Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vk - специалист
Ето как изглеждат коловете за заземяване
Изображение
Аз си мисля друго - ако не се спази проекта - ще можеш ли после да вземеш документ за въвеждане в експлоатация на цялата къща (или ще трябва да плащаш допълнително за узаконяване). Къща попада в 5-та категория по смисъла на Чл.137 от ЗУТ, а според Чл.178 - само строежите от 6-та категория Не подлежат на въвеждане в експлоатация.
При система на заземяване ТТ(която се препоръчва за къщи като най-добра) - е необходима задължително дефектнотокова защита и оттам и трипроводна инсталация.
kaluhckua - специалист
Благодаря за разясненията! Сега видях , че по проект главния предпазител е с ДТЗ и ще реализирам инсталацията с трипроводни кабели. Другото , което искам да ви попитам, захранващият кабел , който ще дойде от изнесеното в двора табло с електромер отново ли трябва да е трипроводен?
Какъв кабел за вътрешен монтаж бихте ми препоръчали както и система за захващане към тухлата.
moimoimoi - майстор
kaluhckua написа:
Работил съм като еладжия няколко месеца , но работихме с това, което ни предоставиха, а заземяване така и не ми се наложи да правя.
как може да си работил като еладжия след като нищо не разбираш

скоро на един обект ходих да оправям инсталацията,едни "майстори" като теб решили да махнат заземителния проводник от трижилен мостов кабел,въпреки че в проекта е опоменато какъв да е той,разбирам да са им доставили двужилен,ама то трижилен и те махат :?

и конкретно, най добрия вариант е този който е в проекта
hidrazin - майстор
най добрия вариант е този който е в проекта
Тук не съм съвсем съгласен. Ама това е друга тема.
:partyman:
styb - специалист
kaluhckua написа:
Благодаря за разясненията! Сега видях , че по проект главния предпазител е с ДТЗ и ще реализирам инсталацията с трипроводни кабели. Другото , което искам да ви попитам, захранващият кабел , който ще дойде от изнесеното в двора табло с електромер отново ли трябва да е трипроводен?
Какъв кабел за вътрешен монтаж бихте ми препоръчали както и система за захващане към тухлата.
А защо не погледнеш в чертежа на проекта , със сигурност там е трижилен
ArturDent - Почти Безобиден
kaluhckua, ти акт.16 (Разрешение за ползване) ще вземаш ли?
Щото с 2-проводна инсталация няма как да стане (легално).
zimel - специалист
Аз също си правя инсталацията сам, ама си пуснах повече токови кръгове. Инсталацията е изградена с кабели СВТ.

Тези червените табла са за кабелна интернет и мисля да пусна някой кабел за датчици за наводнение, че паркета да не замине.

В гаража и котелното ще има подтабла, в момента изграждам 12 волтовата инсталация с шини 16мм2 като магистрала и отклонения-4 мм2 (многожичен) за диодните лампи. Диодното ще се захранва от централен трансформатор в гаража , още не съм решил какъв- електронен или тороидален .

Прикачен файл

ТРЪБИ 003.jpg
кухня
ТРЪБИ 003.jpg (85.22 KиБ) Видяна 7129 пъти

Прикачен файл

пътят на тока 017.jpg
оттук ще влязат захранващите кабели за първия и втория етаж.
пътят на тока 017.jpg (82.04 KиБ) Видяна 7129 пъти

Прикачен файл

пътят на тока 031.jpg
гаражчето
пътят на тока 031.jpg (91.53 KиБ) Видяна 7129 пъти

Прикачен файл

пътят на тока 008.jpg
магистралите за тока
пътят на тока 008.jpg (78.06 KиБ) Видяна 7129 пъти

Прикачен файл

пътят на тока 009.jpg
етажно разпределително табло, това в средата.
пътят на тока 009.jpg (107.68 KиБ) Видяна 7129 пъти
kaluhckua - специалист
Здравейте! Имам въпрос относно разклонителните кутии и конзолите. Налага ли се предварителното чупене на тухлата на мястото на кутията и конзолата преди поставянето на гипсокартона. При конструкция е ясно , но картона ще се лепи и не знам какво разстояние ще има между картона и тухлата?
kaluhckua - специалист
Здравейте! Имам въпрос относно разклонителните кутии и конзолите. Налага ли се предварителното чупене на тухлата на мястото на кутията и конзолата преди поставянето на гипсокартона. При конструкция е ясно , но картона ще се лепи и не знам какво разстояние ще има между картона и тухлата?
hidrazin - майстор
Ами в този вариант ако не чупиш тухлата после къде ще навреш кутията или конзолата?
Не ти препоръчвам после да дълбаеш. Като нищо ще отсечеш някой кабел или ще му нарушиш изолацията.
:partyman:

Тема "Изграждане на ел. инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: