Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
torbalan - Дървен философ
колко бързо ще се стопи метала зависи от мощността, а не от честотата...
с 1 Квт ще можеш да топиш само милиграмове метал...
pansim - майстор
Здравейте.
С мощност 1кВт може само да си играете. Под 4-5 кВт няма особен смисъл. Давам линк към тествана от мой приятел схема. Работи!!! Резонансен инвертор по мостова схема. Като недостатък може да се изтъкне липсата на ефективна защита по ток. Но, безмислено е да коментирам, описанието е изключително подробно.
Успех на ентусиастите.
http://www.icct.ru/Practicality/Papers/ ... tor-01.php
http://www.icct.ru/Practicality/Papers/ ... tor-02.php

ПП По мое мнение, използуването на ИР2153 е неоправдано. Аз бих употребил чип 3525. Там лесно би могло с обратна връзка да се реализира защита по ток. Ако на някой му се занимава може да пробва.
erolchy - специалист
Благодаря ви .Като го направя,ще покажа как е станало :)
fox_vt - майстор
torbalan написа:
колко бързо ще се стопи метала зависи от мощността, а не от честотата...
с 1 Квт ще можеш да топиш само милиграмове метал...
И аз тай викам ама нейсе може златарско ателие да е :-D все едно на моя котлон да топя метал :razz:
erolchy - специалист
е хубаво де, малко се изцепих :-D , другият път ще мисля преди да кажа нещо :)
erolchy - специалист
аз имам малка идея, ако в горните линкове с подробното описание добавя още две двойки транзистори, дали ще успея да кача мощността с още 2kW ?
hidrazin - майстор
Съжалявам ама нямаш никаква идея и нищо няма да направиш.
Извинявай - не те бъзикам. Просто съм реалист.
Колко пари си отделил за взривени транзистори и каква измервателна апаратура имаш.
Поне какъв ти е двулъчевия осцилоскоп? За друго на този етап няма да питам.
И за какъв чеп ти е такава миниатюрна индукционна? Ако ще топиш метал си има евтини
и достъпни оксижени или водородна горелка - питай откачалките, дето си слагат водородни генератори
на колите с цел "ИКОНОМИЯ". А както повечето хора знаят - "Икономията е майката на Мизерията". :lol:
Пък и нали получи някои отговори и линкове в един друг форум?
Успех!!!
pansim - майстор
erolchy написа:
аз имам малка идея, ако в горните линкове с подробното описание добавя още две двойки транзистори, дали ще успея да кача мощността с още 2kW ?
Колега, задаването на такива въпроси, издава незнанията ти в тази област. И понеже правя инверторни електрожени, с мощност до 6 кВт съм що годе наясно с материята. Казвам ти откровенно - много знания и опит трябват за да пуснеш успешно инвертор с такава мощност. Ако идеята е да научиш нещо ново, тогава има смисъл. Ако смяташ да налепиш всичко на платка и да започне да работи какато очакваш, по-добре не се захващай.
Освен това отговора на твоят въпрос го има в описанието, явно не си чел ВСИЧКО внимателно.
lov - майстор
hidrazin написа:
Съжалявам ама нямаш никаква идея и нищо няма да направиш.
Извинявай - не те бъзикам. Просто съм реалист.
.........Ако ще топиш метал си има евтини
и достъпни оксижени или водородна горелка - питай откачалките, дето си слагат водородни генератори
на колите с цел "ИКОНОМИЯ".............................
И това с водородната горелка пак няма да му свържи работа. Имам такава с мощност 1 kW от преди много години и знам възможностите и. Ползвам я изключително за спояване.

@ erolchy
Е колегите специалисти в инверторите както виждаш не се налага да ги търсиш сами се обадиха.
Относно индуктора честотата за загряване на метали съвсем не трябва да е висока. Няма да правиш микровълнова печка. Правил съм много отдавна действаш макет на подобно изделие за дипломна работа само че за загряване на диелектрици. Само че лампово изпълнение. А схемното решение е едно и също. Разликата че единия път нагряването става между плочите на кондензатора а за метала в намотката на трептящия кръг. Та знам и колко са подводните камъни. Но повече от 10г. метал едва ли ще успееш да стопиш.
Всъщност след малко ще намина през една зъботехническа лаборатория и ще погледна точни какви бяха параметрите на един ''кристомат''. Дърта немска техника но все още работеща.
erolchy - специалист
Признавам си не съм специалист в областта, но имам що годе някакви познания в електротехниката, и от прочетеното разбрах че за да успея ще трябва да направя 5kW машина за да ми свърши работа и сериозно съм решил да го направя, ако не се получи то поне ще ми остане наученото до сега, а и после. Относно парите които съм заделил са достатъчни проверил съм кое колко струва е вярно е че единственото което разполагам е един мултицет, но пък нищо не пречи да опитам. От друга страна мисля че хората тук трябва да се насърчават а не да ги отказвате. :)

Тема "Индукционна пещ ( трябва ми схема мощен високочестотен генер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: