Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Emooo - напреднал
Да тествах с фазомер но виждам странно поведение. Фазомера светва на една точка на профила където ме удари тока. Но колкото повече се отдалечавам от тази точка толкова по-слабо свети фазомера и на 70 см настрани по профила вече не отчита фаза. Затова пробвах да окъся. Дайте ми идея как със сигурно да проверя дали няма фаза на тавана, явно фазомера не е надежден начин.

Примерно волтметър между тавана и нулата в контакта?
MIRO_073 - майстор
Фазомера отчита от 50 до 500V

Да става Мултицет НУЛА-ТАВАН на АС 750V
Последна промяна от MIRO_073 на пон апр 22, 2013 9:49 pm, променено общо 1 път.
VLADO66 - майстор
Ами виж там където най-силно свети дали отдолу по стената има контакт и проследи нагоре по отвес дали имаш набит дюбел на това място.
sstefanov - майстор
С пробна лампа - крушка, свързана между профила и нула ако свети - лошо!
Между профила и фаза ако свети или ако въобще не свети - добре!
Последна промяна от sstefanov на пон апр 22, 2013 10:10 pm, променено общо 2 пъти.
hidrazin - майстор
Индуктира ти се напрежение в профила от минаващ наблизо проводник. Използвай пробна лампа а не фазомер. Тези с гимката не се ползват вече - не са надеждни.
:partyman:
Emooo - напреднал
VLADO66 написа:
Ами виж там където най-силно свети дали отдолу по стената има контакт и проследи нагоре по отвес дали имаш набит дюбел на това място.
Там където видях че има фаза тавана не е покрит. Това ще го хвана и ще го отстраня. Опитвам се обаче да измисля как да проверя вече покрития таван с гипсокартон. От това което научих до тука мисля да направя следното : с една отверка да изчопля до профила близо до стената и с пробна лампа да тествам всички стени като правя ел. верига между нулата на контакта и профила.
MIRO_073 - майстор
Първо отстрани сигурното офазяване. После проверявай с пробна лампа всички профили.
ferrari4456 - специалист
Има едни детектори за ток и метал в бриколаж.
За 13лв си взех един жълт и като дупча така си хващам къде има кабели.
Профила през гипсокартона ще го хване спокойно, ако има ток и по звука който вади може да се ориентираш къде е пробита фазата.

Кви майстори са тия където дупчат така?
Аз винаги си проверявам с детекторчето дали има кабел преди да дупча, а не съм майстор?!
marian1 - майстор
Ми поне провери чрез последователно изключване на бушоните - кой кръг са пробили - контакт или осветление - пробвай около мястото с по силният ток, да разгледаш дюбелите - извади ги по ред и проверявай - ..... Ако е на осветлението, пусни мислена права вертикална линия от ключа към тавана - от там диагонал до полилея - проследи пътя за дупки. Мисля че не е от контактите ( зависи от височината на помещението и тавана де) Би трябвало, контактите да са на ниво около 2.2 - там са разкл кутии.

За проверката на затворения таван - взимаш си пробната лампа - взимаш едно шило - където прецениш - бодеш срещу профила и въртиш няколко пъти, колкото да си сигурен че си пробил и си опрял в метала - ползваш шилото за проводник - към него допираш пробната лампа.
Emooo - напреднал
Благодаря за отговорите. Последен въпрос. За затворения таван трябва ли да дупча много дупки или само една ще е достатъчна? Все пак целия таван е една метална конструкция и едно място би трябвало да е достатъчно за стая? Но пък си мисля ако съпротивлението на профила е много голямо ако съм далече от фазата може да не светне лампата. Дайте съвет и за това.

Тема "Офазени профили на таван с гипсокартон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: