Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
evil - специалист
Колко е голям този килер? Сигурно ли е че на този токов кръг има и други мощни консуматори? Ако помещението е малко защо не потърсиш една печка която да може да работи на 600W примерно с термо реле и така вместо да работи 30мин преди да се изключи ще работи 1 час но няма да имаш този пик в консумацията и едва ли ще трябват други линий.Все пак ако трябва да се прекарва направо от табло пусни нова линия няма защо да се вкарваш в тея филми с двете захранвания
KingLin - майстор
Преди всичко наистина седни и прочети малко информация. Ето темата за ДТЗ:
http://napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=11&t=680
Още две полезни теми в които колеги са споделили доста информация:
http://napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=11&t=819
http://napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=11&t=7505
За мен с ток шега не бива - от човешкият живот по-ценно няма!
Ако можеш да пуснеш кабел външно - пускай! Сечението е 6 квадрата (5 квадрата няма или поне аз не знам). Като те чета оставам с впечатление че инсталацията е стара така че не си прави експерименти. За разпределението на товарите Драстар ти е дал подходящата схема. Не съм съгласен обаче че релетата са слаби. С такива съм работил и наистина са 10А както си пише. Достатъчни са за консумацията на 2-3 mATX че и за няколко суича остава. Да не говорим че с въпросните на Неомонтана може да си върже всяко захранване на отделно реле.
Идеята на Евил с печката също е отлична аз само не мога да разбера защо искаш да отопляваш помещението ако в него не седи човек?
Ако си сметнеш препазителите(бушоните) според мощностите които ще закачаш след тях, не е необходимо да слагаш още един предпазител след релето.
Кабела от заземителния кол в твоя случай 6 квадрата.
Не ги сортирай тежки/леки консуматори. Печката, осветлението и вентилацията може да са ти на един предпазител, първия ЮПС на втори предпазител, после втория ЮПС, после неща които не са задължителни за ЮПС захранване.
Марка за предпазители препоръчвам Шнайдер или АВВ. Особено харесвам таблата на Шнайдер защото лесно се работи в тях :) Цени в сайтовете им.
MIRO_073 - майстор
KingLin написа:
.... Особено харесвам таблата на Шнайдер защото лесно се работи в тях :)...
Таблата на SIEMENS също са много удобни, по-широки са дори от на Шнайдер и са универсални открит/скрит монтаж, или ако не си решил как да го поставиш или нямаш информация от клиента имаш свобода на избор и са 4-5 лв по-скъпи от на Шнайдер
goodkat - специалист
Здравейте момчета. Благодаря ви много за отзивите.

drastar, не бях забелязал (+ап) в схемата, извинявам се. Клеми казвам на.. клемите (можеш да видиш в прикачените фаилове). За се пуснат допълни връзки от един кабел, нали се ползват клеми или усукване (което не е препоръчително)? В моя случай мисля че клемите ще са по-подходящи.
Забравих да вметна в началото, че всяко реле управлява различен уред. Едно е за сървър1, друго за сървър2, трето за отоплението, четвърто за вентилацията и т.н. (за да може контролния компютър да стартира/спира отдалечено каквото му кажа). А относно цената .. аз долу-горе си направих сметката, със кабелите и всички консумативи най-вероятно ще ударя 700-800 лв. Ако пазарувам от чужбина може би малко ще намаля цената, като му дойде времето за изграждането ще видя какво може да се направи.
По схемата която ми даде ти имам няколко въпроса. Този за клемите вече го зададох, оградил съм ги, ти ще кажеш какво мислиш. Относно катодните отводители ми е другият въпрос. Те нали се слагат близо до ДТЗ или главен предпазител, за да може ако има много-голямо натоварване да направя късо и да задействат предпазителя. Защо в схемата са и на фаза и на нула, и защо са два? Или може би аз не разбирам схемата правилно? След тях заземителният колец ли стои?

evil, килерчето е малко, може би 2 метра (ширина), 4 метра дължина и 3 метра височина. Има 2 рафта със сървъри и мрежово оборудване и това е. Понеже инсталацията в къщата е много стара, правени са разни допълнения към нея (след пристройки към къщата) и всеки си е оставял ръцете, разпределението е доста странно. Контакта в този килер е на един предпазител (от старите керамични бушони с гнезда) заедно с пералнята и готварската печка, та може би и външната скара. Понякога, когато собствениците забравят това и пускат уредите едновременно.. бушонът гори. За това мисля че ще е най-добре да си пусна отделен кабел или поне да се вържа към друг бушон от близката разклонителна кутия (ако има такава възможност). Относно конвекторната печка .. това което казваш е вариант, не съм се замислял честно казано. Хубавото е че тя е на степени (750W, 1250W, 2000W на реотана) + 50W за вентилатора. Та предполагам че може да работи на 800 вата (750 реотан + 50 вентилатор). Термо релето на нея не го ползвам, понеже имам вързан термометър към контролния компютър и той контролира кога да се пуска и кога не (предимно нощем, когато зимата темературите падат до максимум, пък и за да се спестяват пари от електроенергия).
Историята с 2те паралелни захранвания ще я правя ако реша да си пусна още един кабел към друг бушон от разпределителната кутия, за да може ако изгори един от 2та бушона, да не увисвам без ток, докато бушона не бъде подменен.

KingLin, благодаря ти за информативните линкове.
Нещата с ДТЗ мисля че са ми ясни. Доста полезно устройство е. Темата за кабелните връзки също съм я чел преди, и тя е много полезна, запозна ме с wago клемите (преди като съм правил нещо, съм ползвал български бакелитови клеми и съм си правил мостове между кнездата от едната страна - грозна работа). Темата за сечението на кабелите ми хареса също много - сега знам, че многожичните са по-добър вариант от едножичните, и че сечението трябва да се изчислява спрямо товара и разстоянието между източника и консуматора. Правилно си предположил, че инсталацията е стара. Снимки на таблото можеш да видиш в прикачените фаилове. Относно релетата .. на мен просто на око ми изглеждат доста хилави, спрямо български/руски с подобни парамтери. Всяко реле се контролира от контролния компютър и управлява отделен уред. Ще си взема още 2-3 платки с релета, да добавя към системата и 1 резервно да имам. Притеснява ме само евентуален проблем при някое от релетата .. че ако стане късо или някаква друга беля, ще ми заминат захранванията на машините, че може и по-лошо. Какво мога да направя за да се предпазя от това?
Относно печката - сървърното помещение е с външна стена и за момента с стара дограма (ще сложа PVC при първа възможност). Зимните месеци става доста студено (5 градуса по Целзии) и с висока влажност (над 75%). За момента печката ми е единственият вариант за контрол над температура / влажност. Като имам повече финанс ще си взема влагоабсорбатор, така ще съм по-спокоен. Като цяло.. и изолация няма да е лошо да се направи, но ще трябва да е външна.. и ще трябват и доста пари.. та за момента не е вариант. А заземителният кол от какъв материал ми препоръчваш да бъде? Знам че кабелът трябва да е много стабилно вързан за него, и че трябва да е забит поне на 1,5 метра в земята.
Тази вечер или утре ще пусна схемата която имам сега в главата, след като натрупах полезна информация от вас, надявам се този път да се справя по-добре.

MIRO_073, благодаря ти за предложението. Ще ги имам на предвид като вариант.

Прикачен файл

glawno-el.tablo-bushoni1.jpg Снимка на главното ел. табло на къщата. Това са първите бушони.

Прикачен файл

el.tablo-sroom-gif.gif Схемата за ел. таблото на drastar (благодаря!) с маркирани елементи, за които имам въпроси

Прикачен файл

бакелитова-500x500.jpg
Бакелитова клема с винтове (преди да се запозная с WAGO клемите, използвах такива, като си правех мостове между гнезденцата).
бакелитова-500x500.jpg (52.4 KиБ) Видяна 4953 пъти

Прикачен файл

wago-klema.jpg
Безвинтова клема тип WAGO.
wago-klema.jpg (24.73 KиБ) Видяна 4953 пъти

Прикачен файл

wago-klemi-kutiya.jpg
Клеми тип WAGO (снимата е взета от пост на rebroto в този форум)
wago-klemi-kutiya.jpg (80.26 KиБ) Видяна 4953 пъти
goodkat - специалист
Още малко снимки (които предполагам поради ограничения, не можах да добавя към първия коментар)

Прикачен файл

sroom-raft2.jpg Помещението - рафт 2 (извинявам се за лошото качество).

Прикачен файл

sroom-raft1.jpg Помещението - рафт 1 (извинявам се за лошото качество).

Прикачен файл

glawno-el.tablo-bushoni2.jpg Снимка на главното ел. табло на къщата. Това са вторите бушони.
KingLin - майстор
Така, като гледам, решил си да ставаш доставчик на телекомуникационни услуги някъде :) Браво и само напред.
За влажността печка не ти трябва - само вентилация е напълно достатъчна. Техниката, при положение че не се изключва, студа ама хич не и пречи. Даже в последствие, като ти се разрастне мрежата и станат повечко машинарийките ще се налага да го охлаждаш това помещение. Влажността на въздуха не ти е проблем, докато не стане 100% :-D :-D :-D Другото нещо, което трябва да вземеш предвид, ако съм прав за идеите ти, е че захранването което сега обмисляш в бъдеще няма да ти е достатъчно. Предвиди табло, така че да имаш място за още АП, а после може само да подмениш захранванщия кабел до таблото. Ако не ти е това замисъла остава само това за вентилацията. Печката я махай и си направи вентилация. Ако те сърби за автоматизация - датчик влажност управлява вентилацията и те така :) Дограмата няма нужда да сменяш, освен ако не тече.

И още нещо което може да ти бъде полезно:
http://lan.neomontana-bg.com/doc/pdf/PicoIP-Bg.pdf
drastar - специалист
Здравейте,

goodkat почети още малко. Щом си решил да правиш автоматизация, направи я както трябва. Тези клеми ги забрави, ще ти трябва по голямо табло в което да разделиш силовите вериги от управляващите. Според мен както казах и по нагоре, със тези релета управлявай контактори, по този начин няма да и ма нужда от тези клеми, които и без това не са добро решение. Утре ще направя по добра схема, че сега ме мързи :-D пък и ракийката е вече на масата и :drinkers: :drinkers: :drinkers:

http://www.schneider-electric.bg/docume ... alogue.pdf
drastar - специалист
Вече е утре :-D и понеже никой не е писал продължавам , след като изтрезнях малко със 1 :drinkers:
http://upload.bg/?get_file=35e11314b36e ... e771401b3b
http://upload.bg/?get_file=5196dac2443d ... 8af69e38c0

Направих една схемичка, но сега се сетих, че със АП 2модула. Контактите на схемата могат да се направят с подобни материали http://www.google.be/imgres?imgurl=http ... Q&dur=1138

това за сега, а и автора още не е изтрезнял :-D
goodkat - специалист
Здравейте :)

KingLin, съвсем не съм решил да ставам доставчик на телекомуникационни услуги. Нито имам нервите на железните хора от тази сфера, нито имам необходимите финанси, времеви ресурси и оборудване.
Печицата смятам да я оставя за всеки случай. Все още не съм си сложил вентилатор на прозореца (който ще поставя много скоро, като сменя дограмата) и за момента тя ми е единственият начин да контролирам влажността и температурата. 50% от техниката се изключва когато не се използва (по-голямата част от сървърите нямат хард дискове и си взимат всичко от NAS през мрежата). Както казах, машините в помещението се използват за разработка и тестове на отворен софтуер. Само NASът и уеб сървърът не се изключват никога (те са mini itx базирани). Влажността в сървърни помещения не е хубаво да надвишава 50%, а температурата да пада под 18/19 градуса (по наръчниците за поддръжка на такива помещения така пише, пък и документацията на хардуера го намеква).
Хубаво е, че предлагаш да се замисля за евентуални промени в бъдещето, ще го имам на предвид, защото не мисля да го местя това сървърно от там в следващите 10тина години (дано да съм жив до тогава де..).
Като сменя дограмата (много ми се ще да е PVC, с хубави отдушници и вентилация) мога да помисля и за махане на печката, но това ще се определи от полевите тестове ;) Автоматизацията е хубаво нещо, особено за мързелив човек като мен. PicoIP е готина джаджа, но с ограничени възможности. За цената му + ~20тина Евро взех моята машинка - Raspberry Pi. Точи само 5 вата, има си пинове за каквото щеш (релета, датчици, сервота.. абе много работи) със 512 мб РАМ е и 700 Mhz процесор (който може да се клокне лесно до 1Ghz ако има хубаво радиаторче на чипа и може би малък 40мм вентилатор). Върви Линукс на него, и за момента развитието му е на високо ниво (повечето пакети за Debian Linux за PC са компилирани и за Raspberry-то). Обмислям даже да пусна едно хранилище за Raspbian (Debian Linux на Raspberry Pi) на моя машина, понеже не знам дали в България има такова в момента.

drastar, нещо да не съм се подлъгал за катодния отводител? Таблото и аз го мисля да е по-голямо за да поместя на по-голямо разстояние веригите една от друга. Смисъла в контакторите обаче не го виждам, понеже релетата са достатъчни за управлението на това, което имам да управлявам (както потвърди и KingLin). Все пак не правя автоматизация на голямо сървърно помещение или на цялата къща. А клемите.. секаш са ми някаква фикс идея, много на дълбоко забита. Погледни моля ти се това download/file.php?id=71158&mode=view и ми кажи как ги замисляш разделянията на тия връзки, които съм заградил?
Благодаря ти за новите схеми, които си приложил. Ще ги разгледам по-подробно тази вечер, че сега са ми много изморени очите.
Ако съм сляп и не виждам ползата от контактори (които ще оскъпят таблото с поне 100-150 лв отгоре) те моля да ми обясниш ползата от тях.

Прилагам като прикачен файл моето виждане за схемата на таблото, което ми се поизбистри, след като си поговорих с вас. Не съм описал силата на предпазителите, понеже не мисля че всеки ще ми трябва да е 16А и трябва да понаправя още малко сметки (за тях и за кабелите). Критиките са добре дошли.

Допълнение: Прилагам и снимка на едно табло (която изрових от нета), в което са използвани клеми (силни, за мощен ток, понеже WAGO-то не се препоръчва за над 16 А). Та.. защо мислиш че са слаба ракия клемите? Малка повърхност на покритие?

Прикачен файл

el.tablo-klemi.jpg
el.tablo-klemi.jpg (93.38 KиБ) Видяна 4946 пъти

Прикачен файл

el.tablo-shema-nova.png
el.tablo-shema-nova.png (33.93 KиБ) Видяна 4949 пъти
drastar - специалист
какво ще стане, ако платката с релетата изпуши или само едно реле сдаде багажа ? Според мен, ако ще подобряваш с още техника това помещение моето решение е по практично. Контакторите трябва да са с бутон за ръчно включване, така ако се наложи да сменяш платката или кое да е реле откаже минаваш на ръчно и всичко ще работи докато смениш или поправиш нещата. Не си обърнал внимание на устройството INVERSEUR( не знам как е на български,нека колегите в бг да кажат) то е , ако ти откажат UPS-те да минеш на директно захранване докато ги смениш или поправиш. И всичко това ще е добре събрано и подредено в едно табло.
Схемата на табло която съм ти дал се прави точно с такива клеми, но не с онези които ми показа по рано. Точно това табло което си намерил е добър пример как се прави, такава е и моята идея. Сега ще допълня схемата на таблото както ти искаш.

Тема "Ел. табло за малко сървърно помещение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: