• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
LazarGanev - "Велик майстор"
Не знам за какво точно ти трябва тази информация и какво ще правиш с нея, но си мисля, че няма да е само от любопитство, ами ще има някакъв контролер, който после ще командва някакви изпълнителни устройства. Не знам и колко на брой трябва да са тези датчици, но обикновено контролерите си идват оборудвани с 3 датчика. Ето един такъв:
http://www.intiel.com/heating-circuits- ... ler_bg.pdf
Може да попиташ дали няма възможност да ти добавят още датчици, ако са ти нужни. Идеята ми е да не слагаш допълнително устройство, а самият контролер да ти дава тази информация. Пък като се обадиш може да ти предложат по-подходящ регулатор, аз не съм запознат добре с асортимента им. Пък и на други места може да питаш за нещо готово
Тани - модератор
Доколкото го познавам това го прави от чисто любопитство :lol: - той си е експериментатор, за което го поздравявам!

Веско , забравих да пиша в предишния пост относно притесненията т за свързването на светодиодите и датчика. Свързвал ли си някога светодиод със съпротивление? Е това е същото , но вместо резистр , на негово място свързваш терморезистор. По твоята схема с лампите го свързваш вместо терморегулатора. Остава да му подадеш подходящо захранващо напрежение . Целта е да свети максимално когато температурата е максималната за водата . Останалото става от самосебе си - с намаляването на температурата силата на светене постепенно ще намалява. При каква температура ще изгасне напълно , зависи от стръмността на характеристиката на терморезистора. Един терморезистор струва около лев , а един светодиод още по-малко . Я направо тичай до магазина вземи поне по един :wink: за експерименти!
fbr - майстор
Тани написа:
с намаляването на температурата силата на светене постепенно ще намалява.
Възможно е да попадне на терморезистори с положителен температурен коефициент, и тогава ще действа обратно. С намаляването на температурата ще свети по силно.
Тани - модератор
Добро уточнение! Най-добре ще е някои да му даде конкретни предложения какво да търси . Нямам възможност да му потърся аз и да му ги сметна в момента! За да се избере подходяща характеристика, ще е необходима Веско да каже в какви температурна граници трябва да работи индикатора!
hidrazin - майстор
Трудна работа са такива термистори с положителен ТК. Викат им позистори. Не че ги няма, но се използват сравнително рядко.
В размагнитващата на кинескопите, пускане на компресори за хладилници. С позисторите ще има проблем.
:partyman:
vk - специалист
Нали има такива датчици дето дават контакт като се стигне определено ниво, например като се пълни басейн има датчик. Като стигне водата до желаното ниво и се изключват помпите. (Шнайдер, Legrand съм виждал такива)
bulhomes2 - майстор
Буфера е акумулатор за гореща вода. В горната част постъпва вода с t>60°С. Колкото влиза отгоре - толкова излиза от долу. Затова и на снимката съм направил рязка граница между студената и топлата. Както казах - точната температура не е приоритет, а повече ме интересува нивото.

LazarGanev е запознат с буферите и му е ясно, че от температурите ще се командват и автоматики. Точно така е, но за командване ми трябват само температурите в горния и долния край. Интиел ми правиха оферта за мониторинг и управление на цялата системата, но много от моментите не ми харесаха, а и факта, че смених 4 техни диференциални термостата за 5-6 години ме кара да съм скептичен към продуктите им.

Целта на буфера е да акумулира топлина с която да топли къщата след изгасване на котела. Затова искам да знам до къде е пълен за да знам да слагам ли още на котела, че да стигне за през нощта (примерно). Същата системка ми се ще да си направя и на бойлера, който също ще е на третия етаж.

Четох за положителния и отрицателния температурен коефициент. Не е проблем и да гаснат диодите при повишаване на t. Ако на системата ще е проблем да е постоянно включена - ще я включвам само когато искам да видя нивата.

Тани, досега съм връзвал само едни кондензатори и диоди (благодаря на форума за което) и ще си призная - много ми беше зор. Наскоро си купих една станцийка за запояване и по-ми се получават спойките. Обаче резистор и терморезистор - също не знам какво е :lol:

Тук - http://elimex.bg/en/category/562/.html гледам, че има много, но нямат детайлна информация за такива като мен.
fbr - майстор
За пример може да вземем от тези които си дал NTCM-1K-B3950
1 килоом е стойността на резистора при 25 градуса целзий, а В е температурния коефициент
Всяка друга стойност, при различни температури могат да се изчислят със формулата по долу, като, температурите са в Келвин. С промяната на съпротивлението , ще се променя и интензитетз на светене на светодиода. Като ги подредиш в колонка, би трябвало ясно да се изрази границата между горещата и топлата вода.

Прикачен файл

capture2.JPG
capture2.JPG (17.65 KиБ) Видяна 2918 пъти
8180 - майстор
Бих искал, в духа на Форума, да окуража Булхома да се справи сам с наша помощ.
1. Схемата, която си нарисувал показва, че не си бос - вярно скъпичко, но сигурно могат да се намерят по-евтинки терморелета от бойлер или нещо подобно. Лошото е, че на 220В и действително изисква внимание към кабелите и монтажа. Жокер: подобни биметални релета могат да работят и на ниски напрежения, примерно 5-12В, с автомобилни лампи или светодиоди.
2. Първият пост на fbr ми изглежда доста интересен. Развихрилата се дискусия Термистор/Термосъпротивление (теоретично вярна) малко пообърка нещата. Той имаше предвид именно Термистор - съпротивление с обратен температурен коефициент (NTC).
На прост език казано - примерно и близко до реалността: при 25оС - 1кОм, при 80оС - 100Ом (точните данни трябва да се търсят или замерят пробно).
Отдавна не се занимавам с това, но първото попаднало от Гугъл:
http://www.proton-bg.com/Products.aspx? ... egory_ID=0
Там, например K164NK001 би трябвало приблизително да отговарят на горното.
Интересен като механичен монтаж е NTC-K45-1.0, но по-скъп - зависи при теб как е, защото за първия, ще трябва да се мисли механиката.
Заб.: ако търсим заменки/аналози, гледаме да са на ок. 0,5Вт, като посочените.
Какво следва:
Изравяме си отнякъде захранване ок. 4-5-6В, някакво зарядно, адаптер и под., ок. 7-8Вт.
Връзваме към плюса (не е фатално) единия извод на всички термистори. Свободните им краища отиват на анода (+) на светодиодите. Катодите (-) на светодиодите обединени отиват на минус на адаптера. Кабелът отгоре до долу е без съществени изисквания - многожилен компютърен, телефонен и т.н. Като материали трябва да влезе в 30лв. с по-евтините термистори.

Първоначално правим проба с избрания термистор и светодиод (обикновен). При последния цветът има значение и са възможни уточнения/замяна/ допълнение.

Теория: Имаме последователно свързан постояннотоков източник - променливо съпротивление и светодиод. Да допуснем:
Адаптер - Ua = 4,5V;
Съпротивление (термистор) - R25o = 1кОм, R80o = 100Ом;
Пад върху светодиода (зависи от цвета) - Uсд = 2V.

При 25оС, токът през диода ще бъде (Ua - Uсд)/R25o = (4,5 - 2)/1000 = 2,5mA. Повечето диоди почти не светят при този ток.
При 80оС, респективно токът ще е 25мА. За повечето диоди идва малко в повече, но се уточнява конкретно. Може да се намали меко захранването или да се предвиди допълнително резистор последователно във всяка верига.
При междинните температури диодите ще увеличават интензитета постепенно (по-осезаемо в началото), което леко може да се коригира с допълните резистори.

Отделена мощност върху термистора - 2,5V * 25mA = 62,5 mW - напълно в нормата, но при промени се има едно на ум.

fbr ме изпреварил - по формулата, мисля се получава горе/долу описаното.
bulhomes2 - майстор
Аааа така! =D> Вече почват да ми се избистрят нещата. Цената не е толкова от значение, защото бях готов и за 300 лв да я направя. Значи говорим за по-скъпия ТЕРМИСТОР 1.0K NTC-K45-1.0 1К0.

Относно захранването. Наскоро мерих захранването на един адаптор (1000мА) с плъзгач за избор на напрежението. На където и да го местя - все едно показваше. Разглобих го, вместо плъзгача направих контакт на необходимия ми волтаж (6V) с една пружинка, но пак ми показваше 9-10V. Може би аз не меря правилно, защото машинката за която го правих си работи с него. Верно, като луда работи, но работи (острилка за моливи). Иначе адаптори имам един кашон.

Резистора, доколкото разбирам, е за да обира излишния за светодиода ток. Ще сложа и него - само кажете какъв да взема!

Ще постна параметрите на термистора, че имам въпрос по тях:
Прикачен файл:
ntc-k45-1.0[1].jpg
ntc-k45-1.0[1].jpg (15.54 KиБ) Видяна 2886 пъти
ТЕРМИСТОР 1.0K NTC-K45-1.0 1К0
NTC-K45-1.0 Thermistor screwed-in, range -55/+125°
NTC-K45-1.0 Thermistor screwed-in, range -55/+125°C 1kOHM Тип датчик термистор NTC Работна температура -55...125°C Свойства резба М3 Комутирана мощност 450 mW

Ще заваря по една гайка на вътрешната страна на буфера и мисля, че ще се получи идеално. Притеснява ме, ако при затоплен буфер прокапе и ги дозатегна, дали при свиването при изстиване могат да се прее'ат?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Следене на нивото на топлата вода - как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: