Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Ами ако беше прочел първия пост щеше да разбереш че човека го има наличен.А за СВТ-то ще трябва да даде 40 лева.
:partyman:
stoian64 - специалист
Кабелът от уличния стълб до ел.таблото,монтирано на къщата не се полага под мазилка-трябва да бъде открит и видим,с цел избягване на кражби на ел.енергия.Може да имаш проблеми със съответното ЕРП и по-добре се консултирай със съответните органи.Успех!
pandov. - специалист
stoian64 написа:
Кабелът от уличния стълб до ел.таблото,монтирано на къщата не се полага под мазилка-трябва да бъде открит и видим,с цел избягване на кражби на ел.енергия.Може да имаш проблеми със съответното ЕРП и по-добре се консултирай със съответните органи.Успех!
ел. таблата вече са изнесени на уличните стълбове (съответно и електромера)
Благодаря за съветите ,днес напъхах рекордомана в гофрето изкопах канал в стената ,(наядох се на вар и тухли, :rolleyes: ) положих и замазах .Утре ще правя свръзките,тук в моя град неможах да открия бронзови шайби . Знам , че ако се запои ще стане вечно , но няма толкова мощен поялник ,а не се сещам и някои познат да има ,а си трябва бая поялник все пак са едно 10 и две по 6 квадрата
PCL82 - майстор
Има специални токови клеми за връзките. Надежни са и не са много скъпи и определено са по добри от болт, шайби и гайки. За бедни проводници клемите са месингови, за алуминиеви са алуминиеви, а за преход от едните към другите-биметални. Не е хубаво при медни проводници да ползваш поцинковани шайби, болтове и гайки, само защото ги има във всяка железария за стотинки. Мед, цинк и влага=батерия-> корозия За медни проводници трябва да се ползват месингови болтове, шайби и гайки.
hidrazin - майстор
но няма толкова мощен поялник
Цигански поялник и газова горелка, или месингови гайки и шайби, или специални клеми.В краен случай усукване с клещите ако си
достатъчно здрав в ръцете.
В никакъв случай железни поцинковани или никелирани болтове и шайби.
Ето нещо такова: Медна токова клема
kam34 - специалист
hidrazin написа:
но няма толкова мощен поялник
Цигански поялник и газова горелка, или месингови гайки и шайби, или специални клеми.В краен случай усукване с клещите ако си
достатъчно здрав в ръцете.
В никакъв случай железни поцинковани или никелирани болтове и шайби.
Ето нещо такова: Медна токова клема

Напротив запоените връзки много бързо се окисляват и развалят особенно на открито. Само запояване ли му предлагаш, щото как ще усуче добре кабел 10кв :shock: трябва да е бая здрав в ръцете особено стар ракордоман с твърда мед.

Стегни си го с галванизирани болтове пробвано е многократно, не правят проблеми, за разлика от черните болтове които ръждясват. Мини през някоя по голяма бензиностанция и си вземи контактен спрей на Вюрт с електроизолационен лак - Wurth Kontakt SL. Напръскваш ги връзките хубаво за 10 минути изсъхва и после отгоре няколко пласта PVC изолирбанд и ще забравиш за проблема.

Разбира се по добре е с токовите клеми които ти предложиха, винаги фабричната клема е за предпочитане по възможност.
hidrazin - майстор
Само запояване ли му предлагаш
Не само запояване - механичната якост не е достатъчна за не усукан проводник.Трите проводника се заголват на по 5-6 см и отгоре се бандажират с
по-тънък примерно 1-1,5 мм².После се калайдисват и поемат доста припой. :-D Флюса от започването ако не е неутрален трябва да се отстрани.После бишоп,
PVC и подобни.
И от мен да знаеш - запоените връзки на открито не се окисляват.Друго става - ако ползваш припой с много калай ги хваща калена чума. Затова се използва припой с прибавки на бисмут, антимон или повечко олово.За справка - погледни на някоя стара къща олуците - запоени са с припой, съдържащ основно олово и малко калай.Нямат мърдане дълги години.
Стегни си го с галванизирани болтове
Галванизирани с какво?
черните болтове които ръждясват
Ръждата ти е най-малкия проблем - основния е електрокорозията.
И в никакъв случай тоя спрей Wurth Kontakt SL !!!
И накрая - най-лесно, евтино и бързо е с подходящи клеми.
А стига - за вързване на три жици - цяла дисертация!Вчера положих и зарових 70м СВТ 4х25 и 40 м заземителна шина с коловете и заварките.Ако го мисля толкова никога няма да мога да свърша нещо.
:sauf:
Успех на всички и да бъдем приятели с тока!
Изображение
kam34 - специалист
Ако беше тръгнал да търсиш калайджията :wink: нямаше да я свършиш и днеска. Нетехнологична практика силно зависеща от този който я прави, правил ли я преди и знае ли за какво става въпрос или сега ще се учи на свой гръб. Докато при стандартната болтова клема дори и при стягането с обикновен болт няма какво да сбърка само стяга хамалската.

Повече проблеми са ми правили черни болтове, а с галванизираните, поцинковани или кадмирани или с някакво си друго покритие не съм имал проблем. При това става въпрос за сериозни сечения 120, 185кв в табла на открито на влагата и праха в пром. предприятие.
hidrazin - майстор
Ако беше тръгнал да търсиш калайджията :wink: нямаше да я свършиш и днеска.
Вярно е! :shock: Ама днеска минавам на водни тема.Вчера си монтирах новата помпа МС305ЕМ и флуид контрола в шахтата и днес ми остава да
свържа тръбите и електроклапаните за напоителната.
vk - специалист
Аз така и не разбрах защо тия три кабела ще ги свързва в едно ? Както е показано на първата рисунка. Нали това ще бъде трасе от таблото с електромера (което е вън на стълб) до таблото в къщата.

Тема "въпрос за полагане и свързване на кабел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: