Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
todortv - майстор
Аз ги запоявам с фосфорна киселина. Без проблем с никел и неръждавейка.
Тинола се "разлива" веднага и елемента изобщо не се затопля.
Повечето ръждопребразуватели са на основа фосфорна киселина.
batkotony - специалист
todortv написа:
Аз ги запоявам с фосфорна киселина. Без проблем с никел и неръждавейка.
Тинола се "разлива" веднага и елемента изобщо не се затопля.
Повечето ръждопребразуватели са на основа фосфорна киселина.
+1 :)
kalin72 - майстор
Благодаря на всички, довечера или утре ще опитам с аспирин и ще докладвам :)
hidrazin - майстор
По-скоро с ръждопреобразовател пробвай. И този индукционен поялник хич не е подходящ за целта.
:partyman:
kalin72 - майстор
Ами само такъв имам, и то като го гледам, не загрява добре...макар и нов :)
А с ръждопреобразователя как, капвам капка на батерията и запоявам с тинол, или какво?
hidrazin - майстор
Да капваш, калайдисваш и запояваш. Почисти мястото с шкурка или ножче предварително. И точно за това не е
подходящ поялника. Трябва да е мощен и да запоиш бързо. Прегряването на батерията я убива.
:partyman:
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Следващия път като вземаш си вземи направо с изводи - по-лесно се запояват, по-няма риск за батерията.

От такъв тип примерно: http://elimex.bg/product/10631/akumulat ... -lava.html
kalin72 - майстор
Е да, благодаря...ако съсипя сегашните от прегряване, ще си поръчам от тези, даже намерих точно като старите...
kolev_k - специалист
Купуваш от аптеката глицерин и нишадър.Смесваш ги,стопляш ги леко на микровелето да се получи концентриран разтвор,капваш микроскопична капка на мястото на запояване и със силно загрят поялник за съвсем кратко време правиш спойката.Веднага охлаждаш с мокра кърпа и после миеш с топла вода че флюса е проводим.Предварително си калайдисай кабелчетата.
Найденов - специалист
+1 за флюса от глицерин и нишадър.
Аз лично много си го обичкам и си го приготвям с излишък от нишадър. Върло уверено си калайдисвам и запоявам неръждаема ламарина с него. Предимството (според мен) е, че глицерина кипи при доста по- голяма температура от водните разтвори на (орто)фосфорна и солна киселина или цинков хлорид (тъй наречената "угасена солна киселина"), които се ползват за флюс и не охлаждат толкова рязко мястото на спойката и човката на поялника. А иначе (според мен) от глицерин и нишадър се получава солна киселина, смесена с бъркоч от остатъка от изходните вещества.
При запояване на акумулатори зачиствам до блясък с нож или шкурка, изтривам стружките, нанасям с върха на игла миниатюрна капка и с добре разгрят и калайдисан поялник- за секунда- две се получава качествено калайдисване. Това за алуминиеви сплави не върши работа.

Тема "Запояване на акумулаторни батерии-как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: