• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
MIRO_073 - майстор
hidrazin написа:
MIRO_073 написа:
Един от най-подходящите кабели за окабеляване на дървени конструкции, згради, навеси, временни търговски обекти (по море,планина) и най-ценово изгоден е RV-K http://www.cablecommerce.bg/bg/productdetails.php?id=51 и удобен за работа. Гъвкави жила. Може директно да се полага в/у дървото(обаче не е естетично). Има гофрета от PVC неподържащи горенето(самогасящи се)...абе има всичко стига човек да иска да го направи като хората за собствената си безопасност и за безопасност на другите.
Този кабел НЕ МОЖЕ да се полага направо върху дървени конструкции. Според спецификациите:
Не разпространява пламъка по IEC 332-1.
Не разпространява горенето по IEC 332-3.

Това не означава че е негорим а е трудно горим според съответствието между европейските класове по реакция на огън и по националните групи на горимост. Та общо взето си е само трудно горим и следователно трябва да се монтира или в метална тръба или на негорима подложка с дебелина не по-малко от 10мм и отстояние от края и пак не по-малко от 10мм. Ако ще го слага направо върху дърво би трябвало да му препоръчаш нещо такова:
http://www.cablecommerce.bg/bg/allproducts.php?catid=17
:partyman:
Негорими кабели НЯМА Хидразин. Няма нещо което НЕ ГОРИ. Добре е, че си прочел и за други кабели. Тези които си посочил са прекалено "напудрени" за дървена къща или конструкция. Стават, ама бараката или къщата не са от ранга на ТЕЦ, АЕЦ, тунели, молове, рафинерии, където се използват тези типове. Може да ги сложи. Не е грешка стига да има дебел джоб.
hidrazin - майстор
Затова кабели никога не се полагат директно на дървена конструкция. Това че не разпространява горенето съвсем не означава че не може да запали дървената конструкция върху която е положен! Няма да намериш проектант дето да ти го направи това нито изпълнител който ще се разпише после. Аз за другите кабели и жици съм чел достатъчно. Пък и не само съм чел. :)
Прикачен файл:
Naredba 3.jpg
Но на теб ти е простено. Все пак си само търговец. Обаче като се замисля не много. По-скоро трябва само да продаваш а не да даваш неразумни идеи.
С огъня шега не бива. Миналата година купихме 120 литра CP 673. Дано се сещаш за каква сума става дума. :shock:
MIRO_073 - майстор
Ама ти наистина боледуваш от постовете на някои както ти каза Павелари :-D Ся нямам време да ти отговарям ама ще го направя
hidrazin - майстор
:? Абе ако боледувам ша съ лекувам. :-D Ама недей така бе човек. Не му препоръчвай да слага каквито и да е кабели по затворена дървения.
Като се освободиш ще чакам отговор. Може пък и да успееш да ме убедиш че мое си мааме кабела по гредите и отгоре да го затворим с дървена ламперия.
А някой да каже нещо за стъклошлаух? Хем евтино, хем негоримо?
vk - специалист
Колега Кирил, варианта с твърди PVC тръби и вътре в тях кабел ПВ-А2 е добър и леко се окабелява и изтегля. Препоръчвам ти да ползваш тръби на "Полиприм-П", гр,Габрово. Имат и съответни ъгли и извивки(дъги). Виждал съм ги да се продават и в ТМТ-Елком.
При меките единични проводници ще трябва да калайдисваш краищата.
hidrazin - майстор
vk написа:
При меките единични проводници ще трябва да калайдисваш краищата.
И защо?
PVC тръбите са горими! А пък цените на ТМТ са малко ... смешни. Никога нищо не бих си купил от тях.
lz1wvm - специалист
Обикновенно от 80 градуса нагоре не е добре за изолацията(макар че има и които горят на доста по висока температура(зависи от термокласа на изолацията)).А 100 градуса би трябвало да са критични,там влагата,която почти винаги я има(особено в дървените къщи),се превръща в пара,и подхранва горенето.Но нужно ли е да се достига тази температура. :)
По добрия вариант е да се помисли,за по малко нагряване на кабелите(демек по-дебели кабели),и оразмерени предпазители,на линиите.Ако трябва и по два последователно на всяка линия.
Според мен това е по добро решение,отколкото да се надява човек,на каква температура може да издържи изолацията на закупения кабел,преди да вдигне критична температура,или да окъси поради стопяване на изолацията..
jekasus - майстор
Що не споменавате за злостни нарушители на нашето домашно спокойствие - мишки и плъхове. :-D
Много обичат гадове изолация на кабели, май са една от основни причини за метално гофре в дървени къщи.
  • 1
  • 2

Тема "Ел. инсталация в дървена къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: