Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
yassi - специалист
fikata написа:
Нормално в печката има три пластини свързвани заедно на две клеми.Пластините се откачат от клемите
С две от пластините се прави мост между клеми 1,2 и 3.На тях се свързва фазата/кафяв проводник/ С третата пластина се прави мост между клеми 4 и 5 На тях се свързва работната нулата /син проводник/ На шестата клема се свързва жълтозеления проводник - защитната нула.
Преди свързване по цветове на проводниците с фазомер се проверява верността им.
Ползваш най горната схема за монофазно захранване 230V на печката.
диаметър в мм и сечение в кв.мм на проводник
1,381977 1,50
1,784124 2,50
2,256758 4,00
2,763953 6,00
Благодаря
Последна промяна от yassi на съб май 25, 2013 9:22 pm, променено общо 1 път.
fikata - майстор
Все пак едно уточнение,че свързването в "контакт твърда връзка" на проводниците е на същият принцип както при свързване с лустер клеми.
Подкрепям,че след този контакт свързването към печката е най добре да се направи с шнур с многожични жила ШВПС., негумиран поради стареенето на каучуковата изолация и неиздръжливостта и при знайни и незнайни атаки от течности при ползване на печката.
yassi - специалист
fikata написа:
Все пак едно уточнение,че свързването в "контакт твърда връзка" на проводниците е на същият принцип както при свързване с лустер клеми.
Подкрепям,че след този контакт свързването към печката е най добре да се направи с шнур с многожични жила ШВПС., негумиран поради стареенето на каучуковата изолация и неиздръжливостта и при знайни и незнайни атаки от течности при ползване на печката.
Да благодаря
Последна промяна от yassi на съб май 25, 2013 9:22 pm, променено общо 1 път.
yassi - специалист
fikata написа:
Все пак едно уточнение,че свързването в "контакт твърда връзка" на проводниците е на същият принцип както при свързване с лустер клеми.
Подкрепям,че след този контакт свързването към печката е най добре да се направи с шнур с многожични жила ШВПС., негумиран поради стареенето на каучуковата изолация и неиздръжливостта и при знайни и незнайни атаки от течности при ползване на печката.
Благодаря
Последна промяна от yassi на съб май 25, 2013 9:23 pm, променено общо 1 път.
mitko2be - специалист
Да това е кабела за който ти е писал фиката в поста си ,но по принцип за печки се препоръчва да е гумиран защото издържа на нагряване и няма да се стопи при допиране от горещата печка.Ако няма такава опасност това е кабела.
PCL82 - майстор
То ясно, че ти ще си подредиш нещата както ти е удобно, но съм съгласен, че на печката не й е там мясттото, както е по план. По принцип нещата се редят така: хладилник->мивка->работен плот-> печка, защото това е посоката, в която протича обработката на продуктите. Ако се ръководим от мястото на мивката и разположението на малкия отвор на комина, ще видим, че за да се спази горния ред печката трябва да е в дясно до комина, мивката си е където си е, а хладилникът трябва да е в левия ъгъл, където е означена печката.

Всъщност и при дадения план редът е спазен, но от дясно наляво, но коминът при него не си е на мястото. Или това в дясно то него е печка на твърдо гориво? Ама печка до хладилник е тъпо.
Последна промяна от PCL82 на съб май 25, 2013 6:34 pm, променено общо 1 път.
fikata - майстор
Написах ШВПС, т.е да не е гумиран/с каучукова изолация/
ШВПС - В (гъвкав кабел с медни жила с поливинилхлоридна изолация, преносим, лек тип, за нормално напрежение до 500 V). Произвежда се със сечения: 2 х1; 2 х1,5; 2 х 2,5; 3 х 0,75; 3 х 1; 3 х 1,5; 3 х 2,5; 4 х 075; 4 х 1; 4 х 1,5; 4 х 2,5 кв.мм.
За разлика от гумирания например:
ШКПЛ (шнур с медни жила, с каучукова изолация и обвивка за напрежение до 500 V).

ШВ.... шнур винилитова /изолация/
ШК .....шнур каучукова /изолация/
Гъвкавите кабели с пластмасова изолация могат да се използват при околна температура от минус 30 С до плюс 70 С и радиус на огъване R <</SPAN> 4 D (D е външния диаметър на кабела). Смолян.
yassi - специалист
mitko2be написа:
Да това е кабела за който ти е писал фиката в поста си ,но по принцип за печки се препоръчва да е гумиран защото издържа на нагряване и няма да се стопи при допиране от горещата печка.Ако няма такава опасност това е кабела.
TБлагодаря
Последна промяна от yassi на съб май 25, 2013 9:23 pm, променено общо 1 път.
yassi - специалист
fikata написа:
Написах ШВПС, т.е да не е гумиран/с каучукова изолация/
ШВПС - В (гъвкав кабел с медни жила с поливинилхлоридна изолация, преносим, лек тип, за нормално напрежение до 500 V). Произвежда се със сечения: 2 х1; 2 х1,5; 2 х 2,5; 3 х 0,75; 3 х 1; 3 х 1,5; 3 х 2,5; 4 х 075; 4 х 1; 4 х 1,5; 4 х 2,5 кв.мм.
За разлика от гумирания например:
ШКПЛ (шнур с медни жила, с каучукова изолация и обвивка за напрежение до 500 V).

ШВ.... шнур винилитова /изолация/
ШК .....шнур каучукова /изолация/
Гъвкавите кабели с пластмасова изолация могат да се използват при околна температура от минус 30 С до плюс 70 С и радиус на огъване R <</SPAN> 4 D (D е външния диаметър на кабела). Смолян.

благодаря много.
Последна промяна от yassi на съб май 25, 2013 9:23 pm, променено общо 1 път.
yassi - специалист
PCL82 написа:
То ясно, че ти ще си подредиш нещата както ти е удобно, но съм съгласен, че на печката не й е там мясттото, както е по план. По принцип нещата се редят така: хладилник->мивка->работен плот-> печка, защото това е посоката, в която протича обработката на продуктите. Ако се ръководим от мястото на мивката и разположението на малкия отвор на комина, ще видим, че за да се спази горния ред печката трябва да е в дясно до комина, мивката си е където си е, а хладилникът трябва да е в левия ъгъл, където е означена печката.

Всъщност и при дадения план редът е спазен, но от дясно наляво, но коминът при него не си е на мястото. Или това в дясно то него е печка на твърдо гориво? Ама печка до хладилник е тъпо.
Благодаря
Последна промяна от yassi на съб май 25, 2013 9:24 pm, променено общо 2 пъти.

Тема "Връзване на печка Електролукс" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: