Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.

Кое е първо ключа или терморегулатора в бойлера

Анкетата завърши на вт юни 26, 2012 7:07 pm

58%
1-Ключа
14
42%
2-Терморегулатора
10

Общо гласове: 24

galin56 - специалист
tretre написа:
фаза и нула се закачат на термозащитата, от там фазата отива в терморегулатора и после в ключа.
нулата отива в ключа и на корпуса, ако няма трети кабел.
Това е моето мнение, което е абсолютно аматьорско. Вързал съм до сега един единствен бойлер просто се обадих на един познат от завода в елдом варна който работи в сервиз. Той ми каза вържи ги така за да нема бум! И все още нема бум!
Ако ми обясните и сега ти или може би приятеля ти как ще стане тоя "бум" ако ги размениш :? Стана ми интересно просто. Според мен няма значение реда и ми е интересно да чуя аргументите. И да им размениш последователността пак няма да има "бум".
LazarGanev - "Велик майстор"
Ето как е при Теси - ползват се двата варианта, за които става въпрос

Прикачен файл

Ел схема Теси.png
fox_vt - майстор
То и двата варианта ги има при всички производители но досега никой от гласувалите за термозащитата не е обяснил защо е така а се кара на варианта ми щото някой така го начертал :) Реално няма никакво значение при отделна термозащита отделен терморегулатор един нагревател и единичен ключ как ще бъдат наредени трите неща преди нагревателя.Но както само един човек досега отбеляза че при положение,че се прекъсва последователна верига и няма значение последователноста все пак ключа е този който трябва да спре централно токоподаването към уреда без да смятаме АП в таблото.И поради това ключа трябва да е първи просто защото другия вариант няма нито едно предимство пред този вариант.При двоен нагревател и ключ вече няма на къде термозащитата ще е първа барабар със терморегулатора но при гореописаните не трябва.Това е моето мнение докато/ако се появи някой със довод потвърждаващ обратното :wink:
Trifun - специалист
galin56 написа:
... И да им размениш последователността пак няма да има "бум".
Да, това е напълно правилно !

Различните схемни решения идват от факта, че има разнообразие от термозащити, терморегулатори (някои са отделни устройства, а други са събрани в общ корпус), както и от нагреватели (някои са само с 2 извода, а други са 4 извода - 1KW + 2KW = 3KW). Когато нагревателя е с повече от 2 извода, а също и когато ключа се използва и за индикация за работещ бойлер, е задължително ключа (бил той светещ или пет-тактов) да е непосредствено преди нагревателя - откъдето следва, че всички останали защитни елементи са ПРЕДИ него.

Колкото до "бум" ... ако под това се разбира `взрив` - за да се стигне до това, трябва да има трагично съвпадение на няколко неща :
- терморелето да не изключи
- термозащитата да не изключи
- възвратно-предпазният клапан да се е запушил и да не изпусне налягането
- бойлера да е с кръгъл фланец с 6 или 8 болта
- бойлера да НЕ е свързан с гъвкави връзки към водопроводната мрежа
При бойлерите с елипсовиден фланец е невъзможно да има "бум" - дори и първите три защити да откажат, просто фланеца `изплюва` и водата кротичко си се изсипва на пода :)
Почти със сигурност това става и с гъвкавите водопроводни връзки - просто се скъсват и `успокояват топката` :-D
galin56 - специалист
Добре де а какво променя това че нагревателите са 2? Имате ли някаква схема, че така не се сещам за причината. А иначе ако имаш в ключа вградена лампичка/светодиод, тогава да, защото иначе терморелето ще е спряло нагревателя а лампата ще свети, но аз си мисля че това е несериозна причина, просто защото захранването на лампичката можеш с две жички да си го изведеш отделно точно преди нагревателя и така си ОК.
Trifun - специалист
Ако нагревателите са 2, тогава се слага n-тактов ключ - с него променяш начина на свързване на нагревателите - можеш да ги свържеш последователно, да пуснеш само единия, само другия, или и двата едновременно (успоредно свързани)
galin56 - специалист
Trifun написа:
Ако нагревателите са 2, тогава се слага n-тактов ключ - с него променяш начина на свързване на нагревателите - можеш да ги свържеш последователно, да пуснеш само единия, само другия, или и двата едновременно (успоредно свързани)
Е да, в тоя случай щом искаш да ги управляваш ръчно от ключа -да, става и в тоя случай да сложиш ключа в началото, но си усложняваш схемата а и ще трябват и 2 термозащити и 2 релета, което оскъпява ненужно продукта. Абе те хората са го измислили преди доста преди мен, ама като не съм виждал схема на бойлер ми е интересно. А и бойлерите в нас които сменяхме или все бяха в гаранция, или протичаха та не е и имало нужда да ги отваряме с баща ми.
mobilis - специалист
Малко разсъждения на аматьор електротехник:
Вариант 1 - ключа (със светлинна индикация) ако е след термозащита и термореле, при задействане на един от двата механизма /независимо по каква причина/, той не би светнал, и това ще бъде индикация за наличие на проблем.
Вариант 2 - ключа (със светлинна индикация) ако е преди термозащита и термореле, при някакъв проблем ще продължава да свети защото е вързан директно към LN. Потребителят ще разбере, че има проблем чак след 1 час, когато установи, че няма топла вода. :-D
fox_vt - майстор
n тактовите ключове са отживелица сега са с двоен ключ като единия включва малкия нагревател другия големия а двата заедно и двата.И не мога да разбера що разглеждате бойлер със светещ ключ само пак казвам клоча ти казва че бойлера е под напрежение както при 90 % от електроуредите ви вкъщи,а лампичката че бойлера е в режим топлене или не.Стига с тая недомислица елдоминвест една проста лампа не могат да сложат.
bulhomes2 - майстор
Според мен е тъпо ключа да не е първи. Ако трябва да смениш нещо - трябва да търсиш кой предпазител беше в таблото... И не виждам какво пречи на работата на защитата и регулатора да са след ключа. Само заради една лампичка, която може за лев да се добави, захранвана успоредно с нагревателя и да индикира работата му.

Тема "Интересна дилема с бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: