• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
stefan_mil4ev - специалист
fox_vt има в нашия град техен магазин. Ще те послушам и ще взема от там. А за неомонтана, бях харесал схема от там, но за друго беше (вече не помня за какво) и пуснах тема за нея тук във форума. Няколко души ми казаха, че няма да тръгне въпросната схема, но реших да я пробвам (все пак се продава). Ефекта беше, че ми изгори захранването... за това съм малко скептичен към тях :-D
zimel - специалист
Към китовете на неомонтана и аз съм малко скептичен.

Преди години си купих фотоклетка , налепих си я без безтрансформаторното захранване от 220 в. и си я захраних с токоизправителя- тръгна си без никакъв проблем, даже бях много очарован от факта, че при смяна на състоянията не се колебаеше. Всеки, който си е правил фотоклетка знае за какво говоря!

А също и тези от вас , които са си правили прецизни терморегулатори- и в двата случая ти трябва малък христерезис, т.е. - разликата между включено и изклкючено да е минимална.

....................................

Налепих и другата част и ... гръмна :?

Въпреки, че много внимавах в подредбата на елементите от към безтрасформаторното захранване по готовата платка , все пак стана - мяуу :lol:

Викам си -може пък някъде да съм сгрешил :? #-o

Купих си пак същият кит ... и гледам , вместо резистори по 100 к. са ми дали по 10 к. . Смених ги. А бяха 6-8 на брой по схемата.
Хвърлят ти резисторите с цветен код и ако не се усетиш....." нищо не става от това...", и в чекмеджето при другите...такива.

Втората фотоклетка също проработи, ама не ползвах "фабричното захранване от 220 в." :supz:

Така, че внимавайте с китовете, аз също ги обичам защото не се налага да рисувам печатни платки.

Успех Ви желая в Чворчеството!
AAsat - специалист
Важно е какво е изискването за работата на схемата при кратко изключване на захранването - примерно за секунда. Обикновено схемите, при които закъснението се осигурява от RC група не осигуряват необходимото закъснение след кратко изключване - кондензатора не успява да се разреди. Ако има изискване и при кратко отпадане на напрежението да се спазва закъснението, мисля че е по-добре е да се направи схема с брояча. Не съм правил схемите с тиристора но аналогични транзисторни решения с RC групи имат недостатъка - незапазване на закъснението при кратко изключване.
Нямам кой знае какви изисквания. При изключване на напрежението да се изключи и релето (дори и след 1-2 сек не е проблем). Не ми трябва за някакъв много отговорен случай.
AAsat - специалист
То за изключване ще изключи - въпроса е че ако има много кратко изключване, закъснението вече няма да е 30 сек. а по-малко - примерно 10 сек. Как ще повлияе това - ти си знаеш. Ако идеята примерно е да се забави включването на фарове е едно а ако трябва твърдо изчакване, свързано примерно със стартиране на някакъв компютър е друго.
fox_vt - майстор
На кит чето от елимекс ако го вземеш му смени тримера защото сегашния му играе съпротивлението и не е стабилно времето на задържане.Сега го ползвам интервал от 60 сек вкл да закъснее 50 сек и някои пъти закъснението е повече от 60 сек и изтърва интервала.Сегашния тример е 500к за минута закъснение 100к трябва да е таман.
Ходих до Елимекс, но за жалост бяха свършили и чакат зареждане. Но си купих акустично реле :-D (да не се връщам празен). Ще си сменя малко въпроса. Реленцето се захранва с 12V. Искам да го направя с безтрансформаторно захранване. Консумира 75,6 mA. Мислех си за грец, кондензатор, резистор и ценер на 12V. Дали ще свърши работа?
  • 1
  • 2

Тема "Реле със забавено включване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: