ivanovbg написа: Koлега, само като инфо, но повече от 2/3 от кондензаторите в компютрите нямат поляритет +-. Е не са големи и кръгли, но ...Чак колега едва ли съм

ivanovbg написа:Някой лаик ги е връзвал тези кондензатори. Не са фабрични, а пушека може и да е от намотката вътре - не само от кондензаторитеНе, не са фабрични, вероятно подвеждащо съм го описал. Вентилаторът е измъкнат, доколкото разбирам, от някаква металорежеща машина с ЦПУ. Какво точно е охлаждал/духал - никаква идея. Впоследствие е използван вместо вентилатор на духаща печка самоделка(тогава някой е добавил тези кондензатори)... и накрая, поради ъпгрейд към климатици, всичко е захвърлено на съхранение, работещо. И няколко години по-късно, аз се сещам, че някъде там имаше хубав вентилатор, който мога да ползвам...
PCL82 написа:Влизаш в сфера криеща рискове за здравето от високи напрежения, големи искри и пушеци! Това не е за лаици!
Математиката, за която споменаваш не е проблем, но докато се обясни кое какво е по формулите и какво трябва да бъде, ще отнеме прекалено много време. Явно не е за човек без сериозни знания по електротехника. Иначе да разбирам, че не препоръчваш да не го правя по този метод?
Вече пратих един от тези кондензатори по куриер, за мостра, да ми върнат 10 такива нови. Както и още няколко варианта на 7-8mF/400V. Да има. Надявам се да се получи по този простичък начин. Имам под ръка бившият ми работодател, който уж много разбира от тези неща, но предпочитам да не го търся по подобни поводи. Особено след като му счупих едно от ония неща, дето подаваш ток контролирано - V, A... Просто съвет към четящите: не позволявайте на компютърни програмисти да си играят с подобен уред и светкавици за фотоапарат. Вярно много блести. Ама и много трещи.