Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
andre - напреднал
:? Не ми трябва да го изкарвам на улицата,а защо и да не го използвам за вилата да пръскам разтвори.А колкото за тези компресорчета от 10 лв.освен за дюшеци и басейнчета за друго не стават.Имах такова ,на 5-6 път му се изрониха зъбите на пластмасовата зъбчатка.
Justy - майстор
Прав си, че има боклуци от тях. Но този от Метро си ми е в багажника - вярно, че неговото предназначение е аварийно да напомпиш една гума. При теб задачата е друга. Но този компресор, смятан да върти течност - как ще компресира въздух - разликите са големи, а изпита по Помпи, компресори и вентилатори съм го държал преди 30 години :?
velsi - Почетен майстор
Помпи и още как! Имам два такива компресора: малък, монофазен и по-голям трифазен. И двата дигат спокойно до към 10 атм. но трифазния има доста по-сериозен дебит. С големия боядисвам. Оставял съм го да работи с часове. Няма никакви проблеми. Масло изхвърля само, ако е твърде много. Помпя си винаги гумите с него и нямам никакви оплаквания.
Стефан - майстор
Justy написа:
.....Помпи, компресори и вентилатори съм го държал преди 30 години :?
И сигурно 30 пъти :? :? :? :lol: :lol: :lol: Издържа ли го, или още опитваш? Шегувам се, не се впрягай!

Истината, според мен, е че за гаражни условия, става! Аз лично съм пробвал, и налягането стига до 17 кг/кв. см. Вярно, че е нужно повече време, но с една 50 литрова бутилка от пневматиката на камион или трактор, това си е нещо сериозна вместимост. Става и за гуми, става и за боядисване с пистолет. Но, на бутилката задължително трябва да има предпазен клапан!!!! А може да се измисли и автоматично изключване/включване при различни налягания.
andre - напреднал
:? Да ,сега дайте и малко подробности.Да режа ли гърнето или направо да го подлагам на експлоатация?Преди имах от бракуван трифазен,рязах му гърнето и го въртях с отделен ел.двигател,абе грозна работа-стойки,ремъци и т.н.Идеята ми бе да мога да го използвам така както е компактен-филтър на вход/изход и маркуч и кабел 220 в.
velsi - Почетен майстор
И двата ми компресора са рязани. Големият е заварен, а малкия е направен с болтчета и гумена гарнитура. Мисля, че една ревизия на съдържанието вътре никога не е излишна. Зависи дали ти се занимава. Освен това, не съм сигурен, но мисля, че се реже смукателната тръбичка и се изкарва направо навън. Так просто няма как да ти засмуква маслени пари.
Имаше един стар брой на вестник "Направи сам" с подробни обяснения по темата, ама божа работа дали ще мога да го намеря.
Стефан - майстор
andre написа:
:? Да ,сега дайте и малко подробности.Да режа ли гърнето или направо да го подлагам на експлоатация?..... компактен-филтър на вход/изход и маркуч и кабел 220 в.
Докладвам веднага така, както го разбирам. Не трябва да се реже корпуса. Просто, ако си намерил подходяща бутилка, го монтираш върху нея по подходящ начин на стойка, но задължително в нормалната му ориентация/вертикално/. Виждам, че е монофазен - помисли за начина му на пускане/пускова и работна намотка/. :? В двигателя задължително трябва да има масло за смазване. И, тъй като вече е отворена система, помисли и за някакъв нивомер при работата му. На бутилката монтирай манометър. Изхода за въздуха да е отгоре, а отдолу задължително монтирай дренажен вентил за евентуален конденз. На смукателната страна задължително противопрашен филтър. Това се сещам на първо четене.
velsi - Почетен майстор
velsi написа:
Имаше един стар брой на вестник "Направи сам" с подробни обяснения по темата, ама божа работа дали ще мога да го намеря.
Търсих го, но се оказа, че липсват страници :| Става въпрос за брой 6 от 1982 г. в случай, че решиш да го търсиш.
andre - напреднал
И книжката "Направи сам" имам,става въпрос за друго.При хладилника компресорчето роботи за по 10-15 мин.Нека Стефан да поясни ще издържи ли примерно 1час работа без да изгори моторчето.Никой ли не е правил опит?Ако взема да му слагам и охлаждане става май много сложно.
velsi - Почетен майстор
Издържа бе, човек. Нали ти писах, че имам два. Никога не съм ги жалил.

Тема "Компресор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: