• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ivanovbg написа:
Koлега, само като инфо, но повече от 2/3 от кондензаторите в компютрите нямат поляритет +-. Е не са големи и кръгли, но ... :partyman:
Чак колега едва ли съм :) Но това което казваш е интересно е да се знае. Винаги досега съм се ограничавал до това да пипам само кръглите и големи. Другото за мен не е кондензатор... Какво да ме правиш - самоук човек.
ivanovbg написа:
Някой лаик ги е връзвал тези кондензатори. Не са фабрични, а пушека може и да е от намотката вътре - не само от кондензаторите :-D
Не, не са фабрични, вероятно подвеждащо съм го описал. Вентилаторът е измъкнат, доколкото разбирам, от някаква металорежеща машина с ЦПУ. Какво точно е охлаждал/духал - никаква идея. Впоследствие е използван вместо вентилатор на духаща печка самоделка(тогава някой е добавил тези кондензатори)... и накрая, поради ъпгрейд към климатици, всичко е захвърлено на съхранение, работещо. И няколко години по-късно, аз се сещам, че някъде там имаше хубав вентилатор, който мога да ползвам...
PCL82 написа:
Влизаш в сфера криеща рискове за здравето от високи напрежения, големи искри и пушеци! Това не е за лаици!

Математиката, за която споменаваш не е проблем, но докато се обясни кое какво е по формулите и какво трябва да бъде, ще отнеме прекалено много време. Явно не е за човек без сериозни знания по електротехника. Иначе да разбирам, че не препоръчваш да не го правя по този метод?

Вече пратих един от тези кондензатори по куриер, за мостра, да ми върнат 10 такива нови. Както и още няколко варианта на 7-8mF/400V. Да има. Надявам се да се получи по този простичък начин. Имам под ръка бившият ми работодател, който уж много разбира от тези неща, но предпочитам да не го търся по подобни поводи. Особено след като му счупих едно от ония неща, дето подаваш ток контролирано - V, A... Просто съвет към четящите: не позволявайте на компютърни програмисти да си играят с подобен уред и светкавици за фотоапарат. Вярно много блести. Ама и много трещи.
ivanovbg - майстор
Колега на мястото на кондензаторите свържи една лампа от 15 вата, но не енергоспестяваща и виж как ще се държи. Не пише колко вата е моторчето. Лампата трябва да свети слабо за да раздели напрежението. Мери го с мултицет. Не зная колко вата е моторчето, но обикновено са 10-15 вата тези. Не прави глупости с тези кондензатори. :partyman:
kolev_k - специалист
hidrazin написа:
Вентилаторчетата от компове имат са със съвсем друг модел моторчета - постояннотокови. При тях оборотите зависят от напрежението.
При този дето го имаш мотора е асинхронен - оборотите му зависят от честотата на напрежението. Вземи прочети малко:
асинхронен двигател
Електрически двигател
Естествено че ще се върти по-дълго време като му врътнеш перката. Там единственото триене е в лагерите и съпротивлението на въздуха върху перката. Нищо друго. А тежката перка пък акумулира повече енергия отколкото леката пластмасова. Нормално е - действа като маховик.
:partyman:
на някои перки за компове не им влияе напрежението в определен диапазон(да речем 7-14V)за оборотите.Други си имат трето жило за следене на обороти,трети имат 4-то жило за регулиране на обороти.
hidrazin - майстор
kolev_k написа:
на някои перки за компове не им влияе напрежението в определен диапазон...
Да. На някои.
:partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Амтаьорски въпрос: 220В -> 100В захранване?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: