Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
moimoimoi - майстор
тогава да слага три броя от твоето преложение
аз по инерция гледам че е 100ампера контактора и за това предложих 100ампера реле-та
todortv - майстор
cvettomirr написа:
....Напражението ми пада от 230волта на 190-200волта....
И на трите фази ли?
Ако избереш двойка фази с по-високо напрежение, може да прехвърлиш оперативното на тях и
да закърпиш положението.
А, как е напрежението преди кабела? Ако не се променя, сменяй кабела, защо да плащаш загубите.
Junak - майстор
Я пак обясни колко ти е трифазното, как е вързан контактора, колко волта му е бобината, как е захранена.
kam34 - специалист
16kW трифазно, I=P/1.73*U = 16000/1.73*380=24.3A захранени с 16кв алуминиев кабел допустим ток 64/75А във въздух/земя за кабел тип СВТ.

За някакви си 50м допустимия ток на кабела е 3 пъти по голям от работния на пещта. Това обаче е валидно ако пеща е захранена трифазно свързване на нагревателите равномерно на три групи в звезда без свързана нула в звездния център. Ако обаче ги е захранил не равномерно по фази към нула е възможно тока през нулата да е по-голям и ако кабела е от старите 3х16+10 може да му изиграе лоша шега тънкото нулево жило.

Друга причина както вече казаха - слабо захранване преди въпросния кабел. Разни гимнастики с релета и други хватки ще държат контактора ама пещта ще работи с по малка мощност около 15% при 190V.

Ако използва контактор с постоянно токова бобина, изправя с грец 190V променливо и с електролитен кондензатор може да го повиши достатъчно за стабилната му работа.
miroton - майстор
Развий малко от бобината на контактора и ще стане.
cvettomirr - специалист
Кабела е чисто нов и 4х16квадрата, не е 3 х 16 + 10, и трите фази понасят еднакъв ток, разделено е всичко равномерно, и не ползвам работна нула. А кабела не се нагрява изобщо.
Draganov - специалист
Сложи контактора при таблото,не при пещта.Или вземи един трансформатор 380в/ 42в и го свържи като автотрансформатор - единия край на вторичната свързваш към единия край на първичната,на другия край на вторичната и втория край на първичната връзваш контактора.Така получаваш 420в (измери го преди да свържеш контактора,ако напрежението е спаднало а не се е увеличило с 42в,размени краищата на вторичната),които трябва да са ти достатъчни при спадане на напрежението след натоварване.
MrMurdjo - майстор
Струва ми се, че проблемът на Цветомир се нарича ЕРП. На колко ли години са трафопостът и жиците от него? Че и до него.
Иначе, за да държи пещта включена, тука бяха дадени различни съвети. Но те са заобикаляне на проблема, не и решение.
pavelari - майстор
Колеги, нещо тук не е така - кабела е действително многократно усилен, контактора не може да създава проблеми при такъв спад в напрежението /контактор за 220 често затваря при 160-170 и отпуска при около 100 волта/
Та като става дума за алуминка кабел си мисля за лоша биметална муфа /ако има преход алум.-мед/ или изобщо лоша връзка ако директно се работи с алуминия на клемите.. Къде и кога измерихте 190 волта..
Възможно ли е да е при спряла машина и заради маломощен консуматор да е било 190 или като щракне контактора е мерено.. на всички ли фази мерите 190 спрямо нула.
иначе варианта ниско напрежение е ясен един стабилизатор на 24 в. или едно комп. захранване за 10 лева на 12 в. ама има нещо друго нередно тук или в електромерното табло /може и в трафо

и тези 1-2 часа работа да водят до нагар - често е при хлабава връзка!!!
vk - специалист
Дай някакви снимки да видим. Какво печеш(или топиш) в тази пещ ?

Тема "Проблем с ниско напражение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: