Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mir4oto - специалист
Защо ще слагаш часовник за електромер, по - добре си купи един таймер за 10-12 лв моя има възможност за седмично програмиране, така като отсъствам събота и неделя, мога да му задам да се включи 2 часа преди да се върна. А в една друга тема видях даже че някои слагат микропроцесорни управления, които освен таймер, могат да водят и статистика на енергопотреблението, и състоянието анодната защита. Но ако си решил за часовника, защото го имаш добави и електромер.
nakatasan - специалист
mir4oto написа:
Защо ще слагаш часовник за електромер, по - добре си купи един таймер за 10-12 лв моя има възможност за седмично програмиране, така като отсъствам събота и неделя, мога да му задам да се включи 2 часа преди да се върна. А в една друга тема видях даже че някои слагат микропроцесорни управления, които освен таймер, могат да водят и статистика на енергопотреблението, и състоянието анодната защита. Но ако си решил за часовника, защото го имаш добави и електромер.
Прав сте колега, имам го наличен и не ми се дават допълнително пари за съвременни техники. Наистина така ще стане доста по-грамотно, но всичко опира до финанси.
Кики - специалист
Човека не знае какъв кабел да пусне за вентилатора ние му говорим за контактори,таймери и контролери. nakatasan ! - Сакън не слагай автомобилния кабел никъде освен в автомобила или за простор на терасата . Най-добрия съвет : извикай някой да ти го направи !!! приятел или майстор, в случая няма значение важното е да знае какво прави.
nakatasan - специалист
Да не ме чуе Дявола, вчера си смених сам ключето на бойлера.
докера - специалист
Този апартамент да не е някъде около училище "Елин Пелин" ? Там са блокове с подобен вид инсталации ....
nakatasan - специалист
докера написа:
Този апартамент да не е някъде около училище "Елин Пелин" ? Там са блокове с подобен вид инсталации ....
Не зная каква е инсталацията в блоковете около училище "Елин Пелин", блокът е панелно строителство, предполагам ако са строени по едно и също време, може би ще има сходство.
На мен лично, контактите както са изпълнени, не ми харесва, доста неграмотно направени. Явно има и по-зле от мен...
boqn_zara - специалист
И какво не ти харесва че са от контакт в контакт кабелите.Ми в почти всички панелки е така това си е цяла технология било.
nakatasan - специалист
boqn_zara написа:
И какво не ти харесва че са от контакт в контакт кабелите.Ми в почти всички панелки е така това си е цяла технология било.
Колега, да не останете с впечатление, че се заяждам, но на вас такова "технологично" изпълнение харесва ли ви?
Изображение
Това с изолиращата лента, предполагам и лустер клемата, "доста грамотно" изпипано.
Какво ще кажете?
Отделно в другата стая има стърчащи по 4 кабела на 2 места, на които ще се опитам да монтирам 2 колонни контакта.
nakatasan - специалист
Здравейте, бихте ли ми казали как да свържа тези кабели към контакт. На останалите контакти също са по 4 жици, но кой къде отива не зная. Защо са 4, а не 2 или 3 (фаза, нула и заземяване). Който съм белязал с черен маркер е фазата. Проверих с фазомера.
Изображение
Изображение
PCL82 - майстор
Имаш двупроводна инсталация. Два проводника идват и други два отиват до следващият контакт. Ако всичко е правилно черният е фаза, а синият комбинирана защитна и работна нула.
Може инсталацията да не е една върволица с начало и край, а да е свързана в пръстен.Тогава от последният контакт се връща един кабел пак до таблото към същия предпазител.

Понеже кабелите ти са къси може да не стигнат до разклонителните клеми в долната част на панелния контакт. Тогава взимаш клеми WAGO с 4 отвора за 2,5мм2. В едната клема свързваш нулите: входяща, изходяща и разделяш две нули към контакта-работна(синя) и защитна(жълто- зелена). На другата клема свързваш фазите входящата изходящата итази за контакта-един отвор на клемта остава свободен, (за фазата може клеми с три отвора).

Трябва да се провери как е таблото и всички контакти, защото грешки в нулата и в таблото може да са фатални за живота!

Тема "Локална ел. мрежа за апартамента" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: