Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
valentin114 - специалист
hidrazin написа:
Ами мисля че и сам може да си отговориш.Имаш две жици по 1 км с примерно еднакво съпротивление.По едната - фаза, по другата - нула.Ако се захранваш само с тях ползваш и нулата на въпросното трафо.Ако си направиш допълнителна нула(земно) елиминираш нещо - сам се сети какво. :?
Защото за съм виждал къщи, в които потенциала между нулата от трафото и земното е 40 волта !!! И като барнеш с фазомера нулата - свети.
Нещо напротив ?
:-k :-k :-k
малко объркващо е и възникват въпроси: двете "жици" ли трябва да докарат фазата от 1 км за по-яко? И от тук идват другите въпроси: бодваме в земята шина и я ползваме за 0 ли?... "допълнитела "нула" и земно едно и също ли е?
hidrazin - майстор
Абе вие не спите ли? Хич не е объркващо.Та "бодваш си" шината в земята и я вързваш за нулата, ама само шина е малко ако само ще я "бодваш".
От цялата работа ти си на кяр, не енергото.Не че кяриш от него, просто при теб нещата стават по-добри откъм напрежение и падове.
Ако до сутринта не се сетите за какво става дума, тогава ще обяснявам.
В настоящее время ложиться спать, чтобы спать.
В. Петров - специалист
hidrazin написа:
Ако до сутринта не се сетите за какво става дума, тогава ще обяснявам.
Не се сещам. Да се надяваме, че обясненията ще бъдат придружени с конкретни примери.
kam34 - специалист
hidrazin вярваш ли си като казваш че земното ще има по малко съпротивление от километър жица :lol: Виж табличката долу, където още на пръв поглед се вижда че например за проводник АС25 Ro=1.38Ω/km имаш ли си идея каква заземителна уредба трябва да направиш за да постигнеш по добро съпротивление. Да не говорим че забравяш колко е съпротивлението на заземяване на звездния център на трафото - по стандарт 4Ω + твоето заземление и става колкото 20км жица :lol: Да не говорим че протичащите постоянно токове през заземителя ти ще предизвикат крачни напрежения ходейки около него.
Прикачен файл:
Клипборд01.jpg
ArturDent - Почти Безобиден
kam34 написа:
Да не говорим че протичащите постоянно токове през заземителя ти ще предизвикат крачни напрежения ходейки около него.
Да ще има ама колко миливолта ? Т'ва да не паднала жица на ВН.
nikivd - специалист
Аз наистина съм виждал "0" при която като допра фазомера свети леко! А трафопоста е на 200м.
hidrazin - майстор
НАРЕДБА № 3 от 9.06.2004 г. за устройството на електрическите уредби и електропроводните
линии
Издадена от министъра на енергетиката и енергийните ресурси, oбн., ДВ, бр. 90 от 13.10.2004 г. и бр. 91
от 14.10.2004 г., в сила от 15.01.2005 г., изм. и доп., бр. 108 от 19.12.2007 г.

Чл. 186. (1) При схемите TN се изпълнява повторно заземяване на защитния проводник PE и на
проводника PEN. Препоръчва се повторното заземяване да се изпълнява при главното разпределително
табло.
За повторно заземяване с предимство се използват естествените заземители.
(2) В големи или високоетажни сгради изравняването на потенциалите чрез свързване на проводника PE
към главната заземителна клема (шина) изпълнява същата функция, както повторното заземяване.
(3) Съпротивлението на заземителя за повторно заземяване е не по-голямо от посоченото в чл. 228
независимо от вида на въвода - въздушен или кабелен.

Чл. 469. (1) (Изм. - ДВ, бр. 108 от 2007 г.) 3а защита от атмосферни пренапрежения на ВЛ (които не са екранирани от високи здания, дървета и др.) се поставят заземители с преходно съпротивление по чл. 468, ал. 4.
(2) Разстоянията между заземителите се приемат не по-големи от 200 m за райони със средна атмосферна електрическа дейност (от 10 до 40 часа/година) и 100 m - за райони с повишена атмосферна електрическа дейност.
(3) На стълбовете се поставят заземители на:
1. всички стълбове с отклонения към сгради;
2. крайни, разклонителни и кръстовищни стълбове, когато разстоянието до съседното защитно заземяване е по-голямо от 100 m за райони със средна атмосферна електрическа дейност и по-голямо от 50 m в райони с повишена атмосферна дейност.
rettere - специалист
Прикачен файл:
IMG_436900.JPG
това с правилниците и законите го кажете на енергото
това табло по-долу дали е според изискванията .............че ще го оправят с ново до октомври 2012г. :shock:

и няма ли изисквания след таблото "земята" да е отделна от "нулата"?

Прикачен файл

Табло 00.JPG
stanimir62 - специалист
Това е напълно незаконен щом не е пломбиран.Ако видят от Енерго разпределителните дружества си е за глоба.
nikivd - специалист
ми нали енергото са го сложили :-D

Тема "Относно заземяване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: