Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nick71 - специалист
koceto_pz написа:
Панела го купих продавалник от един човек от Велико Търново 250 лева,регулатора на заряда е някакъв китайски (марка не помня) за 40 лева,имам инвертор 600W(UPS) но мисля да си взема по мощен на 1 киловат.Акумулатор още нямам,за 1ви проби ще ползвам автомобилен на 60 Аh.Засега тази система мисля да я ползвам само когато съм на балкан...ако ми хареса как работи ще я ползвам и на сервиза,да осветява , да работи тв-то и поялника ми стига :)
Колега лично аз ще следя темата и ще се радвам да ни държиш в течение как се държи системата.
koceto_pz - специалист
hidrazin написа:
Много си дал за панела освен ако не е някакъв марков.
http://pvmodules.eu/bg/index/0
:partyman:
Ами незнам...като разглеждам сайтовете не успях да намеря по евтин панел,този е внос от Германия и незнам каква марка е.Като ги разглеждах 100 ватови бяха по 250 лева...

Edit: Минималната поръчка минимум едно пале=25 бройки :)))))
nick71 написа:
Колега лично аз ще следя темата и ще се радвам да ни държиш в течение как се държи системата.
Днес сутринта направих 1ва проба,времето беше гадно без грам слънце,панела си пускаше 18 волта но не успя да зареди акумулатора при работа на хладилника.Към 14:30 изгря хубаво слънце и веднага изкарах панела отново,сега е 16:35 и работи екстра :),зарежда си акумулатора на 12.7 като хладилника работи постоянно и консумацията на инверотора е седем ампера на 12 волта.Утре чакам по добър инвертор и се надявам с него да е по малка консумацията.
Ще пиша като има развитие :).
Последна промяна от koceto_pz на нед юли 28, 2013 7:52 pm, променено общо 1 път.
2v6 - майстор
koceto_pz написа:
Днес сутринта направих 1ва проба,времето беше гадно без грам слънце,панела си пускаше 18 волта но не успя да зареди акумулатора при работа на хладилника.Към 14:30 изгря хубаво слънце и веднага изкарах панела отново,сега е 16:35 и работи екстра :),зарежда си акумулатора на 12.7 като хладилника работи постоянно и консумацията на инверотора е седем ампера на 12 волта.Утре чакам по добър инвертор и се надявам с него да е по малка консумацията.
Ще пиша като има развитие :).
За максимална ефективност е добре инвертора да е директно свързан към акумулатора с дебели жици, възможно най-къси :idea:

Регулатора няма ли някакви букви на латиница (модел) по него?
koceto_pz - специалист
2v6 написа:
За максимална ефективност е добре инвертора да е директно свързан към акумулатора с дебели жици, възможно най-къси :idea:

Регулатора няма ли някакви букви на латиница (модел) по него?
Днес ми дойде нов инвертор 2000W TBE който "уж" бил с пълна синусуида,така пише в документите но много не ми се вярва за 140 лева :lol: .В кутията му има дебели кабели 6 квадрата и дълги около 30см.Доволен съм от работата му,днес цял ден работи хладилника и си беше ОК.Утре мисля да направя тест ,хладилник+телевизор+булсатком...ако не е много нахално може да прибавя и зарядното на лаптопа :lol: :lol: :lol: .Ако ми изпадне от някъде още един такъв панел направо си ги мятам на сервиза ,и си пускам компа поялника ..телевизора... :)
В петък живот и здраве заминавам към балкана,и после ще споделя как се е държала системата :)

Ето това е контролера http://prodavalnik.com/kontroler-za-sol ... -i24776925
2v6 - майстор
koceto_pz написа:
...ако не е много нахално може да прибавя и зарядното на лаптопа :lol: :lol: :lol: .Ако ми изпадне от някъде още един такъв панел направо си ги мятам на сервиза ,и си пускам компа поялника ..телевизора... :)
В петък живот и здраве заминавам към балкана,и после ще споделя как се е държала системата :)

Ето това е контролера http://prodavalnik.com/kontroler-za-sol ... -i24776925
Когато искаш да захранваш само лаптопа е най-добре да ползваш DC-DC адаптор 12V, захранен от изхода на соларния контролер :idea:

Мощния инвертор харчи доста ток на празен ход :!:
koceto_pz - специалист
Да споделя :),в петък се качих на Широка поляна,беше късно и нямаше почти слънце да използвам панела.Вчера още от сутринта вързах системата на 80Аh акумулатор и включих хладилника,след около час включих 32 инча LED телевизор и Булсатком а по късно и зарядно за телефон,до вечерта около 19:00 всичко си работеше на панела ,през целия ден имаше и малки облаци но акумулатора беше хубав и компенсираше слабото слънце за по няколко минути :).
Инвертора без консуматор има1 ампер консумация което според мен е много...но на този етап нямам избор :).
dtmf - специалист
За първо време трябва да знаеш каква мощност ще ползваш и най вече по колко часа на ден. Щото хладилника и на малък акумулатор+инвертор ще работи примерно, но въпроса е колко часа )

Скоро свързвах една фотоволтаична малка централа където основно ще се ползва за поливане , помпата е 1 kW и по мои сметки системата трябва да издържа над 10 часа при постоянно поливане. Акумулаторите са 48В 200А и тока който премерих да дърпа инвертора беше към 16-17 Ампера. Не съм мерил по колко А се зареждат акумулаторите през деня, но хората казват че за сега без ток не са останали.

И въпрос: Поликристалните панели не са ли остаряла технология която вече не се произвежда? Гледам че в оня сайт само такива продават.
2v6 - майстор
dtmf написа:
И въпрос: Поликристалните панели не са ли остаряла технология която вече не се произвежда? Гледам че в оня сайт само такива продават.
Поликристалните панели са по-нова технология от монокристалните.
Монокристални имаше и миналия век, когато поликристалните още се разработваха.
dtmf - специалист
Тук твърсят обратното:
Поликристални:
По-стара технология – по-евтини ако ги намерите някъде, но и по-слаби от към ефективност. Имат повече отблясъци.
Някои производители са спрели производството им, тъй като технологията е остаряла и произвеждат монокристални или тънкослойни.

http://solarni-paneli.com/vidove-slanchevi-paneli/

Моно КПД:14% до 17.7%
Поли КПД:10% до 14%.
http://www.unicad.bg/pv_photovoltaici.htm
koceto_pz - специалист
Вече съм с нов панел, ето този модел http://pvmodules.eu/bg/catalog_details/ ... nel-hareon
още нямам голями впечатления...ще пиша като имам повече инфо :).

Тема "Малко помощ за фотоволтаичен панел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: