Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kalpev - специалист
Кракра написа:
При положение включено,изпъкналото трябва да е отгоре...
+1
hakama написа:
Аз съм свкнал (а и така е по принцип) - винаги се спира надолу...
Независимо от нашите предпочитания, производителите на ел.ключове за бита спазват принципа при включване изпъкналото да е отгоре. Най-лесно ще се ориентираш от незадържащите ключове на стълбищен автомат в някой вход - натискаш надолу, осветлението светва и ключа си се връща обратно с изпъкналото отдолу.
Има и производители, които слагат надписи или картинки как е нормалното положение на ключа и как се задейства. Ако ги обърнеш, надписа ще се чете наобратно, а картинката отива "с краката нагоре" (в примера от снимките - езика на камбаната отива неестествено нагоре, а надписите стават "NO" и "╛╛O").
Изображение Изображение

Същото е и с надписа Legrand...
drastar - специалист
Това със събирането на прах е меко казано ... Ами дай като се нахраним да си обръщаме масата с краката нагоре за да не събира прах.
Презумпцията за включено нагоре и изключено надолу в с цел безопасност и е свързано с физиологията на човека и земната гравитация.
Малко сложно звучи но ще се опитам да го обясня. Ако трябва да изключиш един шалтер например е по-лесно да го дръпнеш надолу.
Тогава гравитацията (тежестта на ръката) улеснява изключването. Обратното движение е по-трудно и отнема повече енергия - ръката трябва
да преодолее и земната гравитация.
Има и друго - ако един шалтер е сложен обратно (изключен е когато ръчката е нагоре) и е износен, разхлабен... е възможно макар и трудно
при някое сътресение дръжката му под собствената си тежест да падне надолу и да включи веригата. Сами се досещате какви могат да са
последиците от това. А такива разхлопани шалтери съм виждал доста по заводите - буташ го с един пръст и той пада. Пък в заводите
има много машини правещи вибрации.
Пък и до сега не съм видял дори и китайски ключ, който да е направен на се включва надолу. Винаги се казва "падна бушона" когато
се изключи и никой не казва "бушона се вдигна". Неестествено е. Винаги съм се вбесявал когато видя ключове монтирани на обратно от пишман
електротехници (дюлгери, картонаджии пък и не само такива).
:? и аз съм от тези пишман електротехници :? , но на марката НИКО която ползвам, ако го поставиш и свържеш както е на картинката, светва на долу, а на горе угасва. Фаза на L1 и 1 към лампата :? Ако го обърна, ще е с надписите на долу. :?
http://www.niko.eu/frbe/products/170-01100
Кракра - напреднал
Това със събирането на прах е меко казано ... Ами дай като се нахраним да си обръщаме масата с краката нагоре за да не събира прах. :)

Привет на всички
Hidrazin-е,нямам достатъчно самочуствие на майстор, за да влизам в спор с тебе и още няколко човека от тоя форум.Откакто го открих преди около половин година,следя редовно някои от темите
и смятам че ми е много полезен-да науча нещо ново,да си припомня забраеното старо и тн.
Та....на въпроса за ключа,спора е с Legrand.Защо са сметнали че при положение ON изпъкналото е отгоре???Според тая а и други марки,се предполага безаварийна работа на техите уреди в следващите 30-40год. и правилният монтаж е важен.Както знаеш разликата между световната класа и посредственото е в детайлите :partyman:
hidrazin - майстор
Това не е истина. Legrand !!! Никога няма да си купя такова. Добре е че има и нормални:
http://www.atra-bg.com/Portals/16/LiveC ... o-Pic1.jpg
http://markita.net/sites/default/files/ ... o__20a.jpg
Това за звънците и стълбищните бутони се е така. Да ама те не са задържащи ключове!
Сега ми кажете че и АВВ не знаят на къде трябва да е включено и накъде изключено.
Изображение
:? :? :?
alsted - майстор
Логиката при монтажа на старите шелтери е била винаги надолу да се изключват, в смисъл "и с последни сили", свличайки се, (може би падайки нещо върху него ...) да го изключиш. Всъщност и при всички съвременни автомати. При лампите, може би е обратната логика - "със сетни сили" да си светнеш ... поне :?
MamaMy - майстор
Тук става дума за ключове и шалтери (автоматични предпазители). При двете групи стандарта е противоположен. Сигурно има защо да е така и не е наша работа да го оспорваме. Когато пък си говорим за класи, Легранд е от класите. Те са една от фирмите които диктуват пазара и всичко се равняват по тях.
Кракра - напреднал
hidrazin написа:
Това не е истина. Legrand !!! Никога няма да си купя такова. Добре е че има и нормални:
http://www.atra-bg.com/Portals/16/LiveC ... o-Pic1.jpg
http://markita.net/sites/default/files/ ... o__20a.jpg
Това за звънците и стълбищните бутони се е така. Да ама те не са задържащи ключове!
Сега ми кажете че и АВВ не знаят на къде трябва да е включено и накъде изключено.
Изображение
:? :? :?
Според мен,разликата е заради честотата на превкючвания-това дето си дал е веднъж на ден или месец,а пък другото е според нуждите,ама понякога и пет пъти на час.
Осве това АП е уред за обезопасяване ,а пък ключа не е.Както знаеш заради това за едното се изисква (умишлено),усилие за комутиране а на другото по-меко вкл.=по-висока класа.
hakama - специалист
Ето и снимки. Ако се бяха сетили да вдъхнат живот на линия "2" можеше да го обърна, но явно затова се води "ниския" клас...
Така и не видях тук обратното на моята и другите, които сте писали - логика. Ще се опитам да го върна и ще си отварям очите на 7 следващия път.

Прикачен файл

DSC02341.JPG "2" e без винтче.

Прикачен файл

DSC02340.JPG

Прикачен файл

DSC02339.JPG
hidrazin - майстор
Мдааа... Наистина никакъв шанс да го обърнеш.
:partyman:
Кракра - напреднал
Aко бяха вдъхнали живот на L2,щеше да можеш да го използваш в коридор(девиатор),и тогава вече
няма значение как ще го обръщаш :)

Тема "Връзване на ключ за лампа - проблем (постепенно светване)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: