Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Да наистина с МАА436 се постига по-добро регулиране.Все още се намира по магазините и цената и варира от 3,50 до към 12 лв.
Относно регулатора с пасивни елементи - схемата е зависима от товара.Затова стойностите на елементите (особено кондензатора) се подбират за конкретен товар.От значение е и вида на използваните динистор и симистир.Ако не е необходимо прецизно регулиране определено бих избрал пасивния вариант.Доста такива съм направил и работят добре.Все пак става въпрос за нагревател за отопление.
тук давам линк където са описани подробно много видове регулатори, платки за тях и практическа реализация:
http://www.pchelar-probvaisambg.com/statia33_spisak.htm
Успех на всички в тъмните дебри на регулирането! :cold: :hot:
nikivd - специалист
Благодаря за схемите. В момента използвам ето този регулатор.
Изображение
Според вас добър вариант ли е или да почвам горепосочения?
hidrazin - майстор
Щом ти върши работа...Стига да работи няма причина да го сменяш.И другия ще върши същата работа.
nikivd - специалист
да работи, но много грее. утре ще купя по голям охладител. Ползвам тиристор 16А. Нагревателя е 3 киловата. Утре ще го тествам дали ще издържи. :)
hidrazin - майстор
Тиристор или симистор? Какъв модел е?
nikivd - специалист
офф не съм много на ясно с тези елементи. Симистор ВТ139
hidrazin - майстор
За 3kW аз лично бих ползвал 25 амперов. С този си на границата му. Нормално е да грее.
Ето тук се е обсъждала такава тема:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=4939
vvventsi - специалист
nikivd написа:
мне колега. Искам да избягам от терморегулатора. Нещо като инверторен климатик. Да работи постоянно на по ниска мощност, бе да включва и изключва.
Да ама това няма как да стане без терморегулатор,нали точно терморегулатора ще върши тази работа, само че вместо да изключва печката и намалява мощността,както при инвертираните климатици те не изключват а намаляват мощноста си ! но не мисля че ще постигнеш кой знай каква икономия с това нещо,най много 5% да е !
nikivd - специалист
Да но електронен терморегулатор :) 5% според мен въобще не са малко. Аз мисля за 15-20% като с помощта на тези терморегулатори да премахна лошите битови навици.
vvventsi - специалист
nikivd написа:
Да но електронен терморегулатор :) 5% според мен въобще не са малко. Аз мисля за 15-20% като с помощта на тези терморегулатори да премахна лошите битови навици.
5% са 5лв на 100лв или 10лв на 200лв за мен много малко!

Тема "схема за подаване на импулси към ел.нагревател" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: