Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Според НАРЕДБА № 8 от 23.09.2004 г. :
5. При работа с компресори, задвижвани от електродвигатели, корпусите на електродвигателите надеждно се електрообезопасяват, включително със защитно заземяване на корпуса на компресора към стационарно или временно заземление.
Не знам за каква сграда става дума, ама като гледам че компресора е трифазен и предвиден в проекта си мисля че е нещо промишлено.
Ако наблизо ти минава нещо от заземителния контур може да помислиш за директно заземяване на корпуса. Ако компресора е стационарен,
то тогава за него не се изисква ДТЗ - чл.1796, ал.3
"Като правило не се изисква поставянето на ЗП в линии, захранващи стационарни потребители и осветители, а също и в общи осветителни мрежи".
Все пак си мисля че ще ти е по-лесно ако сложиш евроконтакт, както ти предложиха по-горе.
:partyman:
Junak - майстор
hidrazin написа:
Според НАРЕДБА № 8 от 23.09.2004 г. :
Ако компресора е стационарен,
то тогава за него не се изисква ДТЗ - чл.1796, ал.3
"Като правило не се изисква поставянето на ЗП в линии, захранващи стационарни потребители и осветители, а също и в общи осветителни мрежи".
Все пак си мисля че ще ти е по-лесно ако сложиш евроконтакт, както ти предложиха по-горе.
Това се отнася само ако е директно свързан към мрежата, а не с щепсел и контакт
hidrazin - майстор
И къде го прочете това? :lol:
Ако ми визираш "Наредба 3 - раздел VII, чл.1789 - За защита на токови кръгове, захранващи контактни излази за преносими електрически уреди , се предвижда автоматично изключване на захранването чрез защитен прекъсвач".
Да ама за това, както и за много други неща законодателя сътворил наредбата ни е оставил да гадаем.
Не че съм привърженик така наречените стационарни консуматори да се захранват от контакт, а не с твърда връзка.
За жалост масовата практика е такава. Никой проектант не слага ДТЗ примерно за готварска печка а предвижда контакт
за нея. Говоря за обикновен контакт, а не от тия излази за твърда връзка. Да не споменавам и проекти където за контакт
на хладилник също не се предвижда ДТЗ. Вярно, примерно в един магазин изключването на хладилника е абсолютно табу!
Представи си един хладилник пълен с мръвки и му изключи ДТЗ-то? :shock:
Junak - майстор
Ами нея визирам. Защото, ако дайде контролен орган да оценява, сигурно и той ще я е чел. А много често проектанта не е уведомен какво ще се захранва, и затова поставя контакт. И слага и ДТЗ. Но, ако в проекта е посочено кабелен извод, и затова няма ДТЗ, не може да се слага контакт.

Надявам се, че тук коментираме как трябва да е, а не каква е масовата практика.

Колкото до хладилника, наскоро оценявах клиника, където имаше такива контакти - където не трябва да се изключват консуматорите. Отделна линия, червен цвят контакти, но пак с ДТЗ.
hidrazin - майстор
Ами нея визирам. Защото, ако дайде контролен орган да оценява, сигурно и той ще я е чел. А много често проектанта не е уведомен какво ще се захранва, и затова поставя контакт. И слага и ДТЗ. Но, ако в проекта е посочено кабелен извод, и затова няма ДТЗ, не може да се слага контакт.
С нетърпение очаквам да я визираш и да дадеш цитат, където пише че не може да има контакт без ДТЗ.
Може пък да науча нещо ново или дето съм го пропуснал. :)
А относно проектите и проектантите - стой и само гледай. Една камара проекти мога да ти извадя дето има проектирани контакти без ДТЗ.
И са минали съгласуване, оценка и всичко друго дето ти мине през акъла.
Просто това е една вратичка в наредбата. Никъде няма определение за стационарен потребител освен малкия текст
в чл.1786, нито пък е заковано, че стационарен потребител не може да се захранва с контакт.
Junak - майстор
hidrazin написа:
С нетърпение очаквам да я визираш и да дадеш цитат, където пише че не може да има контакт без ДТЗ.
Може пък да науча нещо ново или дето съм го пропуснал. :)
А относно проектите и проектантите - стой и само гледай. Една камара проекти мога да ти извадя дето има проектирани контакти без ДТЗ.
И са минали съгласуване, оценка и всичко друго дето ти мине през акъла.
Просто това е една вратичка в наредбата. Никъде няма определение за стационарен потребител освен малкия текст
в чл.1786, нито пък е заковано, че стационарен потребител не може да се захранва с контакт.
Хм, къде го прочете това в моите писания, че не може да има контакт без ДТЗ? Точно това написах - че проектанта поставя ДТЗ, без да знае какво ще се захранва и дали има нужда от ДТЗ.
Освен в посоченото в Чл. 1799.

И не виждам как в проекта може да е посочен коментирания трифазен контакт.

Ако си прочел внимателно постовете ми - на няколко места писах АКО ИМА ДТЗ, а не, че ДТЗ-то е задължително.

И пак се хвърляме в безмислени спорове.

Но лично аз бих поставил ДТЗ и Евроконтакт, независимо, че според наредбата не е задължително.

А относно проектите и проектантите - не се притеснявай, достатъчно съм видял.
hidrazin - майстор
Хайде тогава да формулираме така въпроса - Може ли стационарен потребител да се присъедини към мрежата
с контакт и щепсел без ДТЗ? (бил той монофазен или трифазен)
Или може ли да си свържа електрическата печка (която според наредбата се води стационарен потребител - чл. 1786)
към инсталацията без ДТЗ и чрез контакт и щепсел?
Кое в наредбата го забранява?
Между другото не се заяждам. Стана ми интересен спора и е добре да достигнем до някакъв консенсус.
За сега - лека вечер - аз отивам да прасна някоя VODKA и като се върна ще видя до къде сме стигнали.
Лека бира на всички.
Junak - майстор
hidrazin написа:
Хайде тогава да формулираме така въпроса - Може ли стационарен потребител да се присъедини към мрежата с контакт и щепсел без ДТЗ? (бил той монофазен или трифазен)
Или може ли да си свържа електрическата печка (която според наредбата се води стационарен потребител - чл. 1786) към инсталацията без ДТЗ и чрез контакт и щепсел?
Кое в наредбата го забранява?
Може. Никой не уточнява в чл. 1786 мрежата дали е TN-C или TN-S. Стига корпуса да е занулен или заземен.

Обаче чл. 1789 предлага /не задължава/ - За защита на токови кръгове, захранващи контактни излази за преносими електрически уреди, се предвижда автоматично изключване на захранването (АИЗ) чрез защитен прекъсвач (ЗП).
Да не говорим, че и според БДС 364(IEC 60364) дефектнотокова защита 30mA се използва като ДОПЪЛНИТЕЛНО средство за защита от ДИРЕКТЕН допир.

Кога е задължителна го уточнихме - посоченото в Чл. 1799

Тъпа е наредбата - има много възможности за тълкувания.
hidrazin - майстор
Е, поне имаме консенсус по това, че "Наредба 3" е тъпо написана. :-D
Пък и Trifun не се появи повече, за да каже как е по проект.
А ние тука си чешем пръстите по клавиатурите. :shock:
Junak - майстор
Трябва да имаме :partyman:

Пета квалификационна група
Контролен орган от вида С

Тема "5-жилен кабел и трифазен контакт" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: