой кабел е фазата и да го маркира някак НАЛИ?!
А кви са тия предпазители на нулата честно сега чувам за такава работа и никога не съм виждал напрактика такова изпълнение! А къщата на баба ми е строена 1910 година.....
Дааа, за съжаление и кръглите идиоти не можеха да определят фазата... Защото фазите бяха две... Сега фазата е една, но идиоти още има...
  • 1
  • 2

Тема "Проблем - две фази" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: