• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
С риск да прозвучи нескромно- няма нещо което не ми е по силите, има ле желание има и начин. Пробвах вече с фотодиод, но той на дневна светлина е отворен, а на ярко осветяване затваряше ( на мен ми трябва да е затворен на дневна, а при затъмнение отваря). При фотодиодите не ти отчита разстояние, а сила на светлината. Въпроса при мен е кой елемент, с какви параметри :)
Последна промяна от Gregor на пет мар 01, 2013 5:31 pm, променено общо 1 път.
MrMurdjo - майстор
"Голям залък лапни, голяма дума не казвай", казва пък българският народ.

Нито един от тези оптоелектрични елементи не мери разстояние. Пък и инвертирането на сигнала би трябвало да е близко до ума.
Онова на видеото се пали на друг принцип, според мен.
hidrazin - майстор
Клипа го изгледах бегло и от тук-там. Нищо толкова тайно няма. Човека даже е обяснил как е направено пък и е близко до акъла.Освен белите светодиоди има и такива инфрачервени а също така инфрачервени фототранзистори. Ако се вгледате внимателно се виждат - по-тъмни са на цвят и не светят. :-D (поне не се виждат IR диодите) И сега какво? IR диодите си светят нормално - там нищо не се регулира. IR фототранзисторите са разположени в същата плоскост на IR диодите и затова нормално не приемат никакъв сигнал от тях. При приближаване на човешка ръка - може и друго, например пържола, стара маратонка ... :lol: част от IR светлина се отразява и се приема от фототранзистора. Въобще колкото предмета е по-близко до така създадената оптична група, толкова е по-силна отразената IR светлина и съответно транзистора се отпушва повече. От там нататък е ясно - усилвател на сигнала от транзистора и управление на диодите.
Всичко това е обяснено с по-голямата дъска - там има три групи от по четири полета като трите групи се управляват от три контролера.
А относно самото изпълнение - всичко зависи от въображението, ръцете и знанията. Съжалявам ама не съм срещал готови решения и "колегата" ще трябва да изяде още доста учебници додето се доближи до това. Предлагам му да започне с нещо като например основи на електрониката, полупроводникови прибори и други от сорта.
Успех!
:partyman:
MrMurdjo - майстор
На мен не ми беше интересно и не го изгледах до края :) :partyman:
https://in.element14.com/vishay/bpw41n/ ... dp/1045426
Този фото диод не се влияе от слънчевата светлина ,във инфрачервения спектър е,
mironcho - специалист
За много години и добре дъшъл с първо мнение във форума!
вт яну 01, 2019 1:52 pmcvjatko написа:
...Този фото диод не се влияе от слънчевата светлина ,във инфрачервения спектър е,
Не мисля, че си прав. Според теб слънцето само във видимия спектър ли излъчва?
  • 1
  • 2

Тема "Фотодиод, фототранзнистор или фоторезистор." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: