Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
galin56 - специалист
Добре де. Сега пък аз не разбирам за какво са му тия бобини. Първо на контакторите не са им проблем бобините а оперативните контакти. С това и той е съгласен. До колкото го разбирам той има други с подобен ампераж, но с различни бобини. Щом мислиш че можеш да смениш само бобината, до сега не съм се сещал да ги отварям да видя възможно ли е подобно нещо, ти нали при авария ще имаш един неработещ контактор с нагорели контакти и здрава бобина. Ами да вземе бобината от стария контактор и да я сложи на новия щом това е решил. За какво му е сам да навива бобини, което не знам дали ще успее да направи точно(да не кажа изобщо). Още повече от стари контактори трябва да има здрави бобини бол. Аз до сега прецакан контактор заради бобината не съм виждал(освен ако я не дадеш на късо де).
fikata - майстор
galin56е, ама наистина ли не си виждал изпечена черна бобина?
постоянно и променливо токови, 42 -110 - 220 - 380 - 660V силова и 12,24,36,42,110,220, 380V оперативни вериги
Наистина е смехотворно на едно място да се съберат всички видове възможни контактори от всякакви напрежения за бобина и силовите контакти.Сигурно и за всякакъв ток .
Последна промяна от fikata на чет окт 25, 2012 10:20 pm, променено общо 1 път.
galin56 - специалист
fikata написа:
galin56е, ама наистина ли не си виждал изпечена черна бобина?
Ми честно да ти кажа не. Контакти съм виждал на въглен. Не можеш да познаеш цвета на перото и пъпката, но бобина не. Как ще я изпечеш с няколко милиампера. Единствено може да стане черна ако я окъсиш. Може примерно от нагряване на контактора да се е поразтопила обвивката на намотката. Тогава може и да почернее, но това говори и за много скапано производство на контактора(куче марка).
hidrazin - майстор
:-D Коя обвивка на намотката? Направо си се изпича като бял хляб "1300 години България" печен ..... 1300 години. :lol:
И как ще я окъсиш тази намотка? Тя сама си се окъсява - като направи междувитково и гледай сеир. Че и смърди здраво
гадината. Относно скапаното производство - миналата седмица се наложи подмяна на контактор на schneider.
Чак му се беше деформирал корпуса и беше опушил и осмърдил цялото табло.
:partyman:
diss - специалист
Обяснявам какво имам в предвид колеги.
Да кажем, че на контактор, на 24V оперативна верига, силовите контакти са си заминали тотално. Друг контактор на 24 V нямам, НО имам множество контактори на 110 V. Варианта с траф отпада. За това питам ако някой знае, как да си пренавия намотката на контактора ( 110V) така че да го направя на 24 и да си го ползвам.
Проводниците не са проблем съседния цех пренавиват двигатели и трафове, но за моя "проблем" хал хабер си нямат.
hidrazin - майстор
Така кажи бе човек. Като знаеш изходните параметри - материал на магнитопровода и необходима сила на притегляне
лесно се смята с няма и десет лесни формулки.
Ето тук е обсъждано и ги има всичките.
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=32673
:partyman:
Johny - майстор
Нещо куца в цялата ти система. А иначе от 110 за да стане на 24 - 110:24= 4.58 пъти да намалиш броят на навивките. Само че тока вече е по-голям и ти трябва по-голямо сечение. Няма така лесно да стане. И въобще тези гимнастики за сериозно предприятие са смешни. Кажи му на твоят шеф, че кое си требе, оно си сака... и не се занимавйте с глупости.
А и както колегите вече казаха, няма логика да има толкова откази, ако всичко е правилно оразмерено, освен ако нещо не сте "побългарили".
galin56 - специалист
Колега, интересно ми е само от къде са ви припаднали пък "толкова много" контактори на 110В. Така "популярните" 110В по нашите ширини. :?
stoy@n - специалист
Виж Идеята ТУК , за съжаление е на английски.Пробвай с Google translator.

П.С Човека зададе въпрос...то не беше "защо" "ама от къде" и още куп питания несвързани със зададения въпрос :shock:
sstefanov - майстор
Просто вземи бобината от 24 волтовия контактор и я сложи вместо бобината на 110 волтовия.
Или нещо не разбрах?

Тема "Изчисляване бобина на контактор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: