• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kuger - майстор
Имаш избил нагревател към корпус, и то близо до захранващата го клема.
moimoimoi - майстор
явно имаш проблем с нагревателя
ако имаш мултицет може да примериш
уреда да е изключен от захранването
включваш копчето от което се включва уреда
и с мултицета мериш
1- между щифтовете на щепсела дето са за фаза и нула - трябва да ти покаже някакво съпротивление
2 между заземителните пластини на щепсела и един по един щифтовете фаза и нула - ако има някакво съпротивление значи имаш късо
hidrazin - майстор
С мултицета може и нищо да не намери и пак да има утечка.
:partyman:
stamenov1 - специалист
Преди години имах подобен случай, и най накрая се оказа, че при предишно късо съединение вътре в щепсела от волтовата дъга се беше образувало нещо като проводяща пътечка в самия щепсел, между единия щекер и заземителните пластини. В едната посока когато на въпросния щекер се падаше нула, нямаше проблем, на при обръщане на щепсела на този щекер идваше фаза и веднага ставаше късо през самия щепсел.
За това смени щепсела.
hidrazin - майстор
Такъв пробив и метализация може да има не само в щепсела а и някъде вътре. Той не може да се открие с обикновен мултицет - много му е ниско напрежението за измерване. За целта се ползва мегер.
:partyman:
swenstyle - специалист
ще пробвам и ще кажа, само че в понеделник имам изпит и ще е след него.
gkamenov - специалист
Не успях да разбера, какво точно е станало, т.е. изпука при включване, но си работеше след това, или изпука и не работи повече? Ако е първото, е заради индукцията на мотора. Ефекта се получава и с адаптер за някои модели лаптопи. Завърташ щепсела и ..."пляс" :) Последващи включвания в същата посока не водят до "пляс"...

П.П. Ако наистина е късо при завъртане на щепсела на 180 градуса, то тогава може някой умник да е "занулил" уреда вътре, т.е. едното кабелче вързано и на корпус. :shock: Виждал съм такова изпълнение....
darken_nz - специалист
А виждал, ли си, като врътнеш ключа да дава на късо ? :wink:
Колкото до твоя случай - може връзката да е нагоряла, или направо прекъснала.
Огледай го пак за всеки случай. ;)
piron45 - майстор
Не знам каква ти е печката, но ми прави впечатление следното:
1. Нагревателя казваш 400W/115V тоя волтаж е ненормален за нашата мрежа и ако нямаш още поне един нагревател вързан заедно с този естествено е да изгори бързо макар да е нов
2. Провери дали на корпуса на нагревателя нямаш напрежение, нагревателя при изгарянето си може да е офазил корпуса и да те лъже като мериш с фазомер и вече зависи от коя страна е офазяването като завъртиш щепсела ще гърми.
Проверката можеш да си направиш като откачиш нагревателя и тогава върти щепсела да видиш дали ще гръмне пак, ако не гръмне значи останалите части са добре и ще се съсредоточиш върху нагревателя.
fikata - майстор
Няма никакъв проблем с последователно свързване на два нагревателя изчислени за 110/115V да се свържат на 220/230V. Продъжителността на живота им зависи от еднаквостта на съпротивлението и на двата нагревателя..
Бих препоръчал при възникване на к.с. при обръщане на 180 градуса на щепсела да се провери правилността на свързане на защитното зануляване/заземяване на контакта и щепсела -съответно и свързването на захранващия уред.
  • 1
  • 2

Тема "Късо при завъртане на щепсела на 180*" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: