Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Trifun - специалист
Чичо написа:
...Няма как да стане!
Ааа, чеки сега ! Повече хора - по-добро мислене. Затова го уважавам този форум - защото наистина се измислят много готини схемички... Може пък някой да предложи по-добро решение :)
Чичо написа:
Ако можеше, щяхме да вземем наградата на дядо Нобел!
Дааам, може !
А ако преоткрием и топлата вода - може и втора наградка да отнесем - така за всеки от нас ще има по една :-D :-D :-D
Тани - модератор
Чичо написа:
между две разклонителни кутии, които са примерно на 50 метра и от които излизат разклонения, съответно, за девиаторни ключове и за лампи трябва да има четири проводника. (Два за девиаторите и два за осветлението, от които впрочем, могат да се извадят N извода за допълнителни лампи). (А пък двойката за девиаторите може да се накъса и да мине през кръстати ключове за управление на осветлението от по-вече от две места).
Явно разминаването идва от това , че вие подхождате от теоретичната страна , а ние с Justy от практическата! Освен това въпроса(в първия пост) е зададен некоректно

Във всяка разклонителна кутия обикновено има нула! Не е проблем да се вземе нула от който и да е кръг , а не е задължително да е този за осветлението!Така свеждаме кабелите до ТРИ дори по вашата схема!

Обикновено девиаторните ключове се използват в помещение с повече от един вход или в дълги коридори и кабела за лампите си върви по тавана от лампа до лампа, докато кабела за ключовете е по стената от единия девиаторен ключ (евентуално през кръстати) до другия ключ.Тогава кабелите се свеждат до ДВА между разклонителните кутии и ТРИ между разклонителна и конзолна кутия на девиатор и съответно ЧЕТИРИ за кръстат ключ .

Освен това не намирам логика в това да има само две лампи на 50 м една от друга и да се управляват девиаторно! Дадения от вас пример не е типичен , а е по-скоро изключение.

В случая , ако приемем всички условия сте прави наполовина , защото аз мога да кажа , че кабелите трябва да са най-малко ПЕТ !!! Къде сте забравили заземяването :-D
Тани - модератор
Чичо написа:
"Във всяка разклонителна кутия обикновено има нула!"
Да бе, Тани!
Те, разклонителните кутии така си ги продават - с нулите!
Ами като си практик, как ще направиш осветление (е, без проект, де!) на едно помещение с три врати, на което захранването е до едната врата! Даже, за по-трудно, си представи че е измазано с хоросан и трябва да се копаят канали за кабелите и дупки за конзоли и кутии.
Хайде да не се дръвчм сега!
".. кабела върви по тавана от лампа до лампа..." ами това са две жици, нали?
По една не може да светне!
(А я ми кажи как ще ги разклониш лампите? На фасунгата ли? Май това не е професионално! Ще трябва кутия. )
В крайна сметка, едната верига е управляваща, а другата е изпълнителна, И както и да го сучиш - това е положението!
С най-добри чувства към всички ви! Благодаря за мненията и ако има друго решение - очаквам го! :)

Няма да споря с тебе! Явно разбираш повече от мен! Интересно ми е как би изградил инсталацията ти! Нека лампите да се две , на 1 метър една от друга и на 5 метра от най близката стена?Пиши колко кабела има от точка до точка!

Ще помоля никой да не пише мнение преди Чичо! Благодаря ви предварително!
PCL82 Благодаря за отговора! Ако нямаш нищо против ще го публикувам тук след идеята на Чичо !
Тани - модератор
Моля те , дай инфо и за другите точки!

От расклонителната кутия до девиаторния ключ

от... до кръстатия ключ

от ... до другия девиаторен ключ

по колко жилен кабел между всяка точка - не ме пращай да гледам схеми - нека работим по твоето задание! И не разбрах как ще ги разклониш лампите? На фасунгата ли? Май това не е професионално! Ще трябва кутия.
Justy - майстор
Тани, дай постинга на Триод+краен пентод с отопление 4 волта :) / PCL82 / ако можеш. Сигурно някои ни се смеят вече.

Тема "Пак за девиаторите..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: