Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Хубаво си ми дал линка от викито само да беше прочел и последното изречение от там.
Чрез прибавяне на комутатор, Пиксии е в състояние да преобразува променливия ток в постоянен..
Динамото пак си е променливо токова машина, само дето четките и колектора изправят напрежението. :wink:
:partyman:
paparosko - специалист
Прочел съм го и то много добре!

Точно това е де, че принципно динамото е променливотокова машина. А дали ще му прибавиш или не комутатор е друг въпрос - право на избор. Затова и са писали хората: "Чрез прибавяне на комутатор, Пиксии е в състояние да преобразува променливия ток в постоянен..."
И при алтернаторите се оказва, че е същото - линковете, които ти посочих точно това показват, че са променливотокови машини, но с помощта на изправителни диоди напрежението се изправя.

В някакъв форум прочетох за разликата между динамо и алтернатор. При алтернаторите промяната на обротите в определения работен диапазон не оказва фатално въздействие върху големината на изходното напрежение, докато при динамата изходното напрежение е точно определена функция от оборотите.

:prost:
hidrazin - майстор
Ако не му прибавиш комутатор няма да е динамо, а ще е алтернатор. :)
алтернатор
В по-мощните ветрогенератори и водни централи се използват обаче асинхронни генератори.
http://www.ecoforce.bg/asinhronni-generatori
paparosko - специалист
hidrazin,
Динамото на колелото като няма комутатор алтернатор ли е?!
Както и да е. Да вървим напред.

Интересен линк си дал. От него разбирам, че Екофорс произвеждат асинхронни генератори (за водни турбини) върху базата на асинхронните двигатели, но с повишени КПД и cos Ф в генераторен режим.
Жалко, че генераторите им са за относително големи мощности - над 45 kW, поне доколкото беше описано в материала.

Имаш ли някаква информация за ел. генератори използвани в направата на малки ветрогенератори и малки водни турбини от порядъка на 2...5 kW?

Наздраве!
hidrazin - майстор
paparosko написа:
Динамото на колелото като няма комутатор алтернатор ли е?!
Да, алтернатор е и произвежда променливо напрежение. И както писах по-горе при колелата
името динамо е останало от миналото като нарицателно така да се каже.
Също както викат на всички коли с повишена проходимост 4х4 Джип, а то не е вид превозно средство
а марка. Същото е с коняка - конака не е вид напитка а марка бренди. :cool:
С ветрогенератори не се занимавам и не съм се занимавал. Само там дето бачкам минават комуникациите
на едни ветрогенератори, ама те са общо към 50MVA. Пък и са ми далечко. :shock:
paparosko - специалист
Ясно, ще потърся информация.

Разбрах, че Троян Мотор ООД имат нова програма за производство на ватрогенератори.
Първият ветрогенератор с вертикална ос на въртене е произведен през 2011 г.- VAWT с генератор 300 W.

друмчо - специалист
Здравейте!
В раздел "Електроника и Схеми", на същия форум "Направи Сам" има цяла тема от 50 страници.
друмчо - специалист
Извинявам се, не в раздел Електроника и Схеми, а в Направи сам тема Ветрогенератор.

Тема "Въпроси за ел. генератори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: