Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fikata - майстор
cvettomirr написа:
Аз го разбирам така, всяка фаза ще е натоварена с 5400вата.
Да. На нагревателите са пада напрежение 220V.Едните краищата на нагревателите от трите фази са свързани заедно. На другите им краища се подават съответно трите фази .Това свързване се нарича "звезда".
Тъй като пишеш,че ще имаш 26бр. нагреватели, което не се дели точно на три, товара на трите фази няма да е еднакъв.
galin56 - специалист
Добре де, а може ли да има звезда без нула. Нали пише че са му казали че не им трябва нулата. Или нещо той не е разбрал и са си го изчислявали за 380 волта, просто са го разделили на трите фази по равно.
fikata - майстор
galin56 написа:
Добре де, а може ли да има звезда без нула. Нали пише че са му казали че не им трябва нулата. Или нещо той не е разбрал и са си го изчислявали за 380 волта, просто са го разделили на трите фази по равно.
Разбира се,че при звезда няма работна нула. Между звездната точка и фаза се получава 220V.
При свързване на трифазен двигател в звезда работната нула свързва ли се към звездната точка? :)
galin56 - специалист
Ами тогава излиза, че всеки един от нагревателите ще му е по 30 метра защото (220*220)/5400= 8.96 ома или 30 метра от по-тънкия кантал. 3*30 метра са 90 метра общо. Или около 900 навивки.
900/33= около 27 нагревателя
Ще му ги натъкмят да речем на 26 и готово.
Значи бъди спокоен няма да са 8 нагревателите а около 25-6 , нали толкова и искаше.
gogo7777 - майстор
Между звездната точка и фаза се получава 220V.
Би ли пояснил, защо се получава 220V? Нещо не схващам как без нулата става 220V :? Аз смятах и виж какво получих...Сметките са за между 2 фази и между фаза и нула. А и трябва 8 или 9 паралелно свързани нагревателя да са със съпротивление, както по схемата.

Прикачен файл:
REOTAN.JPG
fikata - майстор
Припомни си урока за междуфазно /линейно/ и фазово напрежение.Какво им е съотношението при свързване на консуматори в триъгълник и звезда в трифазна система 380/220V
При свързване на нагревателите в триъгълник фазовото напрежение ще бъде 380V
При звезда фазовото напрежение е по малко с втори корен от три от междуфазното/линейното/ /1.73/
Няма да задълбаваме за уравновесена симетрична трифазна система,векторна диаграма,120 градуса, първи закон Кирхоф и т.н.
gogo7777 - майстор
Е аз не съм учил електротехника :-D , затова питам. Това важи само ако са налични 3 фази, нали така? Ако липсва едната то между двата нагревателя ще протече 380V. Вярно ли е това?
fikata - майстор
gogo7777 написа:
Е аз не съм учил електротехника :-D , затова питам. Това важи само ако са налични 3 фази, нали така? Ако липсва едната то между двата нагревателя ще протече 380V. Вярно ли е това?
Не.
cvettomirr - специалист
Ето и пробен навит, горе долу така ще изглежда.

Прикачен файл

kantal 2-3.jpg
galin56 - специалист
Ако мислиш да ги свързваш по този начин няма да е много добре. Кантала да продължава от единия нагревател в другия. Няма ли някак как да ги срежеш и със жици или жици плюс пластини зад корпуса на фурната да се съединяват един с друг. Така като прегори някъде кантала, тоест изгори в участъка на някой нагревател, незнам как ще успееш да го смениш само него.

Тема "Как да сметна кантал, за 16kw - че загубих сметките" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: