• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fikata - майстор
Чл. 1668. Жилата на проводниците и кабелите се съединяват, разклоняват и присъединяват чрез
пресоване, заваряване, спояване или специални клеми (винтови, болтови и др.).
Чл. 1673. (1)....
(2) Забраняват се отклонения и снаждане на проводници и кабели в канали и тръби.
.....................
Наредба № 3 от 9.06.2004 г. за устройството на електрическите уредби и електропроводните линии
velas - специалист
Както и да се направи връзката, ако е направена качествено - няма да има проблеми.

Почти цялата ми инсталация е с клеми WAGO. На места съм слагал раклонителни клеми, на места съм удължавал със срещоположно усукване и термошлаух.
Ама съм го правил за себе си...да 'иляди... :)
pavelari - майстор
fikata написа:
Чл. 1668. Жилата на проводниците и кабелите се съединяват, разклоняват и присъединяват чрез
пресоване, заваряване, спояване или специални клеми (винтови, болтови и др.).
Чл. 1673. (1)....
(2) Забраняват се отклонения и снаждане на проводници и кабели в канали и тръби.
.....................
Наредба № 3 от 9.06.2004 г. за устройството на електрическите уредби и електропроводните линии
Това изобщо не означава, че "спайките" са забранени.

При спайката има ли пресоване - има.
В канали е забранено снаждането по принцип - без значение как се прави.
hidrazin - майстор
Абе не знам колко е пресоването в една спайка - бай Иван е прост и здрав в ръцете и прави добри спайки
дори с 4 мм², ама на бай Драган му е слаб коловоза и не може да усуче като хората и 1,5 мм².
Премахва се човешкия фактор и се повишава надеждността. Там дето бачкам още не сме пуснали
обекта заради БОШ, които изискват подобни неща, както писах по-горе. Всички кутии бяха отворени
и спайките сменени с клеми. Пък и според мен пресоването е прави с инструмент, гарантиращ качеството
на пресовата сглобка. Иначе за идеята съм правил инсталация за приятел не със спайка, а със спойка.
Почти вечна работа ако използваш подходящия припой.
:partyman:
pavelari - майстор
Ако дадеш една клема на бай Иван, една на Драган една на Пешо и една на Гошо - единия не види, другия на знае колко да зачисти, третия не знае колко да стегне а четвъртия стяга, докато проводника е извън клемата... По отношение на квалификациите - най-лесно се справят със спайките. Слагането на клеми е сложна работа за доста майстори а кербовката е направо космическо изпълнение. Не бива да допускаме във форум от типа НАПРАВИ САМ да налагаме сложни методи, като си измисляме наредби или тълкуваме както си искаме експерименти като този с акумилатора за да отречем един удачен метод за свършване на работа.
Експеримента с акумулатора да го зачекна само за малко - не се провежда при напрежение при което работят електрическите инсталации в бита, самия експеримент е "ПРЕТОВАРВАНЕ" а не късо и то претоварване, което у дома не е допустиомо заради поне двата предпазителя - главен и предпазител на кръг които имаме. С този експеримент някой целенасочено иска да постигне конкретен резултат а не доказване на предимство. Отделно ще кажа, че електрическите инстатаци не стареят по посочената закономерност а чрез броя включвания и изключвания /загрявания и охлаждания/ които гарантирам първо ще амортизират винтовите клеми изискващи поддръжка, вероятно някои ваго клеми ще издадат багажа заради отслабване на натиска и вдлъбване в проводника и естествено при един мащабен експеримент ще има и доста спайки, но да не ги слагаме на последно място.
torbalan - Дървен философ
pavelari написа:
... Слагането на клеми е сложна работа за доста майстори а кербовката е направо космическо изпълнение...
Да ти имам майсторите! Ако слагането на клема е сложна работа за тях... (тук мога и много по-цветно да се изкажа, ама ще си наложа автоцензура)

Не бива да допускаме във форум от типа на Направи си сам насаждане на дебилизми! Ти така и не проумя, че в силовите вериги "спайката" е опасна!

Експеримента с акумулатора е достатъчно показателен! Вероятно няма и 10% от жилищата в България да са изпълнени по изискванията на стандартите, така че претоварване е много лесно да се получи, точно такова както в експеримента с акумулатора!

Престани да насаждаш спайките! Някой ще вземе да те послуша, а после да се подпали!

Спайката НЕ МОЖЕ да се направи безопасно дори от най-великия електричар...

А по повод на едно твое по-предно изказване, че и в спайката имало пресоване:

Изображение

Е те тва е пример за съединяване с пресоване...
hidrazin - майстор
Слагането на клеми е сложна работа за доста майстори
Ами те тогава няма да могат да монтират ключове и контакти, защото повечето нови модели вече
са с клеми и без болтчета. Като този например на Шнайдер. :lol:
Изображение
И не знам за какви болтчета по клемите говориш? Устър клемите имат такива.
Относно заголването - ако си направиш труда да погледнеш отзад един контакт на него пише
колко да се заголи в милиметри. А Пешо и Гошо като не видят да си купят очила или отиват
в пенсия. Освен това го няма и досадното отнемащо време изолиране с PVC. Работи се много бързо
и лесно. Пък относно изолирането с PVC какви чудеса съм видял ...
:partyman:
fikata - майстор
И не знам за какви болтчета по клемите говориш? Устър клемите имат такива.
luster kleme luster terminal or lustre terminal
на български език : лустер клема
pavelari - майстор
torbalan написа:
pavelari написа:
... Слагането на клеми е сложна работа за доста майстори а кербовката е направо космическо изпълнение...
Вероятно няма и 10% от жилищата в България да са изпълнени по изискванията на стандартите, така че претоварване е много лесно да се получи, точно такова както в експеримента с акумулатора!
Oстаналите 90 % ги работим ние така че фантазирай колкото искаш. Аз много добре знам къде, кога и как да свързвам кабели и изобщо не ми трябват майсторите ти - задръж ги при себе си. Не налагам спайките - работете така както искате и най-вече както сте сигурни в себе си. Всяка електротехнология видяла бял свят си има своето приложение и своята търговска стратегия...
Такъв е и случая БОШ - типовото строителство има изисквания, които някой не е прочел защото работи за първи път с този клиент . А доставчиците в типовото строителство са уредени на европейско ниво - така се строи лидъл, кауфланд, баумнакс и т.н. и не случайно се изпълнява от едни и същи фирми. Виж тук http://www.wago.com/infomaterial/pdf/51209439.pdf
стр.10 ... и не страдай от комплекси а се предай на манифактурата...
На торбалан ще повторя, че експеримента с "акумулатора" е глупав! Той доказва просто, как един проводник се топи в най-слабото му място - снадката... Има ли смисъл да коментирам повече - май няма, след като преди малко разбрах, че на трансформатора казваш, всъщност, акумулатор :) и по свой собствен начин изопачаваш резултатите!
А... благодаря, че ми показахте и новите ключове на шнайдер - не бях виждал такива...:)
  • 1
  • 2

Тема "Преместване на контакт, ключове..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: