Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fikata - майстор
освен вентилатора над таолетната чиния съм предвидил още един такъв над душовото пространство, който трябва да захраня, така че да се включва/изключва с отделен ключ.
Този вентилатор ще се запуска от датчика за влага,когато влажността на помещението надвиши 70%. Таймерът служи вентилаторът да работи още около 5 минути даже когато влажността спадне под 70%.
В такъв случай защо да не се прекъсне фазата през ключа,който ще бъде постоянно влючен,т.к вентилатора ще се запуска от датчика.Ключът ще се изключва само при неоходимост от ремонт или почистване на вентилатора.
[img]освен%20вентилатора%20над%20таолетната%20чиния%20съм%20предвидил%20още%20един%20такъв%20над%20душовото%20пространство,%20който%20трябва%20да%20захраня,%20така%20че%20да%20се%20включва/изключва%20с%20отделен%20ключ.[/img]
fikata - майстор
Изображение
Нещо стана мармалад с публикуването на горния ми пост и не може да се редактира.
Нека ключът ще остане постоянно включен и ще прекъсва фазата към вентилатора само ако се наложи ремонт или почистване по него.Тъй като вентилаторът ще се запуска не чрез ключа,а през датчика за влажност,а таймерът ще му осигурява допълнително време за работа,даже и когато влажността спадне под 70%
Та...кое е най правилното и практично решение за пискане на двата вентълатора независимо един от друг+двете лампи-независимо една от друга?
Аз бих го направил с два серийни ключа в обща рамка.
Последна промяна от fikata на пет фев 01, 2013 3:06 pm, променено общо 1 път.
VLADO66 - майстор
fikata написа:
Изображение
Нещо стана мармалад с публикуването на горния ми пост.
Та ключът ще остане постоянно включен и ще се изключва фазата към вентилатора само ако се наложи ремонт или почистване по него.
Това хубаво ама не съм виждал ситуация при която някой не е изключил ключ който по принцип не трябва да се изключва,особенно когато двата ключа седят на една конзола. :wink:
hidrazin - майстор
За баните и тоалетните при мен изпитаното решение е с девиаторен ключ. Когато влвзеш да се къпеш или по "друга работа" си пускаш ламбата. Когато излезеш и я угасиш девиатора захранва едно реле за време и тогава включва ветрогенератора. :lol: Получава се доста елегантно.
Когато си вътре няма вентилатор и шум, когато излезеш той си върши работата и не може да го забравиш, отвън имаш само един ключ. Поне при мен оптималното време за настройка е около 15 мин. ама е въпрос виждане. Единствения недостатък е че се включва при всяко палене на ламбата. По желание може да се комбинира с датчик за влажност ама датчици са смрад няма. :-D
:partyman:
fikata - майстор
Той за смрад е предвидил друг вентилатор
освен вентилатора над таолетната чиния съм предвидил още един такъв над душовото пространство, който трябва да захраня, така че да се включва/изключва с отделен ключ.
,който може да е само с таймер и обикновено се включва с ключа за осветлението и работи пет минути след изключване на ключа.
ivanvasilev1970 - специалист
Това, което искам аз е да мога да си пускам двете лампи независимо една от друга и двата вентилатора независимо един от друг (през ключа) + захранване с постоянна фаза, за да може, ако изключа вентилатора, а вътре влажността е над 70 % той да си работи до падане под лимита?
fikata - майстор
ivanvasilev1970 написа:
Това, което искам аз е да мога да си пускам двете лампи независимо една от друга и двата вентилатора независимо един от друг (през ключа) + захранване с постоянна фаза, за да може, ако изключа вентилатора, а вътре влажността е над 70 % той да си работи до падане под лимита?
Това вече всички са го разбрали,ако са чели от начало.Един сериен ключ за двете лампи.Втория сериен ключ за "смрадливия" и за "влажния" вентилатори.За втория и схема съм постнал с предложение фазата му да минава през ключа,който да е винаги включен и вентилатора ще работи само чрез датчика за влага и таймера.
jekasus - майстор
Disano написа:
jekasus
Никога не се захващтай да се занимаваш с електротехника! Не давай глупави съвети относно връзването на схемата!
Давай, разбий ме :-D
Каква е разлика да ползваш за три консуматора два мостови 2х1.5 и един 2х1.5 и 3х1.5
Какъв е смисъла да се кърти? Един прост поглед на разпределителна кутия и разбираш откъде идва захранване и откъде се прекъсва. Ама по тая кутия нищо не се разбира :lol: кой ли я прави :? електротехник :? електромонтажник :?
Ама човека промени на 4 консуматора и ако използва схемата на fikata пак ще мине без да кърти.
VLADO66 - майстор
Ще има окачен таван и "къртенето" ще е 30см-кабелите ще си вървят по конструкцията.
jekasus - майстор
говоря от раз.кутията до ключове.
Лятото имах подобна ситуация - достъп само до кутията. 3х1.5 мм2 до вентилатора(обикновен, без датчици). Осветление само на мивката, на тавана няма. Искаха лунички на нов окачен таван. Плочки не може да се пипат - ограничен бюджет.

Тема "Съвет за изграждане на втора инсталация за вентилатор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: