Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lubomirlz - специалист
Не го слушай сянката, никакви защити недей да махаш, проблемите с ДТЗ идват най-често от неграмотно изпълнена инсталация :)
shadow__01 - майстор
lubomirlz написа:
....проблемите с ДТЗ идват най-често от неграмотно изпълнена инсталация :)
После да не ме споменава само.....
lubomirlz - специалист
Ако изпълни инсталацията правилно, със сигурност няма да те споменава :wink:
radius - майстор
Ще се постарая да я изпълня правилно, затова искам съвети.
Още мнения за пускане на магистралите с 2.5кв.мм ? Максимална дължина имам 20 м. Консуматори над 3кВ няма да има по тези кръгове.
shadow__01 - майстор
Има един номер с пускане на кабел 4мм2 от таблото до разклонителната кутия в стаята и от разклонителната кутия до контактите с 2.5мм2. Едва ли някой ще ти каже нещо ако направиш така. Може би малко по-скъпо ще дойде.... Ти си решаваш.
radius - майстор
Е той тоя номер е класика и е по проект :).
Аз обсъждам изобщо да няма 4 кв.мм по линиите ( освен бойлер).
dobcho_vn - специалист
Не искам да се заяждам, но вие тук добре го консултирате човека, обаче някой взима ли под внимание, че се изменя утвърден проект ? А някой има ли си на идея до какво води не утвърдени изменения в утвърден проект ?
shadow__01 - майстор
dobcho_vn написа:
А някой има ли си на идея до какво води не утвърдени изменения в утвърден проект ?
По принцип всички проекти на всички сгради са толкова некъдърно направени, че понякога се чудиш дали този проект е за тази сграда. Навсякъде има недоразумения във най елементарни неща. От мястото на ключа за лампата от коя старана на вратата да е (ляво или дясно), до разклонителни кутии на най-шантави места по стените. Получава се така, защото проектантите за по-лесно работят с полуготови шаблони и не осмислят всяка чертичка която слагат в проекта. Този който прави инсталацията в последствие разбира колко абсурди има сложени дето не трябва да са така и променя от себе си за да стане по-удобно. Никой проверяващ няма как да разбере дребните промени скрити под мазилката и подобни неща. Не знам досега на някой да са му направили проблем.
dobcho_vn - специалист
Бил съм и от двете страни - проектанта и изпълнител и имам представа.Да за скритите работи никой нищо няма да ти каже.Обаче ти тук питаш за ДТЗ-та за обединяването им, за разместването на токови кръгове, за подмяна типа ДТЗ.Е тези неща няма как да останат незабелязани.Така, че си спазвай проекта, пък после които си е сложил подписа да му мисли.В случай, че толкова се притесняваш говори с проектанта да обсъдите и промените схемата.В противен случай на своя глава ще си навлечеш неприятности.
radius - майстор
Не знам как е накрая и затова питам. Искаш да кажеш, че някой ще ми проверява токовите кръгове, кой проектанта или някой "приемател" ? Типа ДТЗ си го пише, там е по-лесно, но аз няма да си купя ДТЗ, която ще пада от имппулсни захранвания- те са навсякъде ( освен бойлера и фурната). Даже и фурната, ако е с индукционни котлони пак е с импулсно.
Аз понеже съм изпълнител и най-вече инвеститор, съм много чувствителен към слаби места в проекта.

Тема "Въпрос за обединяване на ДТЗ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: