• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Wishmaster-ruse - специалист
Justy написа:
Мартин, сам го казваш в началото - осветлението на един, контактите на втори а бойлера и един силов контакт на трети - това са и задължителните кръгове - осветление, силов и усилен. Всичко друго - разделяне по помещения само излишно усложнява.
А какво ще стане ако ти укаси ел.скаричката на терасата и щрак и мрак всички контакти в вас.
Според мен всяка стая отделно от другите повече разходи но при евентуален проблем то той е в едната стая и си имаш ток в другите.
Може и да съм пропуснал нещо за което Съжалявам.
dimitar2s - специалист
Съгласен съм с Time2Burn. Не трябва да се икономисва от инсталацията. Зависи и как ще я използваш, но след време може да ти се наложи да включиш и по-голям консуматор. При мен освен разделянето по стаи, във всяка стая има и по един контакт директно свързан с таблото и на отделен предпазител.
Когато пускаш линия захранваща няколко контакта до кутията се пуска 4 квадрата, а от кутията до контакта - 2.5.
За уред свързан директно към мрежата (без щепсъл, бойлер на пример) не е необходимо да се защитава с дефектнотокова защита.
Justy - майстор
Като прави нова инсталация сигурно няма да се стиска и ще сложи автоматични предпазители. Разбира се може да си отдели всяко помещение на силов кръг - въпрос на личен избор. Аз просто маркирах задължителните кръгове :)
  • 1
  • 2

Тема "направа на ел.инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: