• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bdz43r - специалист
Естествено, че без маса ще има 12 V на всички крачета.
Щом не си му дал маса, изобщо не си го захранил, че да очакваш да работи. А може да е окъсил по други причини или случайно да си допрял 1 и 2 крачета.
tsirkov - помощник
Проблема е решен. Купих други елементи и с тях стана. Какъв късмет само да ми дадат калпави стабилизатори.
Благодаря на всички за бързите отговори и мнения
tsirkov - помощник
Че подкарах схемата подкарах я. Ама този стабилизатор много грее. Сложих му едно алуминиево радиаторче, но с него пак е много горещо. Неможе да се държи на пипане. Това с греенето почва само когато сложа телефона към него да се зарежда. Някой да знае това нормално ли е или нещо схемата трябва да се до изкусори че да не грее?
bdz43r - специалист
Нормално е. Слагай голям радиатор.
pansim - майстор
Нормално е да грее! Ако искаш нещо което не грее, ти трябва импулсен стабилизатор, например с чип 34063. В нета е пълно със схеми на свързване или този линк:
http://www.nomad.ee/micros/mc34063a/
Тествано е!
Успех.
Бай Член - специалист
Ще грее, нали му подаваш 12V на входа, при нормални 7-8V.
Както казаха колегите - слагай по-голям радиатор и това е.
mitcd - специалист
Не е от това че е 12 В.
Грее си от консумацията(натоварването).
Абе 78хх не стават за по голям ток от 500мА.
Иначе греят като печка. Само с импулсен стабилизатор.
Не се занимавай с глупости. Купи си готово зарядно.
hidrazin - майстор
Не е от това че е 12 В.
И от това е.Едно е да гасиш с тоя стабилизатор при 1А от 8 на 5 волта и друго е от 14 на 5 волта.
Това си става един по-слаб поялник. :? И вярно,ако не са в корпус ТО-3 за повече от 0,5А не подхождат.
Ама тия в този корпус станаха екзотика. :partyman:
ditronix - специалист
Стабилизаторите 78ХХ са си много добри изаради това все още се произвеждат и ползват масово навсякъде.Греенето си е греене. Ако разликата изходно/входно напрежение е голяма и се дърпа по-голям ток,то всичката тая мощност трябва да се разсее от чипа. Затова и трябва по-голям охладител или вентилиране. За зарядно наистина по-добрият вариант е 34063-той се ползва масово пък точно за тая цел. Там обаче има малко подробности и ако човек се хване сам да си го прави трябва да се знаят. Първо и най-важно-подходящ и за необходимия ток филтриращ дросел! Ако се ползва такъв за по-малък ток,насищането става много рано и изходът се срива. все пак в даташийта всичко това е описано и всеки може да си сметне чаркалаците. Аз ползвам дросели за 1,5А-с такива платки захранвам мобилни телефони,работещи в алармени системи. Изходното напрежение много трудно се докарва със стандартните стойности резистори в делителя и там пък вместо резисторите ползвам тример 5К,с който настройвам изхода колкото ми трябва. Обратния диод задължително трябва да е Шотки,за 1А. Добре е да се ползва графичния оригинал на платката,даден от производителя или такъв,правен по негово подобие,ако частите с които разполагаме не пасват на оригинала. Схемата си работи без проблеми и за ток до 0,5-0,8А няма никакви проблеми,като удържа и пикови натоварвания от порядъка на 1,5А. Но пак повтарям-дросел за голям ток!
hladnia - специалист
pansim написа:
Ако искаш нещо което не грее, ти трябва импулсен стабилизатор, например с
Тествано е!
Попаднах на това и не е скъпо.
http://www.zahranvane.com/index.php?rou ... path=40_61
  • 1
  • 2

Тема "Стабилизатор на 5 V" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: