Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
todortv - майстор
valentino76bs написа:
Знам....:) :partyman: , но за 7.5 квт няма да свърши работа!
Ама не си сигурен? Зависи на колко оборота е мотора....
galin56 - специалист
filmatoplo написа:
Благодаря на всички -такива контактори ми трябват , тоест те ще са 4 броя , но последна дума има клиента на който ще се монтират .До колкото схванах , контактора е 6 ампера , с 3 нормално отворени контакта , с 220 волта бобинка и става за моите вентилатори които са с мощност 160 вата трифазни .
Ами да. На теб ти трябва контактор на който за бобината да e 220В и на контактите му да пише L1,L2 и L3. Щом пише така значи е за три фази на по 380В макс напрежение. Отворени контакти не ти трябват, връзваш директно 3-те кабели за фазите от вентилатора на L1,L2 и L3 и си готов. NO (нормално отворен контакт) допълнителен може и да не търсиш.
filmatoplo - майстор
Извинявайте , може аз да не питам правилно , трябва ми контактора когато не му е подаден ток на бобината -да не пуска ток от другия край на контактите , тоест да подава ток -само когато му залепне бобинката .Как се наричат на такъв контактор контактите :? .
galin56 - специалист
todortv написа:
valentino76bs написа:
Нещо не ви разбрах и двамата. Първо защо да не свърши работа като на надписа му дават фабрично до 7,5Квт а трябват едва 200вата или 0,2Квт. И второ какво значение има пък на колко оборота работи вентилатора?
galin56 - специалист
filmatoplo написа:
Извинявайте , може аз да не питам правилно , трябва ми контактора когато не му е подаден ток на бобината -да не пуска ток от другия край на контактите , тоест да подава ток -само когато му залепне бобинката .Как се наричат на такъв контактор контактите :? .
Точно така работят контакторите. Не се притеснявай. L1,L2 и L3 са на практика три нормално отворени контакти предназначени за трифазов консуматор. Вземи си такъв контактор който има бобина на 220В и надписани L1,L2 и L3. Връзвай смело после трите му фази на L1,L2 и L3. А бобината на ключа или там с каквото ще го управляваш и си готов. Няма какво да му се чудиш и притесняваш. Ако има нещо неясно питай.
filmatoplo - майстор
На електромоторчето пише 1300 /950 , това сигурно са обороти , пред тия цифри mай пишеше -n
galin56 - специалист
filmatoplo написа:
На електромоторчето пише 1300 /950 , това сигурно са обороти , пред тия цифри mай пишеше -n
Това няма никакво значение. Важното е че е 160 вата и трифазен, другото са излишни подробности.
valentino76bs - майстор
todortv написа:
valentino76bs написа:

Точно този контактор ако се използва само да пусне мотора и така да остане във времето ,т.е. да няма вкл/изкл по чести може и да свърши работа но ако има поне 4 5 вкл/изкл на ден гарантирам на каквито и да е обороти двигателя този контактор няма да изкара повече от три месеца ако пуска 7.5 квт. мотор,макар да има само една перка.
filmatoplo - майстор
Благодаря -така съм свързвал трифазни ел нагреватели , на тези контакти и работи .Друго да питам -какъв да е тройка предпазителя преди контактора за тези 160 вата :? , като срещам само 6 амперови тройки -най малки по магазините :? .
galin56 - специалист
filmatoplo написа:
Благодаря -така съм свързвал трифазни ел нагреватели , на тези контакти и работи .Друго да питам -какъв да е тройка предпазителя преди контактора за тези 160 вата :? , като срещам само 6 амперови тройки -най малки по магазините :? .
Трябва ти 1А или максимум 2А. Може да сложиш и 6А, но ще се включи едва когато този вентилатор блокира съвсем и почне да грее и товари яко проводниците. Ще се включи чак при късо. Но е по-добре и такъв, ако не намериш по-малък, отколкото никакъв.
А ако слагаш 6А предпазител и захранваш и 4-те вентилатора от едно място най-добре използвай само един бушон 6А и за 4-те. Ще стане перфектно. 4х160=640вата , а 6А е около 1200 вата.

Тема "Въпрос за контактор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: