Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
egx - специалист
Не съм я правил аз инсталацията - така е купен апартамента. Не съм разбирач по токовете и голяма част за ремонтите знам от този форум и подобни места. Първия предпазител от ляво на дясно, ако е изключен няма ток никъде с фазомера. След дигането му на него втория е за лампите, третия е за контакта на фурната,четвъртия е за съседния контакт на хладилника. Последната тройка и вдигнат сивия преди тях знам, че са за контактите в спалнята и предполагам хола. Това е. За банята не знам как са, защото и там има два контакта. Знам, че е изтеглен допълнително кабел от ключа за бойлера, който беше пред банята и там ключа отпадна. Може ли една снимка на въпросния гребен как изглежда. Бих преправил инсталацията, но ме е страх на пипам по самото табло, след като не знам как се спира захранването до него. По контактите е лесно - дърпаш шалтера, но на таблото не знам как стоят нещата.
Най-искрено благодаря, че ми помагате !
egx - специалист
Имам и един страничен въпрос - възможно ли е да падне бушона на ГРП-то, при условие, че не е скъсан кабела ? Дупчихме с бормашина и нацелихме кабели. Падна бушона, слезнахме до таблото на входа и го дигнахме, като разкопахме около дупката и никъде не изглеждаше да е скъсана изолацията на кабелите. Понеже са трилентови кабелите и бургията беше уцелила мъжду самите жилата, но не беше оголила никъде изолацията да се вижда мед .Гледахме с недоумления и продължихме работа.
PCL82 - майстор
Щом предпазителят е паднал, значи изолацията на кабела е била наранена до мед. Бурията е разкъсала изолацията, но понеже тя е еластична се е свила, попаднал е и боклук от мазилка и не сте видяли мед.
egx - специалист
Мерси за компетентното изказване. Какво препоръчваш да направя в този случай, ако медния кабел не е прекъснат (ако е засегнат мисля, че е ясно)?
boqn_zara - специалист
Силно се съмнявам,че не си засегнал проводника щом автоматичния ти предпазител е паднал.Погледни какво захранва и виж дали има ток съответно там.Ако има добре,ако няма направи хубав спайк и настави кабела,но дори и да излиза този кабел много внимателно го огледай дали не е наранен сериозно.Успех.
egx - специалист
Преди малко разрових и намерих къде ВСЪЩНОСТ е ударила бургията, а не където ми показваха, че била разместила само жилата.Има и лек нагар.Ударил е хълто-зелен кабел, който е или ДТЗ, макар че на усилените контакти нямам такъв цвят или е трети кабел на лампите.Не знам защо лампа, която се включва само от един ключ е с три кабела.Все още го мъдря дали да копая и да наставям, да го изолирам само или да го оставя и да не свалям отново половината кухня.
boqn_zara - специалист
Жълто-зеленото жило е защитно или е за заземяване или зануляване.Моя съвет е направиш един хубава нова връзка от 3до 5 см оголи жилото и го свърши с наставяне(ако трябва).А относно защо проводника за лампата има жълто зелен най-вероятно това е защото е свързана на серия тоест можеш с един ключ да управляваш две или повече лампи .
PCL82 - майстор
По новите изисквания за ел. инсталации (Наредба 3 от 2004г.) всички кръгове във жилищните инсталации се правят трипроводни, включително и осветелнието. Има много осветителни тела с метални корпуси, които са предвидени за заземяване/зануляване, та затова е трятият проводник.

Има правило, че жълто зеленият проводник не бива да се ползва за нищо друго освен за защитен (или комбиниран PEN). Това обаче у нас често се нарушава и може някой да се подведе.
hidrazin - майстор
Това с жълтозеления проводник си е описано в същата тая наредба:
Чл. 14. (1) Проводниците за защитно заземяване във всички електрически уредби и мрежи, а също и неутралните (нулевите) проводници в електрическите мрежи с напрежение до 1000 V с директно заземена неутрала, в т.ч. и шините, се обозначават буквено с "PE" и цветово с редуващи се надлъжни или напречни ивици с еднаква широчина (за шините от 15 до 100 mm) в жълт и зелен цвят.
(2) Неутралните проводници се обозначават буквено с "N" и цветово в светлосин цвят. Проводникът, съвместяващ ролята на защитен и неутрален проводник, се обозначава буквено с "PEN" и цветово в светлосин цвят по цялята си дължина и с жълто-зелени ивици на двата си края .
А иначе наредбата е изпъстрена с недоразумения. Това с трипроводната схема е едно от тях. Кое е вярното?
Чл. 1732. (1) Електрозахранването от електроразпределителната мрежа на електрически уредби в сгради се осъществява като правило по схемата TN.
(2) В сгради с производствено предназначение и при специални случаи електрозахранването може да се осъществява по схемите IТ или ТТ.
(3) Препоръчва се електрозахранването на енергообзавеждането в жилищни и обществени сгради да се изпълнява по схемата TN-C-S или ТN-S.
Чл. 1753. (1) В сградите линиите от раз ... роводник).
:partyman:

Тема "Фурна и котлони на един контакт ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: