• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mrdds - специалист
Аз си монтирах кабелите с гипс и пирони ,без да ги кова между жилата.Слагам 2-3 по-големи пирона хоризонтално да държат тежестта на кабела.С малки стоманени пирони приковавам от двете страни на кабела на метър така,че да го притискат към тухлата.После цапвам на 2-3 места гипса и всичко е ок.Махам пироните като стегне гипса и така на следващия етап. Всичко стана с една шепа пирони и гипс за 3лв. Мисля,че със скоби бих се справил по-трудно и баво,да не говорим за шумното пробиване на дупки.
Изображение
Изображение
Chefo77 - майстор
bambal написа:
Може ли да стане по-лошо от това да падне бушона и да трябва да сменям кабели?
Може. Мазача като тръгне да маже, да го пребие тока. :wink:
Johny - майстор
Колегите много добре са го казали - ковеш, фиксираш с гипс и след това махаш пироните. Какъв ти е проблема?!
То наистина е по-дълго за обяснение отколкото да се направи.
mitko2be - специалист
Тези пирони са с пластмасова изолация и ако се кове между изолацията на проводника не виждам проблем.Виждам съм и замазани пирони забити между жилата след много години без проблем.
hidrazin - майстор
Ей тук е дъвкано вече:
http://forum.napravisam.bg/viewtopic.php?f=11&t=29453
Все пак тук е форум "направи си сам" и всеки сам си носи раничката и избора си е негов.
При мен обаче ако видя някой с чук и пирон независимо дали е с тази пластмасова втулка да закрепя мостовак веднага си събира партакешите и дим да го няма. :lol:
:partyman:
jekasus - майстор
hidrazin написа:
При мен обаче ако видя някой с чук и пирон независимо дали е с тази пластмасова втулка да закрепя мостовак веднага си събира партакешите и дим да го няма. :lol:
Що, към края на деня с по-малко пръсти ли остават :lol:
По тема - мястото на закрепване на мостов кабел с пирон, между фазовия и нулата само ел.техници бият, затова им измислиха различни дюбели, да не правят тая простотия :lol:

Прикачен файл

мостов кабел.jpg
мостов кабел.jpg (14.36 KиБ) Видяна 5907 пъти
hidrazin - майстор
jekasus написа:
Що, към края на деня с по-малко пръсти ли остават :lol:
:) Не всички остават с по-малко пръсти но пък тия с пироните задължително без работа и заплата.
fox_vt - майстор
Е какъв е проблема на коването ако след като се фиксира с гипс се махнат пироните?Това същата простотия като онова че ако нямаш ДТ3 и света ще свърши айде моля ви се да сме измрели не сме все още :-D
hidrazin - майстор
Точни това е и другия проблем - мостов кабел с наранена изолация замазан в стената комбиниран с ДТЗ. :)
Който иска може и разклонителни кутии да не ползва. Суче с клещите, слага PVC и замазва в стената. Какъв му е проблема? Може също така кабелите под мазилката да ги пуска по диагонал за икономия? Какъв му е проблема? Мога и още да изреждам от този сорт.
Пък и както казах всеки си решава сам.
fox_vt - майстор
Хидра ти май се разсърди :wink: за да се нарани мостовак с гвоздей трябва две леви и двете в гъза :lol: Такива хора наистина без заплата ги остави.За диагоналите си казах мнението в темата за извод от контакта.А за усукването със клещи и под мазилката без РК-е правих го в кухнята разклонение от мостовак за ширм,заголен мостовака без прекъсване усукване на извода поне 5-6 пъти и калайдисване на всичко и изолиране със изолирбанд и замазано със терафлекс.Може да не е по нормите на ЕС но давам гаранция че докато блока е цял тази връзка няма да има проблем.Пък вие като искате си слагайте РК със винтове и тем подобни клеми то нали трябва да има работа за електричарите после.Щото аз не съм чул да има проблем за РК правена със спайка да не говорим за въздушните мрежи НН работещи от време оно :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "коване на мостови кабел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: