Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
valentino76bs - майстор
И още нещо НО НЕКА ПО ОПИТНИТЕ колеги кажат пак ,при такова свързване не трябва да се маха нулата която идва в таблото ,защото при двупроводна инсталация на къщата рискува уредите да се уфазят .
evil - специалист
valentino76bs написа:
И още нещо НО НЕКА ПО ОПИТНИТЕ колеги кажат пак ,при такова свързване не трябва да се маха нулата която идва в таблото ,защото при двупроводна инсталация на къщата рискува уредите да се уфазят .
А какво означава един уред да е офазен?При монофазно напрежение имаш два потенциала между който няма разлика .Те просто са еднакви като докато единия е + другия е - и после се сменят.При 50херца се сменят 50 пъти в секундата.В Бг имаме 3 монофазни напрежения с по 2 потенциала.Единия потенциал на всяко напрежение е свободен а другите три са обединени и свързани към земя.Тоест на монофазното напрежение /което и да е от трите/ единия от потенциалите е свързан към земя и е наречен 0 а другия който е свободен фаза за това фазата винаги има потенциална разлика спрямо земята.Въпросния генератор е монофазен и има същите два потенциала сменящи + и - 50 пъти в секундата и ако не откачваш нулата на енергото просто ще заземиш единия потенциал и другия вече ще ти дава потенциална разлика към земя точно като нашата енергийна система.Така че ако нулевото жило на къщата не е зеземено няма да го офазиш защото на закачения потенциал от генератора няма да се появи разлика спрямо земя тоест няма да е фаза а ако нулевото жило е заземено закачения потенциал става 0 а другия фаза тоест всичко е наред :)
valentino76bs - майстор
Да разбирам ли тогава ,че ако бръкна с една тел в коя да е дупка на контакта на генератора няма да ме тресне тока...:)
И колега би ли ми обяснил какво значи това ''в БГ имаме три монофазни напрежения'' ,не ми е ясно.
evil - специалист
valentino76bs написа:
Да разбирам ли тогава ,че ако бръкна с една тел в коя да е дупка на контакта на генератора няма да ме тресне тока...:)
И колега би ли ми обяснил какво значи това ''в БГ имаме три монофазни напрежения'' ,не ми е ясно.
Ами разбирай че от двата потенциала на монофазно напрежение ако нито един не е заземен няма как да те удари спрямо земя,стига да не хванеш и двата :)
Трите монофазни напрежения са
1 R-0
2 S-0
3 T-0
Като нулевите са им обединени а фазите са изместени по на 120 градуса :lol:
valentino76bs - майстор
Ясно за напреженията, а имам един трифазен генератор с изведен монофазен контакт при мене и утре ще се прежаля да проверя това ...:), така че ако пиша утре всичко е наред ако ли не ще ти тежа на съвестта... :partyman: :-D
evil - специалист
Напрежението до сега не съм чул да убие когото и да било , виж тока е друга работа. :-D Но за да протече през теб ток който да те убие трябва да свържеш тези два потенциала на напрежението а ти свързваш земята и единия потенциал .Така че ако другия е свързан към земя ще те убие но ако не е ,не виждам как ще се случи хващайки само единия.То по тая логика и птичките който кацат на фазов проводник трябва да умират :lol:

ехоо,жив ли си :rolleyes:
valentino76bs - майстор
evil написа:
Напрежението до сега не съм чул да убие когото и да било , виж тока е друга работа. :-D Но за да протече през теб ток който да те убие трябва да свържеш тези два потенциала на напрежението а ти свързваш земята и единия потенциал .Така че ако другия е свързан към земя ще те убие но ако не е ,не виждам как ще се случи хващайки само единия.То по тая логика и птичките който кацат на фазов проводник трябва да умират :lol:

ехоо,жив ли си :rolleyes:
Чакай да дойде утре :) ....птичките са си птички ,аз съм човек и съм стъпил на земята...
evil - специалист
И какво общо има земята ако нито единия потенциал не е вързан за нея? :)
ArturDent - Почти Безобиден
valentino76bs - физика бе брат.
Тока убива. За да протече ток трябва да има потенциална разлика между две точки...
За твое сведение електропроводите свръх-високо напрежение се ремонтират под напрежение.
К'во те бъркат едни 220V , като хората бачкат на над 500 000V
valentino76bs - майстор
Найстина сте прави то трябва човек малко да се поразмисли =D>

Тема "Съвет за включване на генератор за 220 в." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: