• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
pansim - майстор
Без да се обиждаш, но за такъв тип захранвания си трябва поне малко теоритична подготовка, каквато на теб ти липсва.
Така описаната повреда не ми говори нищо, а " амплитудата 1.6волта" мерена с мултицет е съвсем нищо.
Моят съвет е да четеш, пак да четеш, и още веднъж да четеш. След това сам ще се смееш на писанията си.
То ако всичко се учеше по форумите - лесно, ама не става.
Ако желаеш, мога да ти пратя много добре написана книга (на руски е).
Дай имейл.
shadow__01 - майстор
pansim написа:
(на руски е).
Дай имейл.
Руски не разбирам, имейла ми е shadow__01@abv.bg и книгата едва ли ще ми е от помощ.
Трябва ми помощ за да си поправя изправителя. Нямам намерение да ставам експерт и да се занимавам точно с това. Дайте акъл дали наистина транзисторите са за коша или не? Знам, че това е най-честата повреда, но преди да дам 5 лева за нови искам да съм сигурен.
sstefanov - майстор
shadow__01 написа:
...Трябва ми помощ за да си поправя изправителя...
Ето моята помощ: Отнеси го на сервиз или при някой, който разбира.

Обикновено хората се опитват да разберат предварително как работи нещото, което ще оправят. Ти си тръгнал си да се образоваш по скъпия начин, без да е гарантиран резултата. Вярвай ми, ще ти излезе много по-скъпо да го оправяш така, отколкото да си купиш ново.
pansim - майстор
shadow__01 написа:
pansim написа:
(на руски е).
Дай имейл.
Руски не разбирам, имейла ми е shadow__01@abv.bg и книгата едва ли ще ми е от помощ.
Трябва ми помощ за да си поправя изправителя. Нямам намерение да ставам експерт и да се занимавам точно с това.
Защо мислиш, че всичко е просто и с една дума някой може да ти каже кое е проблема?
Опитвам се да ти помогна да се научиш, ама щом не искаш да се занимаваш с това, поне не си губи времето и парите. Дай го на някой който разбира и край.
shadow__01 - майстор
pansim написа:
Дай го на някой който разбира и край.
Дам ли го на някой наистина ще е краят на цялата платка. Никой не се наема на поправя развалени захранвания. По сервизите взимат платка от друго захранване и готово. А как ли ще реагират като им кажа, че съм го преработвал за изправител и съм му махнал всички излишни жици. Никой няма да се наеме дори да го погледне. Имам едно което мога да преработя, но му нямам доверие. Има много спестени елементи и мощността му е около 200 вата някъде при етикет 300. Може да всякакво, но работи.
Имам желание а науча това-онова но доста време влача тази платка и най после и дойде ред и на нея да бъде погледната и ремонтирана. Питах елементарно нещо, за два NPN транзистора и всички ми се изрепчиха. Ако разбирах нямаше да пиша тук или където и да я. търсих теми в други форуми, но никой не е обяснил нищо за ремонта за тази технология освен съветите да се сменят кондензаторите. Следващия път ще се замисля дали да пиша тук или другаде където се опитват да помогнат поне малко вместо да пишат дай го на някой който разбира и прочие.
pansim - майстор
Само не мога да разбера, защо не проумя, че НИКОЙ няма как да ти каже повече от това което са казали всички по твоя въпрос.
Просто нещата не са прости и еднозначни. Не го приемай лично. Няма как да се даде по-точен съвет.

Май вече трети път се опитвам да ти обясня.
shadow__01 - майстор
pansim написа:
Няма как да се даде по-точен съвет.
Знам и затова правя тестове и измервания. Дано да съм си отговорил на въпроса. Направих този тест http://www.google.bg/imgres?num=10&hl=b ... =106&ty=43 и двата се оказаха здрави. Ще сменя чипа и ще се надявам да тръгне. Ако не стане ще си търся ново захранване пак.
Subsa - специалист
tl494, когато работи захранването се самозахранва с до 30V от точката за 12V - преди дросела, през диод
- виж какво напрежение имаш на 4ти пин на 494
- тези 1,6V така измерени с уреда са нормални
- виж 5те волта там ли са - пин 14
- кажи пин 15 и пин 2 какво има
- също и пинове 1 и 16
- какво прави при пускане и какво има в изхода, горил ли си го вече ?
- 23 усилване за тези транзистори е нормално, виж резисторите в базите дали не са изгорели
hidrazin - майстор
shadow__01 написа:
Нямам намерение да ставам експерт и да се занимавам точно с това.
По сервизите взимат платка от друго захранване и готово.
За първата част - като нямаш намерение какво тогава искаш?
За втората част - много грешно. Или го оправят, или му предлагат ново. Няма кой да се занимава с глупости.
Предполагам захранването е някъде 250-350 вата? Работещи такива втора ръка са по 5-10 лева в зависимост
от качеството и производителя.
Между другото:
... и ми показа числото "23" и на двата
Никой не знае какво си се опитвал да измериш и с какъв уред. С обикновените и евтини уреди няма как да
премериш коректно мощни транзистори като тия, ако си използвал дупките за мерене на транзистори. Тези се мерят
на режим диод, като им се проверяват преходите.
Май много време отделих за загубена кауза? :?
shadow__01 - майстор
hidrazin написа:
Май много време отделих за загубена кауза? :?
Всъщност не е съвсем загубена каузата. Мисля, че намерих проблема случайно както винаги.
Прикачен файл:
ALIM3208.jpg
Прикачен файл:
ALIM3210.jpg
Прикачен файл:
ALIM3212.jpg
ALIM3212.jpg (76.3 KиБ) Видяна 6026 пъти
Прикачен файл:
ALIM3221.jpg
ALIM3221.jpg (82.12 KиБ) Видяна 6026 пъти
Два транзистора управляващи драйверния трансформатор, единия сцепен другия може би и той. Помня кой къде и как е бил по реда на свалянето им и ориентация по снимките.
Същите ли да търся или някакви аналози?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "ATX захранване поправка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: